Ako zlepšiť ochranu životného prostredia?

Created by Monika Sojka | |   Logistika

Ekologická logistika zahŕňa celý životný cyklus výrobku, od jeho návrhu, výroby a distribúcie až po jeho zber a ukončenie životnosti. Príležitostí na zlepšenie environmentálnej udržateľnosti je pre podniky veľa a obaly a kontajnery môžu v tomto procese zohrávať tiež netriviálnu úlohu.

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Environmentalizmus má viac ako jedno meno

Pojem "zelená logistika" získava na popularite, pretože spoločnosti sa stávajú ekologicky uvedomelými a chápu význam udržateľných opatrení pre ochranu zdrojov našej planéty a blaho budúcich generácií. Zatiaľ čo hlavnou úlohou tradičnej logistiky je zabezpečiť plynulý a rýchly obeh tovaru v dodávateľských reťazcoch pri čo najnižších nákladoch, "zelená logistika" kladie rovnako veľký dôraz na ochranu životného prostredia. Podľa tohto názoru by sa účastníci hodnotového reťazca mali zaoberať nielen nákladovou efektívnosťou, ale aj environmentálnou udržateľnosťou svojich procesov.

Sme zaplavený odpadom. Bezstarostne sa zbavujeme toho, čo by sme mohli rozumne využiť. Podľa rôznych odhadov sa len plastového odpadu v morských a oceánskych vodách každoročne nahromadí 5 až 13 miliónov ton. Ďalším problémom je nezodpovedné nakladanie s fosílnymi surovinami, ktoré sú neobnoviteľnými zdrojmi a v budúcnosti sa môžu stať vzácnymi. Energiu a palivá spotrebúvame nadmerným tempom, akoby "zajtrajšok nemal nastať". Pritom zodpovedným konaním - napríklad uplatňovaním zásad vyššie spomenutého environmentalizmu v našej spoločnosti - môžeme spomaliť degradáciu našej planéty.

Analyzujte a vzdelávajte

Prvým krokom každej spoločnosti by malo byť komplexné posúdenie jej logistických činností a možností implementácie zásad udržateľnosti. To umožní identifikovať problémové oblasti a vypracovať vhodné riešenia, čím sa predíde dôsledkom zlých rozhodnutí a realizácii nevhodných opatrení. Medzi otázky, na ktoré je potrebné myslieť, patrí zníženie tvorby odpadu už vo fáze logistického plánovania; vypracovanie pravidiel triedenia odpadu podľa jeho druhu do špeciálnych kontajnerov na recykláciu alebo zhodnotenie; vypracovanie plánu distribúcie kontajnerov na odpad a výber osôb zodpovedných za zber odpadu.

Zavedenie zásad "zelenej logistiky" by malo byť výsledkom spoločného úsilia všetkých zamestnancov - preto sa oplatí rozvíjať ich povedomie a znalosti v tejto oblasti, ako je zber a triedenie odpadu. Spoločný pozitívny cieľ ochrany životného prostredia môže mať mimochodom pozitívny vplyv na ich angažovanosť a produktivitu.

Šetrite suroviny

Jedným z najdôležitejších ekologických opatrení v podniku je hľadať možnosti úspory energie a zároveň znižovať emisie skleníkových plynov. Ako to môžete urobiť? V prvom rade začnite namiesto fosílnych palív získavať energiu z obnoviteľných zdrojov (slnko, vietor, vnútro Zeme atď.); vo výrobných závodoch a skladoch ju možno využiť na vykonávanie logistických úloh, prepravu tovaru a napájanie zariadení. Oplatí sa využívať flotily dopravných vozidiel, ktoré jazdia na alternatívne palivá, ako je zemný plyn alebo bionafta (podobné výhody budú aj pri zlepšovaní ekonomiky dodávok, napríklad zamedzenie tzv.) Pre veľké logistické spoločnosti bude do úvahy prichádzať aj preprava tovaru loďami poháňanými veternou alebo slnečnou energiou namiesto fosílnych palív a využívanie železničnej dopravy, ktorá umožňuje prepraviť viac tovaru naraz a často je poháňaná "čistejšou" elektrickou energiou. Prínosom bude aj využívanie účinnej izolácie a prirodzeného osvetlenia na pracoviskách a v skladoch.

Inteligentné sklady

Jedným z ďalších spôsobov ekologizácie v oblasti skladovania je využívanie inteligentných systémov riadenia podporovaných technológiami, ako sú moderné metódy kódovania a rádiofrekvenčnej identifikácie, ktoré zjednodušujú logistické procesy, znižujú pracovné zaťaženie a obmedzujú "papierovanie" (chápané nielen ako strata času na papierovanie, ale aj úspora papiera). Automatizácia procesov skladovania a prijímania zásielok znižuje skladový priestor tým, že ponúka inteligentné logistické riešenia, znižuje náklady na pracovnú silu a posilňuje faktor bezpečnosti a ochrany.

Prevzaté z

Činnosť každej spoločnosti - či už pôsobí vo výrobnom, logistickom alebo inom odvetví - zahŕňa produkciu obrovského množstva odpadu. V prípade skladových a špedičných spoločností to napríklad znamená odpad z obalov, poškodené alebo zničené palety, použité oleje a mazivá používané vo vysokozdvižných vozíkoch, kovové alebo plastové pásky a podobne. Ukazuje sa, že mnohé z nich sa už dajú recyklovať a opätovne použiť ako materiál v nových výrobkoch.

Prvým a najdôležitejším krokom k zlepšeniu nakladania s odpadom v sklade je správne identifikovať druhy vznikajúceho odpadu, ich hmotnosť, objem a miesto vzniku. Ďalším krokom je zabezpečenie vhodných zberných nádob, do ktorých môžu zamestnanci skladu pohodlne, rýchlo a ergonomicky ukladať odpad. Materiálové zhodnotenie je možné pre regály a bezpečnostné zábrany, hasiace prístroje alebo oceľové pásy. Kartónové obaly, fólie a pásky, ako aj drevené palety je možné odkloniť na recykláciu a opätovné použitie; nie inak je to aj s nefunkčnými elektronickými zariadeniami (počítače, skenery, tlačiarne atď.).

Balenie do plastu

V súvislosti s materiálovým zhodnocovaním v logistických spoločnostiach nemožno opomenúť skladovanie tovaru. Ekonomika uzavretého cyklu podporuje opakovane použiteľné obaly ako udržateľnú alternatívu ku kartónu a iným prepravným obalom. Plastové obaly - ako napríklad tie, ktoré dodáva spoločnosť bekuplast - sú vyrobené z recyklovateľného plastu šetrného k životnému prostrediu, takže po životnom cykle, ktorý trvá spravidla niekoľko rokov, sa nezapočítavajú do bilancie odpadu, ale získavajú druhý život. Pretavia sa a potom sa použijú na výrobu nových výrobkov (ďalších obalov alebo iných aplikácií). Dokonale tak zapadajú do princípov GOZ a ochrany životného prostredia.

Podpora reverznej logistiky

K rozvoju GOZ prispieva reverzná logistika, t. j. súbor logistických činností zameraných na znižovanie množstva odpadu na skládkach tým, že umožňuje spätný tok použitých tovarov a materiálov a nepredaných výrobkov na miesta, kde budú zlikvidované alebo opätovne použité. Aj v tomto prípade zohrávajú mimoriadne dôležitú úlohu prepravné boxy, ktoré zaručujú plynulú a bezpečnú spätnú prepravu výrobku na zberné miesto, aby sa po nevyhnutných opravách/obnove mohol vrátiť do predajného reťazca.

 

Autor príspevku: Mgr:

Monika Sojka - marketingová špecialistka