Automatizácia skladu: do hál vstupujú roboty

Created by Monika Sojka | |   Automatizácia

Automatizácia skladových procesov je spôsob, ako zvýšiť efektívnosť skladu, znížiť chybovosť a skrátiť dodacie lehoty bez zvýšenia zdrojov, t. j. bez zvýšenia počtu zamestnancov alebo skladových priestorov. Limitom efektívnosti v automatizovaných skladoch prestáva byť limit produktivity zamestnancov a stáva sa ním maximálna kapacita automatizačného systému.

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Je však takáto investícia a s ňou spojené náklady skutočne opodstatnená v každom prípade? Niet pochýb o tom, že automatizáciu treba dôkladne zvážiť, aby nákup modernej technológie mal nielen zmysel, ale aj potenciál rýchlej návratnosti investícií.

Automatizácia skladu znamená zvýšenie produktivity

Citujúc Gablerov ekonomický lexikón, cieľom automatizovaného skladu je "zvýšiť ekonomickú efektívnosť skladovania zvýšením obratu zásob, znížením zásob a zlepšením využitia skladových zariadení, ako aj skrátením dodacích lehôt vďaka rýchlejšiemu vyhľadávaniu". Z rýchleho pohľadu na uvedenú definíciu vyplýva, že zavedenie automatizácie v sklade by malo byť reálnou možnosťou pre každý podnik, ktorý pôsobí v rozsahu väčšom ako uspokojovanie potrieb miestnej komunity. Najmä keď sa v ére šírenia priemyselného štandardu Industry 4.0 (t. j. tzv. štvrtej priemyselnej transformácie) pre ňu rozhoduje čoraz viac podnikov. Ak nie automatizované, tak manuálne - takto sa vo všeobecnosti delia typy skladov v intralogistike, hoci hranice medzi nimi sú niekedy plynulé (prechodným prípadom sú poloautomatizované sklady, ktoré využívajú niektoré z automatizovaných skladových riešení dostupných na trhu a systémy riadenia skladov na báze IT, WMS). Bez toho, aby sme zachádzali do podrobných úvah, by sme však mali poznať výhody a nevýhody oboch hlavných typov skladov.

Manuálny vs. automatizovaný sklad - výhody a nevýhody

Aké sú teda výhody manuálnych skladov? Patria k nim napr:

  • jednoduchosť/pružnosť prispôsobenia sa sezónnym špičkám a výpadkom (v odvetviach, kde dopyt plynule kolíše počas roka v dôsledku sezónnosti ponuky, je možné využiť dodatočnú pracovnú silu vo forme brigádnikov)
  • jednoduchosť obsluhy skladových procesov.

Je to voľba vhodná pre sklady s obmedzeným sortimentom, malým počtom tovarov, nízkou skladovou kapacitou a bez plánov na ďalšie rozširovanie. Potenciál tohto typu skladovania zvyšuje jednoduchá implementácia čiastočnej automatizácie, napríklad pomocou dopravníkových systémov. Manuálne sklady však nie sú bez nevýhod; patria k nim vysoké náklady na zamestnávanie ďalších pracovníkov a potenciálne riziko zníženej produktivity práce v prípade nedostatku pracovných síl na trhu, ako aj častejšie chyby v procese (napr. pri ručnom vychystávaní).

Automatizovaný sklad znamená menšie riziko chýb a efektívnejšie procesy.

Práve potreba odstrániť uvedené chyby a zlepšiť intralogistické procesy vedie podniky k rozhodnutiu čiastočne alebo úplne automatizovať svoj sklad. Vďaka efektívnejšej logistike sa automatizácia premieta do úspory nákladov, a tak umožňuje amortizovať náklady v priebehu určitého obdobia. V niektorých odvetviach, ako napríklad v automobilovom priemysle, je stupeň automatizácie už veľmi vysoký. Medzi výhody automatizovaných skladov patria:

  • nižšie prevádzkové náklady ako pri manuálnych skladoch za predpokladu rovnakej priepustnosti, veľkosti a pracovného času;
  • skrátenie pracovného času,
  • vyššia bezpečnosť skladu,
  • minimalizácia chýb pri zostavovaní objednávok,
  • vyššia spokojnosť zákazníkov;
  • odstránenie vyššie uvedenej nerovnováhy medzi dopytom a ponukou ľudských zdrojov.

Investície do automatizácie sú preto opodstatnené: v rýchloobrátkových skladoch, v miestach s vysokými prevádzkovými nákladmi a obmedzeným priestorom (ktorý možno získať vďaka inteligentným skladovým regálom a robotickej práci); v miestach s vysokou chybovosťou a nízkou efektívnosťou procesov; na zvýšenie bezpečnosti manipulácie a tovaru a na zníženie nákladov na pracovnú silu. Mimochodom, tento posledný predpoklad nie je stopercentne pravdivý; zatiaľ čo potreba skladníkov v automatizovaných skladoch klesá, rastie význam kvalifikovaných pracovníkov pre riadenie a kontrolu procesov, špecialistov na údržbu, špecialistov na automatizáciu a IT špecialistov; za určitých podmienok môže byť ťažšie zamestnať ich ako nekvalifikovaných skladníkov.

Nevýhodou automatizovaných skladov sú vo všeobecnosti vysoké investičné náklady (už sme však spomenuli možnosť návratnosti investovaných súm prostredníctvom zvýšenej produktivity a nižších prevádzkových nákladov); oveľa vyšší stupeň zložitosti skladového systému ako v prípade manuálnych skladov, ktorý sa prejavuje už na úrovni plánovania a potom každodennej prevádzky (údržba, údržba, prevádzka atď.); ťažkosti so škálovaním (systém je zvyčajne navrhnutý tak, aby fungoval počas sezónnych špičiek, a preto nie je plne využívaný počas zvyšku roka, čo znižuje jeho nákladovú efektívnosť).

Z uvedených dôvodov sú ideálnymi podmienkami pre automatizáciu skladu: nepretržitá prevádzka (24 hodín denne, 7 dní v týždni); jasne definované cieľové procesy; žiadna/minimálna úroveň sezónnych výkyvov; nemennosť požiadaviek na skladovacie zariadenie (balenie, veľkosť dávky, priepustnosť).

Skladovacie kontajnery: dôležitý prvok automatizácie

To, ako efektívne využijeme systémy automatizácie skladu, závisí najmä od reprodukovateľnosti výrobkov a procesov; skladové procesy sa ľahšie automatizujú, keď je sortiment čo najjednotnejší. Rozsah automatizácie, ktorú treba zaviesť, závisí od štruktúry objednávok, ich množstva a frekvencie, počtu aktívnych SKU a infraštruktúry skladových priestorov. Základnou úrovňou automatizácie je použitie systému WMS s mobilnými skenermi, ktorý postačuje na zefektívnenie procesov a urýchlenie vybavovania objednávok. Štandardný systém WMS pomáha zefektívniť prácu, eliminovať zdĺhavé činnosti (napr. vyhľadávanie tovaru) a chyby. Vyšší stupeň automatizácie predstavujú inteligentné systémy riadenia skladu fungujúce v rámci WMS a vybavené automatickými pravidlami a algoritmami a integrované s ERP, CRM a BOK. Sú kombináciou WMS a IT koncepcií, ktoré riadia a kontrolujú celý súbor úloh vykonávaných v sklade. Automatizácia skladového procesu si často vyžaduje optimalizáciu dopravy vo vnútri skladu a zavedenie valčekových a pásových dopravníkov, samohybných vozíkov, vysokozdvižných vozíkov a transportérov, zakladačov, ktoré prepravujú vozíky vo vertikálnom smere, atď.) Ich integrácia s nadradeným systémom WMS zabezpečuje, aby sa tovar mohol bez dozoru doručiť na určené miesto (napr. do oblasti vychystávania) alebo vyzdvihnúť v plánovanom čase.

Druhou otázkou, ktorú je potrebné riešiť pomocou automatizácie skladu, je optimalizácia využitia skladovacích priestorov vďaka skladovým systémom v podobe regálov s vysokou hustotou a vhodných skladovacích a prepravných boxov pre internú logistiku. Príkladom posledného sú plastové prepravky EURO-NORM contecline určené pre automatizované sklady malých dielov, takzvané AKLV skladoch AKL s kyvadlovými dopravnými systémami je potrebné používať kontajnery špeciálne prispôsobené ich potrebám. Plastové boxy contecline spĺňajú náročné požiadavky modernej dopravnej a skladovacej techniky. Prevádzkovatelia, ktorí sa pripravujú na automatizáciu skladu, by mali brať do úvahy aj výber vhodných kontajnerov.

Zhrnutie

Automatizácia čoraz viac vstupuje do intralogistiky. Dôvodom nie je len čoraz rozšírenejší priemysel 4.0, požadovaná efektívnosť či minimalizácia nákladov, ale aj - a možno predovšetkým - generačná výmena a vážne problémy, ktoré sa v blízkej budúcnosti očakávajú s prísunom kvalifikovaného personálu. Úplná automatizácia skladu nie je potrebná v každom prípade; častejšie sa výrobcovia a prevádzkovatelia rozhodujú pre čiastočnú automatizáciu alebo flexibilné riešenia v obmedzenom rozsahu.

 

Autor príspevku: Ing:

Monika Sojka - marketingová špecialistka