Ergonómia skladu a pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci. Ako sa o ne postarať?

Created by Monika Sojka | |   Znalosti spoločnosti Bekuplast

Bolesť chrbta, rúk a nôh, neustály pocit únavy, postupne sa zhoršujúci zdravotný stav a znížená produktivita v práci. To je realita mnohých pracovníkov v skladoch.

Vykonávanie každodenných povinností v nevhodných podmienkach je určite jedným z hlavných problémov, ktoré ovplyvňujú zdravie samotných zamestnancov, ale sú aj významným faktorom zhoršovania výkonnosti celých spoločností.

 

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

O čo by sa malo postarať a aké podmienky by mali byť splnené, aby práca v sklade bola bezpečná a aby zamestnanci zostali nielen produktívni, ale aj spokojní? Čítajte ďalej a dozviete sa o hlavných zásadách bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a ergonómie, ktoré sa oplatí zaviesť aj vo vašom sklade!

Ergonómia a bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci v skladoch. Prečo sú také dôležité?

Jedným z dôležitých faktorov je samozrejme legislatíva, podľa ktorej sú vedúci skladov povinní zabezpečiť vhodné pracovné podmienky. Medzi takéto predpisy patria napr:

  • normy pre zdvíhanie, t. j. maximálne hmotnosti, ktoré môžu pracovníci prenášať

Pre mužov sú to 50 kilogramov (pri príležitostnej práci), resp. 30 kilogramov (pri stálej práci). Pre nich platí, že predmety s hmotnosťou nad 30 kilogramov nesmú byť prenášané ďalej ako do vzdialenosti 25 metrov a do výšky 4 metrov. Na druhej strane ženy môžu zdvíhať bremená s hmotnosťou: 12 kg (pri stálej práci) a 20 kg (pri príležitostnej práci) - pri prenášaní predmetov na rovnom povrchu. Naopak, pri prenášaní do kopca sú obmedzené hmotnosti na: 8 kg (stála práca) a 15 kg (príležitostná práca).

  • Správne navrhnuté a vybavené pracovisko

V tejto oblasti už predpisy nie sú jednoznačné a ponechávajú oveľa väčší priestor na interpretáciu. Je to spôsobené tým, že jednotlivé pracoviská sa môžu líšiť spôsobom vykonávania úloh, používaním špecifického vybavenia alebo nástrojov, alebo dokonca potrebou zotrvávať v určitej polohe (v sede, v stoji atď.). Preto je vhodné riadiť sa odporúčaniami, ktoré uvádzajú, že pracovisko by malo byť organizované tak, aby sa povinnosti mohli vykonávať bezpečne a ergonomicky.

  • Vhodné celkové prostredie

Dôležitú úlohu zohrávajú aj ďalšie aspekty súvisiace s vykonávaním úloh. Tu je vhodné spomenúť faktory, ako napr.

  • Maximálna hladina hluku - v prípade 8-hodinového pracovného režimu je limit 85 dB. V tejto situácii je však potrebné dodržiavať primeraný počet prestávok. V prípade hluku do 100 dB - pracovný čas je maximálne 100 minút, zatiaľ čo pri 110 dB je to maximálne 10 minút denne.
  • Primeraná intenzita svetla - pri práci v sklade by sa priemerná intenzita svetla mala pohybovať v rozmedzí 100 až 200 luxov.
  • Teplota a iné faktory - minimálna teplota je 14 stupňov Celzia. Treba mať na pamäti aj vhodnú vlhkosť, ako aj zabezpečenie správneho vetrania.

Potreba zabezpečiť ergonómiu a dodržiavanie pravidiel bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci by však nemala byť len otázkou dodržiavania právnych predpisov. Bezpečnosť, zdravie a pohoda zamestnancov sú kľúčovými aspektmi, ktoré treba zohľadniť.

Vytvorenie správnych podmienok minimalizuje únavu a iné nepohodlie, ako aj znižuje, ak nie úplne eliminuje, riziko úrazu. Výsledkom je, že skladníci pracujú lepšie a efektívnejšie, čo sa premieta do ich spokojnosti, ako aj do výkonnosti a úspechu celej spoločnosti.

Ako zabezpečiť ergonómiu a bezpečnosť pri práci v sklade?

Treba mať na pamäti, že tento typ opatrení sa nemusí obmedzovať na dodržiavanie konkrétnych noriem, ale môže ísť oveľa ďalej. Výborným spôsobom, ako súčasne zvýšiť pohodlie a bezpečnosť ľudí pracujúcich v skladoch, sú vhodne zvolené plastové prepravné boxy. Medzi vlastnosti, ktorým sa oplatí venovať osobitnú pozornosť, patria napr:

  • prispôsobený dizajn (vrátane vhodných tvarov, veľkostí a držadiel), vďaka ktorému ich používanie výrazne zlepšuje ergonómiu pri vykonávaní každodenných úloh.
  • Vybrané suroviny, z ktorých sa vyrábajú, tiež obmedzujú úroveň produkovaného hluku.

Čo sa môže stať, ak sa tieto pravidlá nedodržia?

Jedným z dôsledkov sú, samozrejme, finančné sankcie. Nedodržanie noriem stanovených zákonom môže znamenať vysoké pokuty (zo strany oprávnených inštitúcií). Tým sa však zoznam negatívnych dôsledkov zlej ergonómie a bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci v sklade nekončí. Treba si uvedomiť, že nevhodné podmienky zasahujú predovšetkým samotných zamestnancov a ich zdravie. To následne môže znamenať zhoršenie kvality ich práce (napr. riziko chýb, pomalé tempo atď.), ako aj spôsobiť ochorenia, ktoré vedú ku krátkodobej alebo dlhodobej absencii v práci. A odtiaľ je už "priama cesta" k nedostatočnej "ručnej" práci, organizačným problémom v sklade a následne k neplneniu dohôd s obchodnými partnermi.

Kontajnery na zlepšenie bezpečnosti a ergonómie práce v sklade

Ak hľadáte riešenia, ako urobiť prácu vo vašom sklade ešte bezpečnejšou a zároveň rozhodne efektívnejšou - sortiment výrobkov bekuplast je pre vás nevyhnutnosťou. Na našej webovej stránke na vás čaká široká ponuka produktov, ktoré si môžete jednoducho prispôsobiť svojmu skladu. Tak konkrétny sortiment, ktorý chcete skladovať, ako aj spôsob vašej práce. Ak máte ďalšie otázky alebo potrebujete podporu - prejdite na kontaktnú stránku a obráťte sa na našich poradcov. Radi vám poskytneme najoptimálnejšiu ponuku.

Autor príspevku: Ing:

Monika Sojka - marketingová špecialistka