BPA FREE - je bezpečný?

Created by Monika Sojka |

Množstvo výrobkov na trhu, ktoré sú vyrobené zo 100 % plastu, často znamená, že sú nekvalitné. Ešte horšie však je, keď sú vyrobené zo škodlivých látok, ktoré ohrozujú zdravie ľudí a zvierat. Zistite, čo je to BPA FREE. Zistite, čo to znamená a prečo by ste mali používať len bezpečné a testované materiály.

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Zistite, prečo sa oplatí investovať do nádob na skladovanie alebo prepravu s označením BPA FREE. Zistite, či je takýto plast bezpečný.

Čo je BPA FREE? Definícia.

BPA alebo bisfenol A je chemická látka, ktorá je už všeobecne známa pre svoje ničivé účinky na zdravie ľudí a zvierat. Patrí do skupiny fenolov a jej celý názov je 2,2-bis(p-hydroxyfenyl)propán. Prvýkrát bol získaný v roku 1891 a odvtedy sa vo veľkej miere používa pri výrobe plastových obalov, ktoré sa často používajú na prepravu alebo manipuláciu s potravinami, ako aj na kozmetické a hygienické výrobky. Po mnohých rokoch rozšíreného používania tejto chemickej zlúčeniny začali vedci vykonávať štúdiu s cieľom zistiť, či by sa táto látka mohla dostať do potravinových výrobkov alebo kozmetiky, ak by bola súčasťou obalov. Žiaľ, ukázalo sa, že to tak je. Bisfenol A môže preniknúť do potravín a hygienických výrobkov. Dnes výrobné spoločnosti, ktoré sú značkami dbajúcimi na obaly, BPA vo svojich výrobkoch nepoužívajú. Preto sa na obaloch objavilo označenie BPA FREE, ktoré vo voľnom preklade z angličtiny znamená, že výrobok neobsahuje túto chemickú látku, čo zároveň znamená, že je bezpečný.

Ako BPA ovplyvňuje zdravie?

V prvom rade, napriek tomu, že BPA je malá molekula, má negatívny vplyv na endokrinný a nervový systém. Ovplyvňuje aj reprodukčný systém a zasahuje do činnosti štítnej žľazy. Odborníci, ktorí v odborných publikáciách informujú ľudí o škodlivosti BPA, upozorňujú, že táto nenápadná a bežne používaná chemická zlúčenina, ktorá sa dostáva do tela, môže spôsobiť obezitu, neplodnosť a tiež cukrovku. Údajne tiež zvyšuje riziko vzniku rakovinových zmien.

Označenie BPA FREE - ako spoznáte výrobky vyrobené z bezpečného plastu?

Napriek vysokej škodlivosti BPA bol doteraz zákonom zakázaný len v dojčenských fľašiach. Z tohto dôvodu každý uvedomelý spotrebiteľ venuje pozornosť tomu, v akých obaloch sa potraviny dodávajú a či sú bezpečné. Označenie BPA FREE je už dobre známe. Najčastejšie ide o grafiku v zelenej alebo čiernej farbe. V kruhovom rámčeku je na nej napísané: BPA FREE. Hľadajte ho na dne fliaš alebo plastových obalov, aby ste mali istotu, že potraviny, ktoré konzumujete, neobsahujú túto toxickú látku.

Záver: Sú výrobky BPA FREE naozaj bezpečné?

Áno! Uvedomenie si, že bisfenol A má veľmi negatívny vplyv na zdravie, by malo každého uvedomelého spotrebiteľa prinútiť k ostražitosti. Ak sa všetci spoločne vzdáme výrobkov, ktoré ho obsahujú a poškodzujú naše zdravie, výrobcovia budú nútení zmeniť zloženie svojich plastových výrobkov tak, aby boli bezpečné. Na trhu medzi poprednými výrobcami prepravných boxov a obalov na výrobky sú už značky, ktoré ho používajú. V praxi je to teda absolútne možné. Ak chcete používať bezpečné obaly, zistite viac o spoločnosti Bekuplast - záleží nám na zdraví našich spotrebiteľov a v našich plastových výrobkoch bisfenol A nepoužívame.

 

Autor príspevku: Mgr:

Monika Sojka - marketingová špecialistka