Ako udržiavate plastové nádoby?

Created by Monika Sojka | |   Rady od bekuplast
Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Plastové nádoby používané na skladovanie a prepravu sú opakovane použiteľné, čo znamená, že sa po každom použití vrátia do dodávateľského reťazca. Výrobky, ktoré sa v nich prepravujú, prichádzajú do kontaktu so stenami a dnom kontajnerov, znečisťujú ich a zanechávajú na nich mikróby a baktérie. Aby sa zabránilo kontaminácii pri ďalšej preprave, používatelia by ich mali podrobovať pravidelnej údržbe a čisteniu. V závislosti od vlastných preferencií a stupňa znečistenia kontajnerov môže mať údržba podobu ručného čistenia, v automatických umývačkách alebo balíka služieb vykonávaných špecializovanými spoločnosťami: od predumytia cez základné čistenie, sušenie, dezinfekciu a čistenie parou.

Ako udržiavať plastový kontajner?

Výber metódy čistenia, čistiacich prostriedkov a teplôt závisí od typu plastovej nádoby, jej použitia a stupňa znečistenia, takže čistenie škatule používanej na prepravu mäsa sa bude líšiť od čistenia škatule, v ktorej sa zákazníkovi dodávajú elektronické súčiastky - keďže hygienické požiadavky kladú na dodávateľov potravín špecifické hygienické požiadavky. V praxi sa však v pandemických podmienkach, v ktorých sme žili v posledných dvoch rokoch, stalo dôkladné čistenie a dezinfekcia kontajnerov normou v mnohých podnikoch bez ohľadu na druh činnosti.

Výber manuálneho alebo automatizovaného procesu čistenia závisí najmä od počtu prepraviek, ktoré sa majú vyčistiť, ako aj od kalkulácie nákladov na čistenie v automatických umývačkách alebo na prácu zamestnancov, ktorí sa na ňom podieľajú manuálne. Okrem najjednoduchšieho spôsobu umývania - pod prúdom tečúcej vody, aby sa zbavili najviditeľnejších stôp nečistôt alebo - v pokročilejších systémoch po predumývaní nasleduje čistenie v umývacích strojoch s použitím špičkových čistiacich prostriedkov a nakoniec sa nádoby opláchnu veľkým množstvom vody a dezinfekčného prostriedku.

Ako vyčistiť plastovú nádobu po preprave mäsa?

Na tomto mieste je vhodné rozptýliť pochybnosti, ktoré sa niekedy objavujú v súvislosti s bezpečnosťou potravín v opakovane použiteľných plastových prepravkách. Niektorí majitelia značiek a zákazníci vyjadrujú obavy, že prepravky používané na prepravu rôznych potravinárskych výrobkov - najmä rebrované, s nerovným povrchom - neposkytujú dostatočnú bezpečnosť výrobkov bez ohľadu na dôkladnosť umývania po každom použití a že čistiace prostriedky používané na tento účel ničia polymérovú štruktúru. To nie je pravda. Z mnohých štúdií vyplýva, že opakované umývanie nemá výrazný vplyv ani na fyzikálne, ani na chemické vlastnosti recyklovateľných plastov.

Mäso ako výrobok, ktorý je mimoriadne náchylný na riziko kontaminácie alebo znehodnotenia, núti výrobcov a predajcov dodržiavať prísne pravidlá nielen počas skladovania alebo prepravy, ale aj následného čistenia. Debny na mäso - ako napríklad tie, ktoré ponúka spoločnosť bekuplast - majú hladký, ľahko umývateľný povrch a sú vyrobené z polyetylénu vysokej hustoty (HDPE), plastu určeného na potravinárske účely, ktorý sa ľahko čistí. To je mimoriadne dôležité, pretože prepravky na mäso sa musia po každej preprave dôkladne umyť. Takýto plast je tiež odolný a stabilný, menej náchylný na poškodenie (odštiepenie), ktoré by sa mohlo dostať do výrobku. Okrem toho pri strojovom čistení menej rozptyľuje vodu, takže prepravky sú po vybratí z umývačky suchšie.

Pokiaľ ide o logistiku prepravy a skladovania výrobkov, ktoré sú obzvlášť citlivé na kontamináciu a mikroorganizmy - a teda aj mäsa a rýb - stojí za to zvážiť použitie automatických umývačiek. O to viac, že existuje určité riziko nevhodného umývania kontajnerov, ak sa vykonáva bez príslušného vybavenia, zručností a času.

Ako vyčistiť plastovú nádobu po preprave ovocia a zeleniny?

Plastové prepravky na ovocie - napríklad tie, ktoré vyrába spoločnosť bekuplast - vyrobené z polyetylénu HDPE spĺňajú najvyššie požiadavky na kvalitu výrobkov a hygienu, a preto sú vhodné na pravidelné čistenie po každom použití. Proces čistenia - buď ručne, alebo v automatických umývacích systémoch, na ktoré sú prispôsobené - uľahčuje hladký povrch prepraviek. Vďaka ich umývateľnosti plastové prepravky na zeleninu sa môžu opakovane používať v dodávateľskom reťazci čerstvého tovaru bez obáv, že by sa výrobky dostali do kontaktu s nežiaducimi zvyškami z predchádzajúcej prepravy (hnilobné baktérie, nečistoty), pričom si zachovávajú estetický vzhľad, ktorého význam ako vizitky výrobnej alebo dodávateľskej spoločnosti nemožno preceňovať.

Ako vyčistiť plastovú nádobu po preprave chleba a cukrárenských výrobkov?

Tak ako pri preprave čerstvého ovocia sa na jeho rýchlom znečistení podieľa predovšetkým zemina, ktorá vypadáva z nádoby, pri preprave chleba a cukrárskych výrobkov sú hlavnými vinníkmi znečistenia zvyšky múky a cesta. Pečivo je veľmi náchylné na znečistenie a kontakt s mikroorganizmami, ktoré sa v nehygienických podmienkach, napr. v zbytkoch potravín, rýchlo množia a nepriaznivo ovplyvňujú čerstvosť, chuť alebo vôňu pečiva. Z tohto dôvodu je udržiavanie čistoty plastove prepravky pecivo absolútnou nevyhnutnosťou. Je to o to jednoduchšie, že ich možno umývať pod prúdom vody, rovnako ako iné plastové nádoby.

 

Autor príspevku: Mgr:

Monika Sojka - marketingová špecialistka