Logistické centrum. Čo to je, typy a funkcie v logistike

Created by Monika Sojka |

Ako využívate potenciál logistického centra pri rozvoji vlastného podnikania? Čo tento pojem vôbec znamená? A je rozdiel medzi logistickým centrom a logistickým skladom? Na tieto a ďalšie otázky nájdete odpovede v našom článku. Prečítajte si ho a urobte správne rozhodnutia, ktoré vám pomôžu preskočiť na ďalšiu úroveň rozvoja vašej spoločnosti.

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Prečítajte si definíciu pojmu logistické centrum, zistite, aké sú jeho typy a funkcie v logistike a doprave.

Logistické centrum - čo to je? Definícia.

V modernom svete už nikoho neprekvapujú veľké logistické centrá, ktoré sa najčastejšie nachádzajú pri dôležitých a hlavných dopravných uzloch. Obrovské haly so špeciálnymi rampami, ktoré uľahčujú nakladanie a vykladanie tovaru, sú pomerne bežným javom. Niektoré z nich sú len logistickými centrami, ktoré sa zaoberajú najmä triedením tovaru alebo zásielok a ich zasielaním na trhové uzávery na národnej, krajskej alebo okresnej úrovni. Samozrejme, každé logistické centrum je vybavené potrebnou infraštruktúrou. Okrem tej, ktorú možno vidieť zvonku zariadenia, existuje aj vnútorná časť. Hlavnou funkciou takýchto zariadení je príjem, skladovanie, distribúcia a expedícia zásielok na ďalšiu prepravu.

Typy logistických centier

Typy takýchto zariadení môžeme rozdeliť na:

  • globálne logistické centrá
  • regionálne logistické centrá
  • miestne logistické centrá.

Rozsah každého ďalšieho zariadenia s touto funkciou je menší, čo ovplyvňuje aj kapacitu konkrétnych logistických centier.

Aké funkcie má logistické centrum?

Tu sú uvedené najdôležitejšie funkcie logistických centier:

  • skladovanie
  • preprava
  • vychystávanie objednávok
  • vybavovanie objednávok
  • riadenie zásob

To samozrejme nie je všetko. Medzi vedľajšie funkcie logistických centier patria aj také formy spolupráce, ako sú propagačné činnosti, zasielateľstvo, poskytovanie poistenia, prevádzkovanie strojov a dokonca aj bankové a účtovné služby. Ako vidíte, logistické centrá poskytujú činnosti komplexne, čo určite podporuje využívanie ich služieb. Je potrebné vedieť, že počet logistických centier v našej krajine sa neustále mení. Samozrejme, že sa neznižuje, ale zvyšuje. Je to spôsobené predovšetkým rastúcim dopytom po tovare a stále sa rozširujúcou spotrebou.

Logistické centrá - príklady

Najväčšie logistické centrá v Poľsku alebo v Európe sa samozrejme nachádzajú pri hlavných dopravných uzloch. Samozrejme, nie sú to len uzly rýchlostných ciest, ale aj vodných ciest a železníc. Vďaka tomu sa tovar dostane od výrobcu k objednávateľovi v krátkom čase. Najväčšie logistické centrá sa nachádzajú okrem iného v Chorzówe, priamo pri diaľnici A4 - tento objekt zaberá 234 848 m2, v Strykowe alebo v Parku Błonie. Medzi tie, ktoré vynikajú v Európe, určite patrí logistické centrum vo Verone, ktoré zaberá 250 hektárov, a v nemeckých Brémach s rozlohou 472 hektárov. Samozrejme, každé z týchto centier sa trochu líši, pokiaľ ide o špecifiká, prijaté systémy a vybavenie. Takmer v každom logistickom centre však možno nájsť vybavenie, ako sú plastové plastové palety, skladacie prepravné boxy, podľa normy Euro a plastové prepravky podľa normy Euro.

Zhrnutie: využite potenciál profesionálnych logistických centier vo vlastnej spoločnosti

Väčšina ľudí si zamieňa pojem logistické centrum s logistickým skladom. V prvom prípade samozrejme nehovoríme ani tak o samotnom objekte, ale o procesoch, ktoré v ňom prebiehajú na základe moderných riešení používaných v logistike. Na druhej strane logistický sklad je jednoducho zariadenie, v ktorom sa skladujú zásielky a vykladá a nakladá tovar. Tak prvý, ako aj druhý sklad sú dôležité pre celý dopravný priemysel a napríklad aj pre trhy elektronického obchodu. Bez takéhoto logistického centra by však bolo pre malé podniky oveľa ťažšie fungovať. Postarajte sa o rozvoj vlastnej spoločnosti a nadviažte spoluprácu so spoľahlivým logistickým centrom, ktoré prevezme časť vašich povinností a zároveň sa postará o zvýšenie priepustnosti vašej spoločnosti, čo sa rovná aj zvýšeniu zisku.

 

Autor príspevku: Mgr:

Monika Sojka - marketingová špecialistka