Informácie o správnom skladovaní tovaru na paletách

Created by Monika Sojka |

Organizácia práce vo veľkých skladoch si zvyčajne vyžaduje zavedenie špeciálnych pravidiel. Ak neviete, ako ukladať palety s tovarom, aby ste zachovali najvyššiu úroveň bezpečnosti a uľahčili prácu ľuďom a robotom, je potrebné poznať tri najdôležitejšie pravidlá správneho skladovania tovaru. Metódy, ktoré sme uviedli, okrem zníženia počtu chýb určite zlepšia kvalitu práce, produktivitu a spokojnosť vašich zamestnancov.

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Zistite, prečo by ste mali uplatňovať zásady správneho skladovania tovaru na paletách vo veľkoskladoch.

Čo je správne skladovanie tovaru?

Skladovanie je proces, ktorý spočíva najmä v:

  • prijímaní tovaru,
  • skladovaní tovaru na paletách,
  • príprave tovaru na prepravu.

Tento proces sa často označuje aj ako skladovanie. Nie je to prekvapujúce, pretože na skladovanie sa zvyčajne používajú veľké sklady, čo v praxi znamená to isté ako skladovanie. Na tomto mieste je vhodné zvážiť, ktoré činnosti majú najväčší vplyv na celý proces skladovania tovaru, ktorý pozostáva z mnohých fáz. Medzi ne určite patrí potrebné prístrojové vybavenie skladu, ktoré je v súlade s profilom poskytovaných služieb. Môže ísť napríklad o vysokozdvižné vozíky alebo vychystávacie vozíky. Ďalším dôležitým faktorom je dochvíľnosť v spolupráci s prepravnými spoločnosťami a používanie jednoznačného značenia v jednotlivých častiach skladu, uličkách a viazacích prepravných kontajneroch. Kľúčom k správnemu skladovaniu je teda výber správnych procesov a zariadení pre daný profil služieb.

Technické vybavenie skladov - na čo sa zamerať?

Aby sa skladové priestory využívali optimálne, oplatí sa postarať o správne technické vybavenie. Medzi potrebné vybavenie, ktoré sa považuje za technické vybavenie, patrí najmä:

  • mechanické zariadenia na prepravu paliet s výrobkami, ako sú žeriavy, zakladače a kladkostroje;
  • skladové vybavenie v podobe regálov, plastových paliet alebo plastových prepraviek s normami Euro;
  • osvetlenie, ktoré je v súlade so zdravotnými a bezpečnostnými smernicami, klimatizačné zariadenia a ventilátory a protipožiarne zariadenia.

3 pravidlá správneho skladovania tovaru na paletách v sklade

Skôr ako prejdeme k zásadám, ktoré treba dodržiavať pri skladovaní tovaru na paletách, je vhodné vedieť, že v každom sklade, bez ohľadu na jeho plochu, by mal byť sortiment s najväčším obratom umiestnený najbližšie k nakladacím a vykladacím rampám. Na druhej strane palety s tovarom, ktorý sa predáva menej často, by mali byť umiestnené ďalej v sklade.

Tu sú 3 pravidlá správneho skladovania tovaru na paletách v skladoch:

  • rozdeľte skladový priestor na sekcie so špecifickými skupinami výrobkov,
  • minimalizujte úroveň interakcie medzi nákladmi,
  • zabezpečenie veľkej dostupnosti k nákladu, aby rotácia paliet mohla prebiehať bez problémov.

Záver: Využite potenciál svojho skladu tým, že budete správne ukladať tovar na palety a skladovať ho správnym spôsobom.

Stohovanie a skladovanie paliet sú procesy, ktoré si vyžadujú uplatňovanie kľúčových zásad. Len tak sa minimalizujú riziká pri práci v sklade. Práca v súlade so smernicami o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci a všeobecne uznávanými normami má pozitívny vplyv na povedomie zamestnancov. Predovšetkým sa cítia bezpečne. Navyše dokonale organizovaná práca v sklade znamená pre podnik aj vyššiu efektivitu a priepustnosť. Prevádzka podniku je investícia, ktorá si musí na seba zarobiť. Ekonomické hľadisko je tiež aspektom, ktorý je ovplyvnený realizáciou správneho skladovania tovaru na paletách. Ak hľadáte moderné kontajnery na prepravu alebo skladovanie, určite si pozrite ponuku spoločnosti Bekuplast. Zoznámte sa s nami bližšie a pridajte sa k radom spokojných zákazníkov.

 

Autor príspevku: Mgr:

Monika Sojka - marketingová špecialistka