Ako začať vybavovať sklad tovarom? Na ktoré kontajnery alebo prepravky staviť?

Created by Monika Sojka | |   Úložisko
Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Prevádzkovanie podniku, ktorý vyžaduje skladovanie väčšieho objemu zásob, stavia podnikateľa do pozície, v ktorej sa musí postarať o skladovacie priestory a zariadenia potrebné na ich prevádzku. Ak sa nerozhodnete využiť služby špecializovanej skladovacej spoločnosti - ktorá vám poskytne všetku potrebnú infraštruktúru - zostane vám organizácia skladového podnikania na vlastnú päsť. Tu je niekoľko rád, na čo si dať pozor pri jeho zakladaní.

Ako mám začať vybavovať svoj sklad?

Vybavenie skladu tovarom má zásadný význam pre nerušené a pohodlné skladovanie tovaru, plynulý pohyb výrobkov a maximálnu bezpečnosť zamestnancov a sortimentu. Hlavnou úlohou tých, ktorí pripravujú usporiadanie skladu a plánujú jeho vybavenie, bude určite zabezpečiť, aby bol nábytok a skladové regály správne kvalitné, rozmerovo a konštrukčne prispôsobené veľkosti a druhu tovaru skladovaného vo vnútri skladu. Určite sa oplatí investovať do regálov vyrobených z vysokokvalitných materiálov a prispôsobených tak, aby vydržali naozaj veľké zaťaženie.

Ďalším nevyhnutným vybavením profesionálnych skladov s tovarom sú prepravné vozíky (vysokozdvižné vozíky a paletové vozíky), ktoré umožňujú rozmiestňovanie tovaru medzi regálmi, ako aj plastové palety a europalety. Oplatí sa tiež nakúpiť dostatočne veľké množstvo skladovacích kontajnerov, krabíc, sudov, plastových podnosov, skladovacích regálov a organizérov. Aj tu by sa mali - pokiaľ možno - používať vysokokvalitné výrobky, aby bola práca nielen spoľahlivejšia, ale aj lepšia manipulácia a jednoduchšia orientácia.

Dôležité je tiež zabezpečiť vhodný IT systém na diaľkové riadenie práce skladu s tovarom, ako aj užitočné vybavenie na označovanie a čítanie kódov na kontajneroch. Ak skladujete neštandardné výrobky (napr. potraviny), môže byť potrebné zabezpečiť aj chladiarenské a iné špecializované priestory.

Vhodné stohovacie regály

Kľúčovým prvkom každého skladového priestoru je vhodný skladový nábytok, ktorého správny výber je predpokladom efektívneho fungovania a riadenia zásob, udržiavania poriadku, optimálneho využitia priestoru a skrátenia času vychystávania objednávok. Okrem najčastejšie používaných tradičných regálov, v ktorých sú police usporiadané v pevných alebo premenlivých intervaloch, sa často používajú aj konzolové regály (ktorých konštrukciu tvoria nosné stĺpy a na nich zavesené horizontálne ramená) a paletové regály a vjazdové regály (zvyčajne sa používajú vo výškových skladoch; sú vybudované vo forme úzkych uličiek, pozdĺž ktorých vysokozdvižné vozíky ukladajú palety jednu za druhou na špeciálne nosné koľajnice). Výber konkrétneho typu a rozmerov nábytku závisí od veľkosti skladu, jeho výšky a skladovaného tovaru. Zvyčajne sa vyrábajú z kovu, materiálu s najväčšou trvanlivosťou, odolnosťou voči zaťaženiu a mechanickému poškodeniu.

Hlavným účelom skladovania tovaru je čo najefektívnejšie uskladnenie výrobkov, a na to je potrebné maximálne využiť dostupný priestor. Spomínané paletové regály a vjazdové regály umožňujú skladovať výrobky vertikálne v stohoch, čím prispievajú k zisku spoločnosti tým, že sa do skladu zmestí viac výrobkov a tovaru. Konštrukcia na skladovanie paliet by mala byť stabilná a pevná a vzdialenosti medzi regálmi musia zaručovať bezpečnú prevádzku vysokozdvižných vozíkov. Najťažšie položky sa umiestňujú na najnižších poschodiach systému.

Vhodné boxy a plastové nádoby na skladovanie

Okrem už spomínaných regálov sú ďalším veľmi dôležitým prvkom vybavenia skladovacie kontajnery, ktoré by sa mali vyberať podľa druhu skladovaného tovaru a spôsobu skladovania (napr. prispôsobené veľkosti europaliet, ak sa majú skladovať v paletových regáloch a ukladať na seba). Takéto kontajnery budú určite užitočné v mnohých skladoch s tovarom, čo povedie k zefektívneniu procesov bez potreby rozširovania počtu zamestnancov alebo skladovacích priestorov.

Spoločnosti špecializujúce sa na výrobu plastových skladovacích kontajnerov - ako napríklad spoločnosť bekuplast - ponúkajú najširší sortiment rôznych typov prepravných a skladovacích boxov v rôznych variantoch a veľkostiach, ktoré sú dokonale prispôsobené potrebám zákazníkov. Vďaka ich konštrukcii sa dajú použiť tak v bežných skladoch s manuálnou a poloautomatickou prevádzkou, ako aj v najmodernejších, plne automatizovaných skladoch.

Skladovanie malých položiek v plastových zásobníkoch

Skladovanie tovaru sa netýka len výrobkov uložených vo veľkých kontajneroch; dosiahnutie malých komponentov si vyžaduje ich správne triedenie v menších kyvetách. Kyvety sú výrobky s charakteristickým polootvoreným a mierne nakloneným dizajnom, ktorý uľahčuje ich nakladanie, ako aj pravidelný prístup k nim. Dodávajú sa v rôznych veľkostiach, takže sa dajú ľahko prispôsobiť konkrétnym potrebám. Vďaka svojmu tvaru sú najvhodnejšie na ukladanie malých predmetov vrátane: skrutiek, matíc, tesnení atď. Oplatí sa do nich investovať, pretože čím usporiadanejší je váš úložný priestor, tým väčšie sú úspory: nemusíte objednávať nové príslušenstvo, aby ste nahradili to, ktoré sa stratilo v chaose políc.

Okrem možnej úspory nákladov poskytujú robustné zásobníky dlhoročnú službu a sú bezúdržbové (na rozdiel od zásobníkov z iných materiálov), sú odolné voči vonkajším vplyvom a výrobky v nich uložené - napríklad kovové - zostávajú suché a nehrdzavejú. Takisto sa ľahko čistia a vďaka možnosti ich stohovania a vkladania do seba sa dajú použiť ako súprava niekoľkých kontajnerov, čím vytvárajú samostatný regál. Univerzálne kontajnery pre výrobné dielne sú určené najmä na modulárne regály, ale vďaka svojej univerzálnosti sú ideálne ako súčasť akéhokoľvek iného regálového systému.

Zhrnutie

Sklad je mimoriadne dôležitým miestom v mnohých podnikoch. Preto je dôležité zabezpečiť jeho správne fungovanie. Ako to dosiahnuť? Jednou z odpovedí je investovať do správneho vybavenia vrátane skladovacích kontajnerov. Výhody odolných skladovacích kontajnerov ocenia všetci používatelia, ktorí okrem spoľahlivosti logistických procesov spojených so skladovaním hľadajú aj riešenia, ktoré sú spoľahlivé, bezpečné, pohodlné a ktoré dobre chránia skladované výrobky pred poškodením a znečistením. Všetky tieto potreby spĺňajú plastové přepravky, a preto sa s nimi stretávame pri skladovaní predmetov pre mnohé odvetvia: automobilový priemysel, elektroniku, kozmetiku, farmaceutický priemysel a mnohé ďalšie.

Autor príspevku: Ing:

Monika Sojka - marketingová špecialistka