Efektívnejšia príprava zásielky: výhody kompletizácie PPS

Created by Monika Sojka | |   Znalosti spoločnosti Bekuplast

Rozmach elektronického obchodu, ktorý trvá už roky, ale výrazne sa zintenzívnil po vypuknutí pandémie koronavírusu na začiatku tohto desaťročia, predstavuje pre dodávateľov množstvo výziev, ktoré okrem iného súvisia s nedostatkom pracovnej sily a rastúcimi očakávaniami zákazníkov. Tie vyústili do čoraz väčšej potreby optimalizovať a zefektívniť procesy plnenia objednávok s cieľom minimalizovať náklady a zvýšiť produktivitu dodávateľov.

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Jedným z najzložitejších procesov je vychystávanie objednávok výrobkov, ktoré si vyžaduje zabezpečenie optimálneho toku materiálu v sklade. Systém paralelného vychystávania je vynikajúcou stratégiou vychystávania objednávok na zefektívnenie skladových operácií. Môže zvýšiť rýchlosť, presnosť a efektívnosť celého procesu všade tam, kde sa štandardné metódy vychystávania ukážu ako príliš pomalé alebo obmedzujúce.

Vychystávanie dielov namiesto vychystávania objednávok

Systém paralelného vychystávania si vyžaduje zmenu filozofie a prechod od vychystávania objednávok k vychystávaniu dielov. Pri tradičnom vychystávaní pracovníci prechádzajú skladom, prechádzajú zo skladu do skladu a hľadajú diely potrebné na vybavenie konkrétnej objednávky. Keď je objednávka hotová, doručí sa do expedičnej oblasti a kompletista začne vybavovať ďalšiu objednávku, pričom opakuje svoje predchádzajúce kroky. PPS je systém vychystávania, v ktorom sa jednotlivé objednávky spracovávajú paralelne (hoci stále manuálne). Systém umožňuje vychystávať rovnaké položky pre viacero objednávok súčasne a potom ich rozdeliť na jednotlivé objednávky až v module plnenia.

Vyzerá to nasledovne: po registrácii je objednávka zákazníka systémom riadenia skladu (WMS) najprv rozdelená medzi niekoľko skladových zón a pripravená ako niekoľko čiastkových objednávok. Každú z týchto objednávok potom paralelne vychystáva v rámci vychystávacieho postupu v samostatných vychystávacích zónach niekoľko pracovníkov vychystávajúcich objednávky podľa vychystávacieho zoznamu. V moderných skladoch dostávajú pracovníci kompletizácie zoznam výrobkov prostredníctvom mobilných rádiových terminálov prepojených s krúžkovými skenermi, pomocou ktorých môžu údaje o objednávke prečítať priamo na displeji; úlohu potvrdzujú pomocou rádiového terminálu. Okrem rádiových terminálov sa na uľahčenie vychystávania objednávok môžu používať aj iné metódy vychystávania, napríklad vychystávanie podľa hlasu alebo vychystávanie podľa svetla (pri ktorých sú pracovníci skladu navádzaní k príslušným regálom prostredníctvom hlasových príkazov prenášaných cez slúchadlá, resp. svetelných bodov, ktoré sa objavujú).

Každú položku objednávky vyberá pracovník pre kompletizáciu objednávok. Z pohľadu kompletistu sa objednávka realizovaná systémom PPS nelíši od bežnej objednávky. Po odoslaní skompletizovaných položiek do takzvanej konsolidačnej zóny sa nakoniec spoja do jednej objednávky, po ktorej môže nasledovať expedícia.

Výhody a nevýhody

To, čo na papieri vyzerá ako "samozrejmosť", je však v skladovej praxi pomerne náročné. Aby sa maximalizovala efektívnosť paralelných čiastkových objednávok, musí systém materiálového toku najprv vypočítať optimálny čas začiatku pre jednotlivé objednávky. Pritom sa musia zohľadniť najmä ich časy realizácie. Cieľom optimalizácie je, aby sa všetky paralelné čiastkové objednávky vykonali súčasne a aby v dôsledku toho nevznikali žiadne čakacie doby.

Systém paralelného vychystávania je určený predovšetkým pre rýchloobrátkové výrobky, ktoré vzhľadom na svoj tvar a vlastnosti balenia neumožňujú automatické vychystávanie, alebo pre stredne a pomalyobrátkové výrobky, ktorých tvar a vlastnosti umožňujú automatické vychystávanie, ale manipuluje sa s nimi príliš zriedkavo na to, aby boli takéto operácie rentabilné. Systém PPS podporuje a optimalizuje procesy vychystávania a skracuje ich čas rozdelením úloh medzi viacero vychystávačov; zvyšuje produktivitu a zabezpečuje krátke časy realizácie vďaka implementácii vychystávania orientovaného na objednávky vykonávaného v oddelených skladovacích priestoroch; a umožňuje optimálne využitie metód vychystávania, ako sú Pick-to-Light, Voice Picking, Pick-by-Point.

Systém však nie je bez (potenciálnych) nevýhod. Treba si uvedomiť, že dobre funguje len vo veľkých skladoch s viacerými skladovacími zónami (picking zones) a viacerými SKU; napriek rozdeleniu zákazníckych objednávok na časti neprebieha proces vždy optimálne vzhľadom na štruktúru skladu; a organizácia efektívneho systému si vyžaduje vysokú technickú vyspelosť.

 

Autor príspevku:

Monika Sojka - marketingová špecialistka