Kontajnery na prepravu potravín - aké normy musia spĺňať?

Created by Monika Sojka | |   Logistika

Preprava potravín podlieha prísnym predpisom. Správna preprava a skladovanie potravín ovplyvňuje ich kvalitu a čerstvosť, preto je dobré vedieť, aké normy musia spĺňať prepravky na potraviny.

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Aké normy sa vzťahujú na prepravu potravín?

Pri preprave potravín zohrávajú kľúčovú úlohu podmienky prepravy, prebaľovania a vykládky. Normy a štandardy platné v potravinárskom priemysle kladú na prepravné spoločnosti určité požiadavky, ktoré sú zárukou bezpečnej spotreby prepravovaných výrobkov. Každý druh potravín si vyžaduje iné prepravné podmienky, preto sa na rôzne sortimentné skupiny vzťahujú rôzne predpisy. Iné predpisy sa vzťahujú na živočíšne výrobky, zeleninu a ovocie a na pekárenské a cukrárenské výrobky.

Počas prepravy je dôležité zabezpečiť, aby teplota v nákladnom priestore zodpovedala podmienkam skladovania výrobkov. Zabezpečením správnej teploty možno spomaliť starnutie potravín. Systém na monitorovanie a zaznamenávanie prevádzky chladiaceho zariadenia je štandardom. Je dôležité, aby sa výrobky určené na spotrebu dostali na miesto určenia v hygienických podmienkach; súčasné normy ukladajú najvyššie štandardy čistoty. Bezpečnosť prepravovaných výrobkov ovplyvňuje aj maximálna nosnosť dopravných prostriedkov, ktorá sa nesmie prekročiť.

Normy a predpisy pre prepravné a skladovacie kontajnery

Hygiena dopravných prostriedkov a nádob, v ktorých sa potraviny prepravujú a následne skladujú, zohráva kľúčovú úlohu. Ustanovenia zákona o:

  • zdravotných podmienkach potravín a výživy
  • bezpečnosť potravín a výživy
  • požiadavky EÚ

sa vzťahujú na každého dodávateľa. Výrobcovia krabíc vedia, že výrobky určené na konzumáciu musia byť zoskupené a prepravované v špeciálnych obaloch, ktoré spĺňajú určité parametre použitia. Bez významu nie je ani správna ochrana potravín pred účinkami atmosférických vplyvov a dôležité sú pravidlá oddelenej prepravy jednotlivých druhov potravín.

Prečo investovať do špeciálnych prepravných a skladovacích nádob?

Na rozvoz potravín sú najvhodnejšie plastové prepravné boxy, ktoré boli schválené na priamy kontakt s potravinami. Pre mnohých dodávateľov sú oveľa lepším riešením ako drevené debny, pretože vykazujú

  • odolnejšie voči poveternostným vplyvom,
  • sú ľahšie
  • odolnejšie voči deformácii

Plastové prepravné boxy sa ľahko udržiavajú v čistote, perforovaná štruktúra zabezpečuje dostatočnú cirkuláciu vzduchu. Výrobcovia plastov s ohľadom na bezpečné skladovanie výrobkov a náklady na prepravu a skladovanie navrhujú riešenia, ktoré zaručujú vysokú odolnosť prepraviek pri stohovaní. Dôležité je, že prepravky, ktoré sú schválené na priamy kontakt s potravinami, sú nielen ergonomické, ale aj ekologické, keďže sú 100 % recyklovateľné.

Akú úlohu zohrávajú prepravky na chlieb pri preprave?

Euro prepravky na prepravu a skladovanie chleba sa používajú aj na skladovanie cukrárenských výrobkov. Úlohou takýchto prepraviek je nielen zabezpečiť čerstvosť a optimálne balenie chleba, ale aj správnu prezentáciu pečiva. Konštrukcia košov na pečivo zabezpečuje ideálnu cirkuláciu vzduchu, vďaka čomu výrobky vydržia dlhšie.

Výhody špeciálnych debien na mäso

Mäso je komodita, ktorá podlieha rýchlym procesom skazy, preto sa musí prepravovať rýchlo a efektívne za prísnych podmienok. Nádoby používané v nedávnej minulosti na prepravu mäsa boli vyrobené z ocele, ťažkého a pomerne drahého materiálu. Kvalitné plastové prepravky na mäso a hydinu nereagujú so surovým mäsom a vďaka svojim vysokým mechanickým parametrom sú veľmi odolné a pevné. Veľmi dôležitá je štruktúra boxov, na ktorej sa neprichytávajú nečistoty a mastnota, čo uľahčuje ich udržiavanie v čistote a čistenie špeciálnym dezinfekčným prostriedkom. Výhodou je aj to, že takéto nádoby sú vždy vhodné do automatických umývačiek.

Čo by som mal zvážiť pri výbere nádob na ovocie a zeleninu?

Dózy určené na prepravu ovocia a zeleniny sú prispôsobené prísnym požiadavkám logistiky čerstvých potravín. Všetky prepravky sú opakovane použiteľné a majú štandardizované rozmery, takže sa dajú navzájom kombinovať. Pri výbere prepraviek na prepravu ovocia a zeleniny treba dbať na to, aby mali hladký povrch, čo zvyšuje hygienické normy. Typ materiálu a správne vetranie sú dôležité, aby sa zabránilo procesom hnitia.

 

Autor príspevku: Ing. Jozef Štefánik, PhD:

Monika Sojka - marketingová špecialistka