Ako bezpečne prepravovať ovocie a zeleninu?

Created by Monika Sojka | |   Logistika

Rastúci dopyt čoraz viac urbanizovanej spoločnosti po čerstvých produktoch znamená, že ovocie a zelenina sa prepravujú na čoraz väčšie vzdialenosti. Zároveň sa zvyšujú požiadavky spotrebiteľov na kvalitu tovaru a sprísňujú sa predpisy týkajúce sa bezpečnosti potravín a podmienok prepravy a skladovania.

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Stav, v akom sa ovocie a zelenina dostanú k spotrebiteľovi, závisí od mnohých premenných, najmä od udržiavania správnej teploty a vlhkosti. V tomto procese zohrávajú dôležitú úlohu aj plastové prepravky pre internú logistiku, pretože ich konštrukcia chráni ovocie a zeleninu pred poškodením počas prepravy.

Regulovaná preprava

Preprava ovocia a zeleniny, rovnako ako iných čerstvých výrobkov citlivých na teplotu, vlhkosť, kyslík a čas - t. j. aj mäsa, mliečnych výrobkov, chleba atď. - vyžaduje, aby boli zaručené vhodné prepravné podmienky. Pravidlá týkajúce sa prepravy sú štandardizované nariadeniami Európskeho parlamentu o materiáloch a predmetoch určených na styk s potravinami, ako aj ustanoveniami vnútroštátnych zákonov o zdravotných podmienkach a bezpečnosti potravín a výživy. Prirodzene, aj prepravky a kontajnery na prepravu potravín (vrátane výrobkov z ovocia a zeleniny) musia mať schválenia potvrdzujúce ich kvalitu a umožňujúce ich kontakt s potravinami.

Najdôležitejšia je nízka teplota

Je dôležité mať na pamäti, že v čerstvo zozbieranom ovocí a zelenine naďalej prebiehajú životne dôležité procesy - dýchanie a transpirácia (vyparovanie), ktoré urýchľujú dozrievanie a starnutie, a tým zhoršujú kvalitu a vzhľad produktov. Obmedzením prísunu kyslíka a udržiavaním požadovanej hladiny oxidu uhličitého možno procesy dozrievania potlačiť. Najjednoduchším spôsobom, ako spomaliť proces dýchania, je skladovať ovocie a zeleninu pri teplote blízkej bodu mrazu (0 °C až 3 °C).

Prirodzená transpirácia chráni rastlinu pred prehriatím a uľahčuje transport vody a minerálnych látok v rastline. Na druhej strane spôsobuje stratu hmotnosti, kvality a vzhľadu produktu (charakteristická zvrásnená šupka). Spomalenie vyparovania je možné pri správnej relatívnej vlhkosti vzduchu (pre väčšinu rastlín by sa mala udržiavať na úrovni 90 - 95 %) a nízkej teplote. To je ďalší dôvod, prečo sa na prepravu čerstvého ovocia a zeleniny používajú vozidlá vybavené profesionálnym chladiacim a izotermickým zariadením.

Aké požiadavky by mal spĺňať prepravný kontajner?

Na udržanie nízkej teploty chladených výrobkov v chladiacom priestore sa odporúča skladovať ovocie a zeleninu v špeciálnych vetraných nádobách a boxoch, ktoré zabezpečujú prúdenie vzduchu a udržiavajú výrobky dlhšie čerstvé. Donedávna túto úlohu plnili prepravky z dreva, ale v poslednom čase sa rozhodne zvyšuje popularita plastových nádob, ktoré sú v mnohých ohľadoch lepšie a spoľahlivejšie.

Vyrábajú sa z vysokokvalitného polyetylénu s vysokou hustotou (HDPE), ktorý je ľahký, ale pevný materiál odolný voči fyzickej deformácii, ako aj teplotným výkyvom a vlhkosti. Posledná vlastnosť sa hodí pri vykladaní jabĺk vodou, keď sa prepravky ponoria do špeciálnej vane s vodou, ovocie vystúpi na povrch a dopravnými pásmi sa prepravuje ďalej - drevené nádoby potom nasiaknu vodou, čím sa zmení ich veľkosť a hmotnosť.

Dôležité je, že odolné plastové prepravky s dlhou životnosťou a vysokou nosnosťou na bezpečné stohovanie a optimalizovanou konštrukciou bočných stien a dna prispôsobenou na prepravu čerstvého tovaru znižujú riziko mechanického poškodenia.

Debny pomáhajú udržať ovocie a zeleninu čerstvé

Pokiaľ ide o prepravky, ktoré prichádzajú do priameho kontaktu s čerstvým ovocím a zeleninou, je veľmi dôležité udržiavať najvyššie štandardy čistoty. Plastové prepravky - napríklad tie, ktoré ponúka spoločnosť bekuplast - sa ľahko čistia a sú vhodné pre automatické umývacie systémy; preto sa môžu v dodávateľskom reťazci čerstvého tovaru používať opakovane. Jednoduchosť, s akou sa dajú plastové palety prispôsobiť na následnú prepravu, a to aj po ich použití na uskladnenie tovaru, umožňuje výrazne znížiť prepravné náklady. Plast nehrdzavie ani nehnije, nanajvýš môže pri záťaži alebo nesprávnom používaní prasknúť - potom sa však dá recyklovať a získaný materiál sa môže použiť napríklad na výrobu ďalších boxov.

Ďalšou výhodou plastových prepraviek je, že sa dajú prispôsobiť spôsobu prepravy a prepravovaným výrobkom. Napríklad pri preprave výrobkov, ktoré je potrebné rýchlo vyložiť (napr. jablká alebo hrušky), je dobré použiť prepravky so sklopnými stenami, ktoré umožňujú samočinné vykladanie. Na druhej strane koreňová zelenina by mala mať stály prístup vzduchu, preto sa na jej prepravu často používajú plastové prepravky na zeleninu so špeciálnymi otvormi/perforáciami, ktoré zabezpečujú správnu cirkuláciu vzduchu vo vnútri prepravky.

 

Autor príspevku: Mgr:

Monika Sojka - marketingová špecialistka