Debničky v záhrade: bezpečnejšie rastliny

Created by Monika Sojka |

Preprava drobného ovocia a zeleniny môže byť problematická, ale použitie špecializovaných záhradníckych prepraviek určených na tento typ nákladu umožňuje účinne chrániť chúlostivé rastlinné produkty. Správna konštrukcia zabraňuje ich znehodnoteniu a zaručuje, že zostanú čerstvé a k príjemcovi sa dostanú v očakávanom stave.

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Záhradníctvo, rovnako ako iné podniky využívajúce skladovacie a obchodné procesy, si vyžaduje funkčné a spoľahlivé riešenia na prepravu a skladovanie rastlinného sortimentu. Vzhľadom na chúlostivý a rýchlo sa kaziaci charakter týchto produktov je pre majiteľov plantáží, záhrad alebo škôlok kľúčovou požiadavkou zabezpečiť bezpečnosť rastlín, chrániť ich pred vonkajšími podmienkami a pred poškodením.

Záhradné boxy - sú potrebné?

Preprava a skladovanie jednotlivých druhov zeleniny, ovocia alebo rastlín je náročná úloha. Počas prepravy sú rastliny vystavené atmosférickým podmienkam (vysoké a nízke teploty, slnečné žiarenie, vlhkosť) a poškodeniu spôsobenému pri manipulácii. Od boxov sa preto očakáva, že poskytnú optimálnu ochranu pred týmito vplyvmi, aby sa tovar na ceste k príjemcovi nepoškodil. Z dôvodu intenzívneho používania v rôznych poveternostných podmienkach by sa záhradné boxy mali vyznačovať vysokou odolnosťou voči vonkajším vplyvom. Vďaka použitiu moderných plastov sú odolné voči mechanickému poškodeniu a jednotlivé typy sú určené pre konkrétne teploty. Štandardné záhradné boxy vydržia od -20 do 50 stupňov Celzia, čo zaručuje, že zeleninu, ovocie alebo rastliny možno prepravovať a nakladať v rôznych podmienkach.

Špecializované záhradnícke prepravky vďaka rôznym povrchovým úpravám umožňujú prispôsobiť ich špecifickým potrebám rastlinného tovaru. Pre mnohé kvety a sadenice sú tak obľúbeným riešením perforované boxy, ktorých otvorené boky a dno zabezpečujú optimálne vetranie. Vďaka svojej konštrukcii umožňujú odtok prebytočnej vody, čím zabraňujú stagnácii vlhkosti a eliminujú riziko hniloby rastlín počas skladovania alebo prepravy. Na druhej strane, pre rastliny, ktorým vyhovuje vlhké a vodnaté prostredie, budú najlepšou voľbou plné boxy, ktoré dokážu udržať vlhkosť dlhší čas. Bez ohľadu na zamýšľané použitie je žiaducou vlastnosťou plastových debničiek to, že sa dajú stohovať - čím sa šetrí cenný priestor -, ako aj to, že sú stabilné a odolávajú značnému zaťaženiu.

Záhradné boxy - pre každého niečo

V súčasnosti možno na trhu nájsť širokú škálu záhradných boxov: Boxy na rastliny pre škôlky, záhradné centrá a výrobcov sadeníc sú ideálne na prepravu a skladovanie živých a rezaných kvetov, kríkov, sadeníc, okrasných rastlín, ovocných stromov alebo byliniek. Vo svojom sortimente ich má aj spoločnosť Bekuplast: vďaka dlhoročným skúsenostiam ako popredný dodávateľ záhradníckych kontajnerov spoločnosť presne vie, čo má význam, keď ide o prepravu rastlín. Pri výbere plastových prepraviek na rastliny do záhrady treba venovať pozornosť ich funkčným vlastnostiam: okrem zaistenia bezpečnosti tovaru by mali používateľom zaručiť pohodlie pri preprave a stohovaní. Nemalo by sa zabúdať ani na ekologický aspekt, a práve tu sa dokonale uplatnia plne recyklovateľné plastové nádoby.

Kontajnery EURO-NORM: osvedčené v záhrade

Vyššie uvedené výhody ponúkajú záhradné boxy bekuplast pre záhradníctvo a obchody, ako aj kontajnery pre škôlky, ktoré sú k dispozícii vo veľkosti Euro 600x400 mm. Spoločnosť ponúka rôzne modely prepravných kontajnerov na trvalky, kvetinové cibule, mladé rastliny, ako aj kontajnery pre škôlky a na prepravu: kríkov, okrasných kríkov, ovocných stromov a lesných drevín. Tieto prepravky sú vďaka svojej rozmerovej stabilite a pevnosti stohovateľné plastové prepravky, čím zabezpečujú priestorovo úsporné skladovacie a prepravné procesy. Dodatočná možnosť umiestnenia uzáverov na rohy prepraviek umožňuje nastaviť výšku stohovania podľa individuálnych potrieb používateľov.

Spoločnosť bekuplast vyrába svoje kontajnery na rastliny z ekologického polyetylénu vysokej hustoty (HDPE), ktorý je 100 % recyklovateľný. Výrobca poskytuje svojim zákazníkom rôzne povrchové úpravy, aby mohli prepravky prispôsobiť prepravovanému alebo skladovanému tovaru; vďaka niekoľkým dostupným výškam (od 90 mm do 260 mm) možno prepravky použiť na balenie produktov malých rozmerov (napr. sadeníc), ako aj o niečo väčších rastlín (malých kríkov). K prepravkám na rastliny je možné zakúpiť aj vhodné prepravné vozíky.

Zásobníky na sadenice

Sortiment záhradných boxov bekuplast dopĺňajú voštinové zásobníky na sadenice a sadenice špeciálne určené na pestovanie cibuľovín kvetov v kontrolovaných zavlažovacích podmienkach. Ide o jedinečný spôsob pestovania, ktorého výhody tradičné záhradníctvo neponúka: tým, že poskytuje záhradníkom možnosť plne kontrolovať množstvo vody, jej teplotu, obsah živín a úroveň pH, umožňuje lepší rast rastlín a ich koreňov, čím sa znižujú straty v podobe výpadkov, ktoré nespĺňajú stanovené normy. Obojstranné zásobníky sú k dispozícii v štandardných rozmeroch 600 × 400 mm (dĺžka/šírka) a v troch výškových variantoch (90/112/144 mm). Rovnako ako záhradné boxy sú vyrobené z HDPE, a preto sú plne recyklovateľné v recyklačných procesoch.

Spoločnosť bekuplast je skúseným výrobcom plastových kontajnerov pre mnohé odvetvia - vrátane záhradníctva a škôlkárstva. Vďaka dlhoročným skúsenostiam jej konštruktéri výborne rozumejú kritickým faktorom, ktoré zvyšujú bezpečnosť rastlín počas prepravy a skladovania. Využitie jeho sortimentu záhradníckych kontajnerov a plastových boxov pre záhradníctvo, škôlky a prepravu kvetov je zárukou bezpečného doručenia a spokojnosti pre každého nadšenca zelene.

 

Autor príspevku: Mgr:

Monika Sojka - marketingová špecialistka