Automatizácia skladu - 5 krokov, ako sa pripraviť na jej zavedenie

Created by Monika Sojka | |   Automatizácia

Investícia do automatizácie skladu je obrovský podnik, ktorý si vyžaduje čas, peniaze, správny plán a zapojenie desiatok alebo stoviek odborníkov z rôznych oblastí. Aké kroky je potrebné podniknúť na prípravu jej bezproblémovej implementácie?

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Pozrite si nášho krátkeho, ale komplexného sprievodcu. Nájdete v ňom až 5 kľúčových krokov, bez ktorých sa podľa nášho názoru nezaobíde žiadny podnik tohto druhu. Príjemné čítanie!

Krok č. 1: analyzujte a vypočítajte, či sa vám to všetko oplatí

Na začiatku veľmi starostlivo identifikujte svoje potreby (súčasné aj budúce). V tejto oblasti si môžete určiť konkrétne ciele a ukazovatele, ktoré chcete dosiahnuť. Zamyslite sa aj nad svojimi finančnými možnosťami, t. j. koľko si môžete dovoliť vynaložiť na tento typ akcie. Na základe toho si urobte kalkuláciu, aby ste zistili, či bude plánovaný podnik ziskový. Táto fáza vám tiež umožní zistiť odpoveď na otázku "Ako dlho bude celá investícia trvať?"po akom čase sa celá investíciabude môcť vrátiť?".

Krok č. 2: výber správneho riešenia automatizácie skladu

Rozhodnite sa, aký systém automatizácie skladu vo vašej spoločnosti nainštalujete. Počas tohto kroku zvážte jeho cenu, flexibilitu a prípadné možnosti ďalšieho rozšírenia. Jeho cena nie je vždy najdôležitejším faktorom. Nezabudnite sa bližšie pozrieť napr:

  • funkčnosť, ktorá musí byť prispôsobená konkrétnemu tovaru a surovinám.
  • Záručný a pozáručný servis, ktorý obmedzí možné problémy v budúcnosti.
  • Ďalšie faktory, ako napríklad: jednoduchosť používania, kvalita jednotlivých komponentov, možnosť úpravy atď.

Krok č. 3: príprava potrebného priestoru

Má sa automatizácia inštalovať v existujúcom objekte? Alebo pre ňu pripravujete úplne nové miesto? V oboch prípadoch sa uistite, že samotná budova je pripravená na inštaláciu. Zabezpečte dostatočný priestor a prístup k potrebným inžinierskym sieťam a v prípade potreby aj ďalšiu podporu zo strany ľudí a strojov.

Krok č. 4: uistite sa, že sú vaši zamestnanci riadne vyškolení

Aj tá najmodernejšia a najpokročilejšia skladová technológia je na nič, ak ju nikto nevie ovládať. Preto by po analýzach, výbere systému a príprave infraštruktúry mali nasledovať opatrenia na vzdelávanie vašich zamestnancov. Pozor! Prechod z manuálnej na poloautomatickú alebo plne automatickú prevádzku môže v niektorých ľuďoch vyvolať obavy a dokonca strach zo straty zamestnania. Preto zabezpečte aj účinnú komunikáciu, aby ste rozptýlili všetky pochybnosti a "upokojili" zamestnancov pracujúcich v sklade.

Krok č. 5: nezabudnite na všetko potrebné vybavenie

Plne funkčná automatizácia skladu znamená stroje a zariadenia, softvér a procesy, dobre vyškolených operátorov, ako aj plastové prepravky pre internú logistiku. V ponuke spoločnosti Bekuplast na vás čaká široká škála riešení dostupných až v 4 produktových líniách. Vďaka tomu ich ľahko prispôsobíte špecifikám prepravovaných a skladovaných výrobkov, ako aj potrebám vašej firmy. P.S. Majte na pamäti, že celý proces implementácie automatizácie skladu môže trvať mesiace alebo dokonca roky. Počas tohto obdobia sa určite nezaobídete bez prestojov, chýb, ako aj drobných i pomerne veľkých "prešľapov". Buďte preto trpezliví a skôr či neskôr - celá vec bude stopercentne úspešná!

Hľadáte osvedčené kontajnery pre svoj automatizovaný sklad?

Ak je vaša odpoveď "ÁNO!" - nečakajte. Kontaktujte konzultantov spoločnosti bekuplast hneď teraz. Radi si vypočujeme vaše potreby, aby sme vám na ich základe umožnili urobiť najvhodnejší výber.

Autor príspevku: Ing:

Monika Sojka - marketingová špecialistka