Intralogistika - čo to je a čo sa oplatí o nej vedieť? Pozrite sa na to!

Created by Monika Sojka | |   Optimalizácia procesov

Ak sa vaša spoločnosť zaoberá skladovaním, určite vám nie je neznáma definícia slova "intralogistika". Využite potenciál tohto odvetvia logistiky, ktoré sa vo veľkej miere zaoberá zefektívnením procesov, ktoré majú vplyv na kvalitu poskytovaných služieb a časy realizácie. Mnohé z odporúčaných zlepšení môžete uplatniť aj vo vašej spoločnosti!

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Zistite, ako vo vašej firme prúdia informácie a tovar. Prečítajte si definíciu intralogistiky - čo to je, sa dozviete v tejto príručke.

Čo znamená pojem intralogistika? Definícia.

Medzi mnohými rozmanitými odvetviami modernej logistiky vznikajú menšie frakcie, ktoré výrazne ovplyvňujú kvalitu služieb poskytovaných spoločnosťami, ktoré skladujú tovar. Jednou z týchto frakcií podľa VDMA, ktorú táto nemecká inštitúcia definovala v roku 2004, je intralogistika. Definuje celý proces činností, ktoré sa sčítavajú a umožňujú spoločnosti vykonávať jednotlivé úlohy.

Do veľkej miery možno intralogistiku definovať ako:

  • správnosť v interakcii jednotlivých systémov;
  • automatizácia vozidiel v podniku;
  • procesy, ktorých cieľom je preprava tovaru v rámci podniku;
  • optimalizácia procesu riadenia strojov;
  • realizácia kľúčových činností podniku vo forme projektov.

Intralogistika zahŕňa aj plánovanie realizovaných riešení a toku materiálov v priestoroch spoločnosti. Toto odvetvie logistiky definuje aj rozvoj back office spoločnosti z hľadiska riadenia skladov a systémov, ktoré riadia roboty a siete.

Kto by sa mal starať o intralogistiku v podniku?

Intralogistika má obrovský vplyv na rozvoj podniku v mnohých kľúčových aspektoch. Veď veľmi dobrá organizácia práce sa premieta do efektívnosti vykonávaných činností. Keďže toto odvetvie sa zaoberá aj tokom informácií v rámci podniku, má obrovský vplyv na organizáciu zamestnancov. Správne zavedené politiky a zmeny zohľadňujú zefektívnenie procesov automatizácie spoločnosti, ale zaručujú aj mnohé hmatateľné výhody pre ľudské zdroje zamestnané v danej spoločnosti. Jej cieľom je zefektívniť všetky procesy, ktoré závisia nielen od strojov, ale aj od zamestnancov z rôznych odborných úrovní.

Práve šéf, predstavenstvo alebo prezident spoločnosti by mali zabezpečiť pravidelné zavádzanie procesov súvisiacich s intralogistikou. Veď od nich do veľkej miery závisí efektivita práce a príjmy, ktoré spoločnosť generuje.

Aké presne sú procesy súvisiace s intralogistikou v rámci spoločnosti?

S cieľom zlepšiť procesy priamo súvisiace s intralogistikou v spoločnosti je vhodné pozrieť sa na už existujúce štruktúry. Niekedy stačia drobné zmeny, aby spoločnosť zvýšila svoj obrat. Najčastejšie však ide o zložité, časovo náročné a nákladné úpravy.

Často ide o procesy spojené s intralogistikou:

  • Intralogistické rozhrania - komplexné procesy, ktorých cieľom je zlepšiť koordináciu rozhraní v rámci podniku. Celok by mal fungovať rovnakou rýchlosťou.
  • Technológie - intralogistika v tomto ohľade umožňuje zvýšiť efektívnosť jednotlivých činností automatizáciou dopravných robotov, ktoré pracujú bez obsluhy. To priamo súvisí aj s balením objednávok, kompletizáciou jednotlivých zásielok a koordináciou spolupráce človeka a robota.
  • Automatizácia podniku - rozsiahly proces, ktorý zvyšuje efektívnosť činností v podniku bez zvyšovania personálnych zdrojov. Automatizácia tiež znižuje prevádzkové náklady podniku.
  • Interná komunikácia medzi zamestnancami - vnútorná organizácia práce podniku závisí nielen od znalostí zamestnancov, ale aj od úrovne vnútornej organizácie. Tento proces sa oplatí zlepšiť, aby bol tok informácií väčší a jednotlivé stroje boli obsluhované správne.

Záver: zabezpečte vysokú úroveň intralogistiky a zvýšte zisky vo vašej spoločnosti!

Intralogistika je odvetvie logistiky, ktoré by sa nemalo prehliadať, ak sa usilujete o rast vašej spoločnosti a zvýšenie jej efektívnosti pri zachovaní relatívne nízkych prevádzkových nákladov. Práve ona ovplyvňuje mnohé aspekty v podniku, medzi ktoré patrí automatizovaná časť výroby, ako aj tá, za ktorú sú zodpovední ľudia. Zabezpečte udržateľnosť vo svojej spoločnosti a začnite uplatňovať všetky zásady intralogistiky.

Ak hľadáte kontajnery, ktoré vám uľahčia skladovanie výrobkov v sklade alebo ich prepravu, objavte ponuku spoločnosti bekuplast, ktorá je lídrom vo výrobe skladovacích přepravek. Stačí nás kontaktovať a náš zástupca prispôsobí výrobky profilu vašej spoločnosti.


Autor príspevku: Mgr:

Monika Sojka - marketingová špecialistka