Aké sú prepravné náklady pri použití plastových prepravných boxov?

Created by Monika Sojka | |   Logistika
Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Súčasná geopolitická situácia a pretrvávajúci hospodársky vplyv pandémie koronavírusu majú negatívny vplyv na svetové hospodárstvo. Rastúce ceny komodít spolu s infláciou stavajú výrobcov pred ťažkú voľbu: akceptovať rast cien alebo hľadať spôsoby, ako znížiť niektoré svoje výdavky, a to aj na úkor vlastných ziskov. Jedným zo spôsobov, ako ušetriť peniaze, môže byť investícia do plastových prepravných kontajnerov. Hoci sa to na prvý pohľad zdá byť len kvapkou v mori potrieb, pri súčasnom náraste cien prepravy a pohonných hmôt sa výhody takéhoto nákupu môžu rýchlo vyplatiť.

Aké sú prepravné náklady pri používaní plastových prepravných boxov?

Plastové prepravky sa nepovažujú za luxusný tovar: sú bežne dostupné na trhu a relatívne lacné. Napriek tomu existuje mnoho odvetví (výrobcovia mäsa - skontrolovať plastové prepravky na mäso a hydinu, ovocinári - skontrolovať plastové přepravky na ovoce a zeleninu, spracovatelia potravín), v ktorých sú výdavky na ich nákup stálou a dôležitou súčasťou ich rozpočtových plánov a kde by ich absencia nebola drobnou nepríjemnosťou, ale zdrojom vážnej krízy. Nebudeme sa tu zaoberať konkrétnymi jednotkovými nákladmi na debničky, ale skôr ich vplyvom na bilanciu ziskov a strát podnikov. Ukazuje sa totiž, že v podnikoch s intenzívnou skladovou a prepravnou činnosťou môže tento nenápadný výrobok významne prispieť k úspechu - alebo jeho nedostatku.

Plastové prepravné boxy = opakovane použiteľné

Plastové prepravky sú navrhnuté tak, aby fungovali v uzavretom cykle, a preto sa počas svojej životnosti opakovane používajú, kým sa recyklujú a premenia na iné obalové výrobky. V prípade prepravných boxov vyrobených z kvalitného polypropylénu sa záruka životnosti zvyčajne vzťahuje na minimálne päť rokov od dátumu nákupu. Vďaka svojej odolnosti voči UV žiareniu a vlhkosti zostávajú trvanlivé bez ohľadu na to, kde sa skladujú a používajú.

Teoreticky môžu byť drevené debny atraktívnou alternatívou k plastovým prepravkám. V praxi však, keď pri vysokej cene dreva odpadne kľúčový argument tohto riešenia - cena -, ukážu plasty svoju silu. Hoci nie sú nezničiteľné, nelámu sa a nepraskajú tak rýchlo ako drevené. Neobsahujú skrutky a iné kovové časti, ktoré by sa mohli uvoľniť a spôsobiť rozpad celého boxu. Sú hladké, bez otrepov alebo ostrých črepín, čo v prípade drevených nádob účinne vylučuje ich ďalšie používanie z dôvodu nebezpečenstva pre obsluhu.

Plastové prepravné boxy = optimalizované skladovacie procesy

Najlepšie baliace riešenia sú tie, ktoré poskytujú najnižšie náklady pri najvyššej efektívnosti a najlepšie využívajú priestor, aby sa všetky výrobky dali ľahko zabaliť a uložiť na seba, pričom sa zníži počet potrebných nádob. Plastové prepravné boxy sú v tomto smere nenahraditeľné.

Existuje veľký výber prepraviek so špeciálnou konštrukciou, ktorá umožňuje ich stabilné stohovanie. Táto "modulárnosť" uľahčuje balenie a demontáž celej prepravy; umožňuje umiestniť do vozidla počas jednej prepravy oveľa viac tovaru, čo výrazne zvyšuje ziskovosť každej dodávky. Nemenej dôležitá je aj možnosť hniezdiť prázdne kontajnery - vďaka lichobežníkovej konštrukcii sa prázdne kontajnery zasúvajú jeden do druhého a šetria sa náklady na spätnú prepravu prázdnych kontajnerov (až 85 % plochy). To znamená, že ak je na prepravu plných kontajnerov v jednom smere potrebných päť nákladných vozidiel, na návrat prázdnych kontajnerov je potrebné len jedno nákladné vozidlo; táto forma prepravy má pozitívny vplyv na spotrebu paliva a nesporné výhody z hľadiska ochrany životného prostredia.

Lepšie využitie priestoru v doprave

Prepravné kontajnery by mali predovšetkým poskytovať vhodné podmienky na prepravu konkrétneho druhu tovaru. Každý výrobok má iné požiadavky, a preto je výhodné, aby kontajnery boli čo najuniverzálnejšie, čo uľahčuje ich použitie pri rôznych druhoch prepravy. Kompaktné, starostlivo navrhnuté kontajnery zaberajú menej miesta v dodávkových vozidlách, čím maximalizujú objem prepravovaného tovaru a zvyšujú efektívnosť vášho dodávateľského reťazca.

Na druhej strane je obzvlášť dôležité správne usporiadanie nákladu vo vozidle, ktoré má vplyv na náklady a bezpečnosť prepravy, najmä ak ide o náklad neobvyklých rozmerov a hmotnosti. Výzvou pre každého dopravcu v takejto situácii je naložiť nákladné vozidlo tak, aby sa maximalizovala dostupná nosnosť. Aj v tomto prípade sa hodia plastové kontajnery, ktoré sú k dispozícii v mnohých rôznych veľkostiach alebo sa dajú objednať na požiadanie a prispôsobiť prepravovanému výrobku a dostupnému priestoru. Hoci ide o drahšie riešenie, určite sa oplatí dvoma spôsobmi. Po prvé, prispôsobením typu výrobku a jeho požiadavkám možno predĺžiť životnosť takýchto boxov. Po druhé, keďže sú prispôsobiteľné a stohovateľné, znižujú náklady na prepravu a skladovanie. Po tretie, sú určené na špecifickú ochranu výrobku pred poškodením - znižujú teda množstvo škôd.



Autor príspevku: Ing:

Monika Sojka - marketingová špecialistka