Cross-docking - čo je to a aké sú jeho funkcie?

Created by Monika Sojka |

Využívate potenciál populárnych logistických riešení na udržanie plynulého a nákladovo efektívneho dodávateľského reťazca? Alebo hľadáte riešenie na zefektívnenie svojho logistického skladu? Zoznámte sa s cross-dockingom. Vysvetlíme vám definíciu tohto pojmu a načrtneme hlavné výhody využívania takejto logistickej služby, aby ste nemali príliš veľké problémy s prijatím správneho rozhodnutia.

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Zistite definíciu cross-dockingu. Zistite, čo to je, kedy sa ho oplatí používať a aké sú jeho funkcie v logistických skladoch.

Čo je cross docking? Definícia.

Dnešné potreby spotrebiteľov sú také veľké, že značná časť podnikateľov, ktorí sa zaoberajú napríklad predajom individuálnym zákazníkom, sa vzdáva skladovania tovaru. Čas je v tomto prípade dôležitým faktorom. A pomocou moderných logistických systémov je možné túto časť logistiky ľahko vynechať. Preto sa populárny cross docking, čo vo voľnom preklade znamená "priame dokovanie", vzťahuje na metódu, ktorá vynecháva krok z klasického dodávateľského reťazca, ktorý súvisí so skladovaním výrobkov. Táto forma cross dockingu sa často označuje ako picking reloading, ktorý zahŕňa oddelenie dodaného tovaru a jeho presun priamo do expedičného oddelenia. V praxi je schéma cross-dockingu taká, že dopravné spoločnosti doručia na danú adresu množstvo výrobkov, rozdelia ich do súprav alebo balíkov a vo veľmi krátkom čase ich doručia menším príjemcom.

Cross-dockingový sklad - výhody a nevýhody

Samozrejme, že cross-docking, podobne ako iné logistické metódy, má svoje výhody aj nevýhody. Pred prijatím konečného rozhodnutia sa ich oplatí analyzovať.

Nevýhody cross-dockingu:

  • plynulosť procesu prepravy závisí od slovnosti jednotlivých dodávateľov a dostupnosti tovaru,
  • je vhodné kontrolovať jednotlivé články dodávateľského reťazca, čo si vyžaduje ďalší čas,
  • ako podnikateľ sa môžete orientovať len pri prijímaní objednávok a riešiť služby zákazníkom, zatiaľ čo za ostatné fázy sú zodpovední vaši partneri.

Výhody cross-dockingu:

  • schopnosť optimalizovať čas dodania objednaných výrobkov,
  • minimalizácia počtu chýb,
  • zníženie nákladov vďaka eliminácii skladovania, ktoré je z dlhodobého hľadiska pomerne nákladné,
  • nižšia cena prepravy priamo z logistických zariadení,
  • prípadne môže podnikateľ využiť prepravu tovaru prostredníctvom sprostredkovateľov - tretích strán,
  • lepšia koordinácia dodávateľského reťazca.

Kedy sa oplatí zaviesť logistický model vo forme cross-dockingu?

Cross-docking je skvelým riešením problému nedostatku skladov. Skladovanie je nákladné bez ohľadu na to, či sa rozhodnete prenajať si zariadenie alebo ho postaviť a následne udržiavať. Vynechaním tejto fázy znížite rozsah prác, čo bude mať pozitívny vplyv na kvalitu služieb, ktoré vaša spoločnosť poskytuje - čím menší rozsah operácií, tým vyššia kvalita. Cross-docking bude dobre fungovať v prípade rýchloobrátkového tovaru, čo znamená, že ide o obľúbené položky, ktoré sa predávajú ako teplé rožky.

Záver: Rozhodnite sa správne - vyberte si cross-docking!

Využívaním cross-dockingu určite zistíte, že s určitými partnermi bude vaše podnikanie rýchlo rásť. Stačí len minimalizovať faktory, ktoré môžu negatívne ovplyvniť vašu prevádzku, na absolútne minimum a cross-docking vám pomôže znížiť náklady a reálne znížiť pracovné zaťaženie. Zvážte, či je táto forma podnikania pre vás vhodná, a prijmite príslušné opatrenia, aby ste zabezpečili plynulé a včasné dodávky tovaru menším zákazníkom.

 

Autor príspevku: Mgr:

Monika Sojka - marketingová špecialistka