Automobilové boxy, kontajnery VDA - aké sú ich vlastnosti, kde sa používajú?

Created by Monika Sojka | |   Znalosti spoločnosti Bekuplast

Preprava a skladovanie v automobilovom priemysle je logisticky náročný podnik. Jednou z položiek, na ktoré si treba dávať pozor, sú robustné a bezpečné boxy na technické predmety. Ako si ich vybrať?

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Plastové kontajnery alebo skladovanie a preprava v automobilovom priemysle

V automobilovom priemysle sa používajú predovšetkým plastové boxy, ktoré sú nielen robustné, ale aj odolné voči vode a vlhkosti a veľmi ľahko sa čistia. Môžu sa opakovane používať na skladovanie a prepravu rôznych druhov tovaru. Skladovacie kontajnery by zároveň mali byť ľahké a skladné. Dôležité je, aby bol vhodný na ručnú manipuláciu (ktorú zabezpečujú ergonomické rukoväte) aj na automatické dopravné pásy, ktoré sú v automobilovom priemysle zvyčajne už štandardom. Pri výbere prepravných kontajnerov je dôležité skontrolovať ich maximálnu nosnosť, ako aj ich bezpečnosť pri používaní. Čo to znamená? Plastové boxy by mali byť navrhnuté tak, aby sa pri stohovaní nešmýkali. Na splnenie všetkých týchto požiadaviek sa v automobilovom priemysle najčastejšie používajú prepravky VDA a ESD. Aké sú ich vlastnosti a kde sa používajú? Skôr ako sa k tomu dostaneme, pozrite sa, čo ponúka výrobca obalov bekuplast.

Kontajnery VDA-KLT - štandard pre automobilový priemysel

Kontajnery VDA-KLT sú štandardom v tomto odvetví a delia sa na dva hlavné typy: RL-KLT a R-KLT. Nebojte sa, čoskoro vám načrtneme, čím sa líšia. Kontajnery na technické predmety, plastové boxy VDA, sú navrhnuté podľa požiadaviek stanovených automobilovým priemyslom, vďaka čomu sú funkčné, úzko prispôsobené potrebám výrobných a skladovacích zariadení. Na tomto mieste treba spomenúť, že ich názov pochádza od Verband der Automobilindustrie, združenia, ktoré vytvorilo normy v tejto oblasti. Automobilové prepravné boxy VDA sú určené predovšetkým na skladovanie a prepravu malých dielov. Ich charakteristickým znakom je, že majú zjednodušené otvory a vďaka diagonálnemu vystuženiu, ktoré používa výrobca plastových boxov, sú stabilné. Po naplnení ich možno stohovať bez obáv z prevrátenia. S cieľom optimalizovať dodávateľský reťazec sú kontajnery VDA vytvorené v štandardizovaných rozmeroch, ktoré sa ľahko zmestia do bežne používaných paliet. Ako už bolo spomenuté, plastové boxy pre automobilový priemysel sa dajú umývať, a to aj silnými čistiacimi prostriedkami. Okrem toho sú odolné voči slnečnému žiareniu a sú veľmi trvanlivé. A aký je rozdiel medzi prepravkami VDA-RL-KLT a VDA-R-KLT? Oba majú hladké dno, ale VDA-R-KLT má aj nožičky na zvýšenie stability.

Kontajnery VDA ESD

Špecifický typ plastového boxu pre automobilový priemysel, kontajnery ESD, sú vlastne variáciou verzie VDA-KLT. Odlišuje ich vlastnosť viesť elektrostatické náboje. V praxi to znamená, že v nich možno bezpečne prepravovať zariadenia a malé elektrické komponenty bez obáv z elektrostatického výboja počas prepravy alebo skladovania. Chránia tiež cenný tovar pred poškodením a znečistením, hoci na tento účel je dôležité používať na to určené plastové viečka. Odporúčame tiež, aby sa tieto plastové boxy lepšie skladovali a prepravovali na plastových paletách ESD.

Kde sa používajú boxy pre automobilový priemysel?

Automobilové boxy sa používajú predovšetkým v továrňach na výrobu automobilových súčiastok a tiež v samotných automobilkách. Používajú sa intenzívne, najdôležitejšia je ich trvanlivosť a odolnosť voči kyselinám a chemikáliám. Ich rozmery sú štandardné, čo uľahčuje a urýchľuje manipuláciu, hoci hneď na začiatku treba poznamenať, že výrobca prepravných boxov môže vyrobiť boxy na mieru. Okrem toho sa automobilové boxy často používajú v autoservisoch na uskladnenie malých dielov. Takto máte istotu, že sa nestratia, a tiež, že sa nevysypú, ak sa obal poškodí, keď to najmenej očakávate. Keď vlastníte automobilovú predajňu a chcete si do nej kúpiť prepravky VDA, venujte pozornosť tomu, či majú bočné vrecká. Budete si tak môcť uložiť kartičku s popisom toho, čo je vo vnútri, a rýchlo ju vymeniť, keď sa zmení použitie boxu. Nezriedka sa v dielňach nachádzajú aj boxy na technické predmety, pretože nielenže uľahčujú udržiavanie poriadku, ale vďaka svojej stohovateľnosti šetria aj miesto. Na druhej strane, v kontajneroch ESD väčších rozmerov možno pohodlne uložiť elektrické náradie používané pri práci.

 

Autor príspevku: Ing:

Monika Sojka - marketingová špecialistka