Ako si vybrať prepravné palety? Plastové a drevené palety

Created by Monika Sojka | |   Paletovanie

V súčasnosti sú palety štandardom pri preprave a skladovaní. Zabezpečujú tovar a uľahčujú manipuláciu a vykladanie. A hoci je väčšina z nich štandardizovaná, nie všetky palety sú rovnaké. Zistite, ako si vybrať prepravné palety a aké sú rozdiely medzi najbežnejšími typmi.

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Čo by ste mali vedieť pred kúpou prepravných paliet?

Začnime tým, čo je to paleta. Je to plochá plošina špecifickej veľkosti, ktorá sa používa na skladovanie alebo prepravu tovaru. Vďaka uplatňovaniu prísnych noriem pri návrhu a výrobe paliet sú vhodné na zdvíhanie a prepravu vysokozdvižnými vozíkmi. Okrem uľahčenia prepravy sa môže použiť aj na zabezpečenie nákladu. Musí byť stabilná, pevná a schopná odolať vysokým zaťaženiam (vždy si overte údaje výrobcu o ich maximálnej hodnote). Na druhej strane, na zefektívnenie dodávateľského reťazca a optimalizáciu procesov počas skladovania sa v Európe používajú štandardné rozmery, o ktorých budeme písať neskôr. Zaujímavé je, že výrobcovia plastových prepraviek prispôsobujú ich rozmery plastovým paletám, čím uľahčujú prepravu. Pred výberom optimálneho typu paliet zvážte, na aké účely sa budú používať (to je dôležité najmä v potravinárskom priemysle, kde sa všetky položky musia dať ľahko čistiť a dezinfikovať), v akých podmienkach sa budú skladovať (či je v nich napríklad vlhkosť) a či by mali byť vhodné do vysokých skladovacích regálov (v takom prípade musia byť vystužené).

EURO palety - aké sú ich rozmery?

V záujme univerzálnosti sa najčastejšie používajú štandardné rozmery plastových paliet. Zároveň je to jedno z kritérií, ktoré rozdeľuje konštrukcie na rôzne typy. Najbežnejšie rozmery europaliet sú:

  • EUR 1 - 800 mm x 1200 mm
  • EUR 2 - 1200 mm x 1000 mm
  • EUR 3 - 1000 mm x 1200 mm

Zároveň je striktne definovaná aj výška europalety v závislosti od konkrétneho typu.

Palety - aké typy sú dostupné na trhu?

Existujú dve hlavné kritériá delenia paliet - sú to materiál, z ktorého sú vyrobené, a rozmery, o ktorých sme už hovorili. Podľa materiálu sú k dispozícii nasledujúce typy paliet:

  • drevené palety
  • plastové palety

Okrem toho možno každú paletu rozdeliť na niekoľko rôznych podtypov. Drevené palety môžu mať otvorenú konštrukciu (ide o obľúbené europalety) alebo uzavretú konštrukciu. Okrem toho sa rozlišujú palety Stringer so štyrmi vstupmi a uzavretým dnom a palety Baerer s dvoma vstupmi a blokovou konštrukciou. Pokiaľ ide o plastové palety, k dispozícii sú okrem iného exportné, ESD a tiež hygienické verzie. Exportné palety nie je potrebné vopred chemicky ošetrovať a používajú sa predovšetkým na medzinárodnú prepravu.ESD palety sa používajú na prepravu elektrických zariadení, pretože zabraňujú elektrostatickým výbojom. Hygienické palety sa naopak používajú na miestach, kde platia prísne hygienické požiadavky, napr. v potravinárskom priemysle. Zaujímavosťou sú však recyklované plastové palety, ktoré sa používajú v uzavretých systémoch spätného odberu a sú vyrobené z recyklovaných materiálov. Kovové palety sú najmenej rozšírené. Vďaka svojej odolnosti sa používajú najmä v oceliarskom a automobilovom priemysle.

Plastové a drevené palety - aké sú hlavné rozdiely?

Ak sa pýtate, ako si vybrať prepravné palety, pravdepodobne zvažujete dve možnosti: drevené palety a plastové palety. Ktorá prepravná paleta bude lepšou voľbou? Donedávna v doprave a logistike dominovali drevené palety. Sú lacné a zároveň odolné. Ak sa poškodia, môžete si ich opraviť sami. Okrem toho sú vyrobené zo 100 % ekologického materiálu a nezriedka sa stáva, že paletám, ktoré už nie sú vhodné na skladovanie a prepravu, sa dáva "druhý život" ako originálnemu nábytku. Tým však ich výhody končia, zatiaľ čo nevýhod je oveľa viac. Drevené palety sú ťažké a nespĺňajú hygienické normy. Čo to znamená? Ťažko sa udržiavajú v čistote a nemusia byť vhodné pre potravinársky priemysel. Nie sú odolné voči vlhkosti a ich používanie nie je bezpečné; nie je ťažké porezat sa o triesku.

Preto si čoraz viac spoločností uvedomuje potenciál plastových paliet. Na začiatok treba povedať, že sú rovnako odolné, ak nie odolnejšie ako drevené. Hoci sa nedajú opraviť, ich životnosť často dosahuje až 10 rokov. Vďaka tomu sú síce cenovo vyššie, ale z dlhodobého hľadiska nákladovo efektívnejšie. Práve tu sa často objavujú námietky voči recyklácii. A hoci plast nie je prírodný materiál, dá sa recyklovať, ako dokazuje výrobca Bekuplast so svojimi plastovými paletami. Medzi ďalšie výhody plastových paliet patrí ľahkosť, už spomínaná dlhá životnosť a odolnosť voči rôznym chemikáliám. Dajú sa ľahko umývať, a to aj dezinfekčnými kvapalinami, vďaka čomu sú hygienické. V prípade potravinárskeho priemyslu je potrebné používať len plastové palety, ktoré sú schválené pre styk s potravinami. Z týchto dôvodov je voľba pre mnohých jednoduchá - plastové palety sú investíciou do optimalizácie prepravy.

 

Autor príspevku: Ing:

Monika Sojka - marketingová špecialistka