Kontajnery na potraviny: ako sa postarať o prepravu potravín?

Created by Monika Sojka | |   Logistika

Spôsob prepravy potravín je jedným z tých problémov, ktoré nedávajú spať len výrobcom. Týka sa aj všetkých, ktorí sú "zapojení" do procesu ich zberu a dodávky "z bodu A do bodu B".

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Je to najmä z bezpečnostných dôvodov. Podmienky, v ktorých sa potraviny skladujú a prepravujú, môžu mať totiž vplyv nielen na ich vôňu a chuť, ale predovšetkým na život a zdravie ich konečných spotrebiteľov. Zistite, aké vlastnosti by mali mať rôzne obaly, aby boli vhodné na prepravu mäsových a pekárenských výrobkov. Vitajte!

Kontajnery na potraviny - ktoré sú najlepšie na prepravu mäsových výrobkov?

Mäsové výrobky sú typom potravín, ktoré si vyžadujú osobitný prístup k bezpečnosti a hygiene. Ich skladovanie, uskladnenie aj dodávanie preto musí prebiehať za vhodných podmienok. Nie je prekvapením, že v tejto oblasti sú najlepšou voľbou vysokokvalitné kontajnery - prispôsobené charakteristickému charakteru obsahu. Aby boli plastové nádoby vhodné na prepravu mäsa - musia spĺňať niekoľko základných zásad:

  • Po prvé - robustný obal. Do jedného boxu sa zmestí niekoľko až niekoľko kilogramov obsahu. Preto je dôležité, aby nehrozilo jej prasknutie alebo deformácia.
  • Po druhé, musí mať vhodný tvar. Preprava sa môže vykonávať ručne alebo pomocou špecializovaných strojov a zariadení. Dôležitý je tu správny tvar, ktorý umožní efektívnu manipuláciu s takýmito kontajnermi.
  • Po tretie - bezpečný a funkčný materiál. Surovina na výrobu kontajnerov musí byť neutrálna voči prepravovanému tovaru a musí sa dať ľahko čistiť.

Kontajnery na potraviny - ktoré sa hodia na chlieb?

Kontajnery na výber pečiva, podobne ako kontajnery na mäso všetkého druhu, musia byť charakteristické svojím tvarom a bezpečným materiálom. Vzhľadom na odlišnú povahu týchto dvoch druhov potravín - existujú aj určité rozdiely medzi nádobami na pečivo a nádobami na mäso. Kľúčové z nich sú:

  • Náplň - aby si chlieb zachoval svoju kvalitu, čerstvosť a takzvanú chrumkavosť, musí byť v pravidelnom kontakte so vzduchom. Na túto úlohu sú ideálne prepravky so špeciálnymi perforovanými stenami.
  • Teplotná odolnosť - zatiaľ čo prepravky na mäso sú určené prevažne do podmienok oscilujúcich okolo niekoľkých stupňov Celzia, v prípade chleba je tento rozsah podstatne väčší. Správne vybavené boxy by mali dobre fungovať pri veľmi nízkych (mínus 20) aj vysokých (plus 70) teplotách.

Plastové nádoby na potraviny a otázka čerstvosti výrobkov

Zďaleka najdôležitejším aspektom, ktorý ovplyvňuje nielen čerstvosť, ale predovšetkým bezpečnosť prepravovaných potravín, je materiál použitý na výrobu tohto typu nádob. Aby si chlieb, mäso a iné výrobky zachovali svoje vlastnosti, musia sa prepravovať v prepravkách vyrobených z potravinárskeho materiálu. V prípade výrobkov Bekuplast ide o vysokokvalitný polyetylén HDPE. Samozrejme, je dôležité si uvedomiť, že čerstvosť nezávisí len od samotných prepraviek, ale aj od podmienok, v ktorých sa uchovávajú. V tejto záležitosti sa oplatí venovať pozornosť faktorom, ako je teplota, vlhkosť, vystavenie slnečnému žiareniu a dokonca aj blízkosť iných výrobkov. Len správna kombinácia profesionálnych nádob na potraviny a spôsobu ich prepravy zabezpečí, že výrobky zostanú čerstvé. A tým ponúknu 100 % svojich vlastností - z hľadiska chuti aj vône.

Prečo sú plastové nádoby lepšie ako drevené výrobky? Záver.

Hlavnou vlastnosťou v ich prospech je, samozrejme, materiál, z ktorého sú vyrobené. No plast (na rozdiel od dreva) zostáva úplne neutrálny voči potravinám, s ktorými prichádza do kontaktu. Neabsorbuje, a preto neprenáša žiadne pachy, nieto ešte chute. To isté sa, žiaľ, nedá povedať o nádobách a boxoch vyrobených z dreva. Tento materiál je veľmi náchylný na absorbovanie vôní potravín, s ktorými prichádza do kontaktu. Dôležitým aspektom je aj trvanlivosť. Plastové nádoby na prepravu potravín sú rozhodne pevnejšie ako ich drevené náprotivky. Ak hľadáte riešenia, ktoré vám umožnia prepravovať potraviny efektívne, bezpečne a predvídateľne - nájdete ich v ponuke spoločnosti bekuplast. Vitajte!

 

Autor príspevku: Mgr:

Monika Sojka - marketingová špecialistka