Kde hľadať úspory pri stavbe skladu?

Created by Monika Sojka | |   Rady od bekuplast

Od vypuknutia pandémie sme zaznamenali prudké zrýchlenie na domácom trhu priemyselných stavieb. Preťaženie dodávateľských reťazcov spojené s vypuknutím koronavírusu a uzavretím hraníc, ktoré spôsobilo, podnietilo niektorých podnikateľov investovať do vlastných skladovacích a výrobných hál. Výstavba nových objektov býva aj dôsledkom prirodzeného rastu spoločností a zvyšujúceho sa dopytu po ich výrobkoch. A práve tu vzniká základná otázka: ako možno postaviť sklad bez toho, aby vznikli nadmerné náklady?

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Príprava dokumentácie

Prípravný postup - t. j. zhromaždenie všetkých potrebných dokumentov a riešenie právnych a administratívnych komplikácií - môže investor vykonať sám alebo ho zveriť generálnemu dodávateľovi stavby. Hoci druhý prípad je spojený s dodatočnými nákladmi, môže sa ukázať ako dobré rozhodnutie. Špecializované spoločnosti sledujú nové právne predpisy a zmeny v stavebnom práve a zabezpečujú, aby bola dokumentácia vypracovaná v súlade s nimi. Treba si uvedomiť, že proces získania všetkých stavebných povolení si niekedy vyžaduje obrovské časové nároky, ktoré si mnohí investori nechcú alebo nemôžu dovoliť.

Výber pozemku

Cena pozemku zohráva dôležitú úlohu pri výške stavebných výdavkov. Je chybou riadiť sa pri výbere pozemku len atraktívnou cenou; lacné, malé pozemky v husto zastavaných lokalitách môžu neskôr generovať množstvo problémov spôsobených napr. existenciou nepriechodných stavebných čiar, nutnosťou dodržať odstup od hraníc pozemku a susedných stavieb, zabezpečiť prístup k inžinierskym sieťam a kanalizácii a splniť ďalšie požiadavky vyplývajúce z územného plánu alebo zastavovacích podmienok. Nepriaznivé terénne podmienky (napríklad vysoká hladina podzemnej vody alebo strmé svahy) alebo geofyzikálne podmienky (časté dažde alebo silný vietor) si vyžiadajú dodatočné náklady na odvodnenie alebo vyrovnanie terénu, prípadne na spevnenie nosnej konštrukcie budovy.

Náklady na výstavbu

Jedným z najdôležitejších faktorov ovplyvňujúcich náklady na výstavbu je reťazec dodávateľov a subdodávateľov. Platí jednoduché pravidlo: čím väčší je ich počet, tým väčšie je riziko problémov s kvalitou prác a materiálov a zvýšenie nákladov. Tá je nevyhnutná, keď príjmy hlavného dodávateľa projektu pochádzajú z marží, ktoré si vynútili práce iných spoločností. V záujme rozumnej minimalizácie nákladov je preto vhodné požadovať od neho jasné informácie o tom, aká časť prác bude vykonaná s využitím subdodávateľských spoločností. Najlacnejšia ponuka od spoločnosti, ktorá nemá vlastné zdroje na realizáciu, zvyšuje riziko nepredvídaných okolností zvyšujúcich náklady vo fáze realizácie, a preto je často len zdanlivo atraktívna. Keď dodávateľ zarobí peniaze za produkt, ktorý dodá v rámci balíka prác, jeho dôveryhodnosť sa rozhodne zvýši.

Veľkosť a vlastnosti skladu

Na náklady má vplyv aj samotná konštrukcia skladovej haly. Najdrahšie sú murované budovy, zatiaľ čo oceľové alebo hybridné konštrukcie sú lacnejšie. Dôležité sú aj rozmery objektu, pretože šírka haly určí spotrebu ocele na nosníky, ako aj ich veľkosť. Výška budovy zasa ovplyvňuje dĺžku stĺpov a plochu opláštenia stien.

Najjednoduchším spôsobom, ako znížiť náklady na výstavbu nového skladu, je prispôsobiť jeho veľkosť konkrétnym logistickým potrebám a charakteristikám procesov. Tie zvyčajne určujú tvar objektu a jeho rozdelenie na rôzne zóny (v prípade skladovej haly na zóny príjmu, skladovania, vychystávania a expedície). V tejto fáze je vhodné rozhodnúť o prípadnom budúcom rozšírení, pretože to ovplyvňuje dizajn a konštrukciu práve budovaného objektu. Je tiež potrebné určiť, aký skladovací systém sa v ňom použije - napríklad vysokostenné regály, stupeň automatizácie a skladovacie zariadenia.

Nižšia spotreba energie

Pri výstavbe veľkých skladových priestorov sa oplatí zvážiť aj investíciu do automatizovaných systémov riadenia energie, ktoré pomáhajú kontrolovať spotrebu a realizovať úspory v spotrebe médií. Špecializovaní dodávatelia ponúkajú napríklad riešenia, ktoré automaticky vypínajú vykurovanie alebo podľa potreby nastavujú osvetlenie a plynule regulujú jeho intenzitu v závislosti od dennej doby. Úspory možno dosiahnuť nielen zónovým riadením umelého osvetlenia s vysokou intenzitou denného svetla (strešné okná, okná), ale aj používaním detektorov prítomnosti. Tie spúšťajú vykurovanie a zónové osvetlenie podľa potreby.

Existujú aj jednoduchšie metódy znižovania výdavkov na energiu, ako napríklad vhodné umiestnenie budovy vo vzťahu k zdroju svetla, ktoré znižujú potrebu elektrickej energie a vykurovania. Odborníci tiež podporujú hľadanie úspor prostredníctvom využívania obnoviteľných zdrojov energie, ako sú napríklad fotovoltické panely.

Zhrnutie

Existuje mnoho ďalších oblastí, v ktorých sa dá hľadať spôsob, ako znížiť náklady na výstavbu oceľovej budovy bez toho, aby sa znížila kvalita alebo predĺžil čas realizácie. Ak sa však spoľahneme len na tieto tipy, v mnohých prípadoch dokážeme ušetriť veľa času, stresu a peňazí.

 

Autor príspevku: Mgr:

Monika Sojka - marketingový špecialista