Ako dobre vybaviť sklad? Organizácia a skladovanie.

Created by Monika Sojka | |   Logistika

Primeraná organizácia a skladovanie rôznych predmetov, najmä vo veľkých budovách, sú napriek obrovskému priestoru pomerne náročné. Ako optimálne využiť priestor? Ako sprístupniť rôzne predmety na skladovacích policiach tak, aby boli vždy po ruke a na svojom mieste? Tu je niekoľko tipov, ako si udržať poriadok v úložných policiach. Pozrite si ich!

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Chcete čo najlepšie využiť úložný priestor vašej spoločnosti? Zistite, ako dobre vybaviť svoj sklad. Skladovanie a organizácia môžu byť jednoduché!

Rozhodnite sa pre skladovacie regály na mieru

Moderné systémy, ktoré sú určené na voľné a organizované skladovanie, majú často len málo spoločného s klasickými skladovými regálmi. Najčastejšie sa rozlišuje medzi mobilnými, dynamickými a automatickými regálmi. Hlavné delenie týchto výrobkov sa však týka ich výšky. Na optimálne využitie skladového priestoru sa odporúča prispôsobiť výšku týchto zariadení presne výške stien alebo celkovej výške miestnosti. Je všeobecne známe, že každá spoločnosť má svoje vlastné špecifické pracovné a funkčné charakteristiky. Vhodne zvolené skladovacie police a ideálna vzdialenosť medzi jednotlivými skladovacími policami sú však v tomto prípade rozhodujúce. Ak chcete, aby bol váš sklad vhodný na skladovanie všetkých druhov výrobkov a navyše, aby ho vaši zamestnanci mohli voľne používať, potom sa rozhodnite pre moderné riešenia v podobe plastových boxov alebo kontajnerov. Prečo sa ich oplatí mať? O tom sa dočítate o chvíľu.

Plast ako najlepší skladovací materiál

Výrobné technológie pokročili natoľko, že v súčasnosti je možné z plastu vyrobiť akýkoľvek tvar nádoby. Vďaka dokonale zloženým zmesiam sa krehké a chúlostivé nádoby, ktorých použitie bolo značne obmedzené, stali minulosťou. Dnes sú pevné a odolné plastové boxy a skladovacie kontajnery k dispozícii dopravným a logistickým spoločnostiam, ako aj tým, ktoré vo svojej činnosti využívajú skladovanie. Vďaka možnosti zadávania individuálnych objednávok možno veľkosť a formu kontajnerov ľahko prispôsobiť potrebám spoločnosti pôsobiacej v konkrétnom odvetví. Prispôsobivosť užitočných priečok alebo funkcia stohovania sú faktory, ktoré výrazne uľahčujú skladovanie výrobkov v skladoch. Okrem toho k nesporným výhodám plastových kontajnerov patrí ich hmotnosť. Takisto sa ľahko čistia a môžu plniť rôzne funkcie.

Skladovanie v regáloch

Skladovanie v regáloch sa stalo mimoriadne jednoduchým, pretože jednotlivé nádoby môžu mať rôzne veľkosti, rôzne farby alebo môžu byť označené. Okrem toho má rozdelenie drobných predmetov pozitívny vplyv na organizáciu práce zamestnancov. Dobre naplánované skladovanie s využitím skladovacích políc určite skracuje čas potrebný na vykonanie jednotlivých činností.

#1 Skladovacie police

Skladovacie regály zahŕňajú aj vybavenie policami. Zaujíma vás, či sa táto forma bude hodiť aj pre vašu spoločnosť? Nie v každom odvetví je možné skladovať jednotlivé dávky výrobkov na paletách. Pre väčšinu firiem sú police v regáloch nevyhnutné a navyše sa oplatí použiť menšie kontajnery, ktoré pomôžu udržať poriadok a roztriediť výrobky.

#2 Skladovacie zásobníky

Skvelým riešením pre malé predmety sú skladovacie podnosy. Tento typ plastových kontajnerov nájde svoje využitie takmer v každom odvetví. Vyznačujú sa tromi uzavretými stranami a uzavretým dnom. Ich predná časť je však otvorená, takže obsah je dobre viditeľný. Okrem toho je veľkou výhodou úložných vaničiek to, že sú stohovateľné. Vďaka tomu je skladovanie malých predmetov jednoduché a zaberajú podstatne menej miesta.

Optimalizácia skladových operácií

Vo veľkých skladoch, ale aj v tých oveľa menších, sa oplatí zohľadniť vnútorné číslovanie políc a rozlišovacie názvy, ktoré odrážajú ich obsah. To výrazne uľahčí prácu a nájdenie aj malých položiek zaberie menej času. Efektivita sa premieta do produktivity, preto je dôležité prijímať premyslené rozhodnutia a zabezpečiť jednoduchú obsluhu bez ohľadu na senioritu firmy.

Logistické procesy a nakladanie

Veľmi dobre organizovaný sklad, vybavený skladovacími regálmi s policami a zásobníkmi alebo plastovými kontajnermi, zabezpečuje hladký priebeh logistických procesov počas nakládky. Počas realizácie plánov predaja nesmie práca skladu zdržiavať expedíciu výrobkov. Aby nakládka a vykládka boli čo najkratšie, mali by sa primerane naplánovať. A realizované riešenia sú vždy zamerané na zvýšenie produktivity a zaistenie bezpečnosti zamestnancov. Správne uloženie výrobkov na regáloch v sklade znižuje riziko nehôd, napríklad v dôsledku preťaženia regálov v sklade alebo nevhodného ukladania po sebe nasledujúcich balení na seba. Používanie vhodných kontajnerov v logistických, priemyselných alebo potravinárskych skladoch zabezpečuje aj bezpečnú prepravu týchto výrobkov priamo na uvedenú adresu. Práca v skladoch by mala byť dobre organizovaná od najmenších detailov až po nakladanie. To má veľký vplyv na vytváranie optimálnych ziskov.

Zistite, na aké kontajnery a boxy sa môžete spoľahnúť pri vybavovaní skladu tovarom.


Autor príspevku: Ing:

Monika Sojka - marketingová špecialistka