Metódy vychystávania objednávok

Created by Monika Sojka |

Zaujíma vás, aká je metóda vychystávania objednávok? Aký je rozdiel medzi jednofázovým vychystávaním, vychystávaním po rámčekoch alebo vychystávaním tovaru z človeka? Prečítajte si náš článok a vyberte si metódu, ktorá je pre vašu firmu najvhodnejšia. S týmito vedomosťami budete môcť zefektívniť procesy vychystávania a minimalizovať ich náklady.

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Využite hotové riešenia, ktoré môžete prispôsobiť svojmu podnikaniu. Naučte sa zásady vychystávania objednávok a začnite ich uplatňovať, aby ste zvýšili svoje zisky.

Čo je vychystávanie objednávok?

Vychystávanie objednávok v podnikoch alebo spoločnostiach, ktoré sa zaoberajú skladovaním, je mimoriadne dôležité a ovplyvňuje ďalšie kroky na ceste každej prepravovanej palety. Tým, že sa zabezpečí správne zabalenie tovaru a jeho umiestnenie čo najbližšie k expedičnému terminálu, je odovzdanie palety do rúk prepravnej spoločnosti plynulé a krátke. Táto organizácia práce zvyšuje efektívnosť rôznych kanálov. Ak chcete zefektívniť proces vychystávania objednávok, oplatí sa postarať o optimalizáciu logistických operácií. Expresná preprava tovaru ovplyvňuje spokojnosť potenciálnych zákazníkov.

Najbežnejšie typy kompletizácie tovaru

Hlavné rozdelenie kompletizácie tovaru:

  • Horizontálne - tento typ vychystávania zahŕňa rozmiestnenie výrobkov na podlahách skladu. Na ich umiestnenie sa najčastejšie používajú drevené palety. V niektorých spoločnostiach sa používajú aj elektrické palety. Výhodou tohto typu rozmiestnenia je vysoká dostupnosť tovaru.
  • Vertikálny - pri tomto systéme sa používajú paletové regály, na ktorých je tovar naskladaný. Je ťažšie prístupný a vyžaduje si použitie špecializovaného zariadenia na vyberanie alebo ukladanie.

Okrem toho sa v logistike používajú rôzne systémy vychystávania, ktoré sa delia podľa spôsobu manipulácie s tovarom. Tu sú niektoré z najčastejšie používaných typov:

  • Manuálny - vykonáva sa ručne bez použitia špecializovaného zariadenia. Poskytuje voľný prístup k požadovanému tovaru pre všetkých pracovníkov skladu.
  • Poloautomatický - v tomto prípade sa v sklade okrem fyzickej práce ľudí používajú aj jednoduché zariadenia, napríklad vysokozdvižné vozíky.
  • Automatický - teoreticky aj prakticky využíva 100 % strojov a IT systémov, ktoré navigujú roboty v sklade.

Ďalšie delenie vychystávania v sklade je na jednostupňové a viacstupňové vychystávanie. Prvé z nich sa vyznačuje ukladaním tovaru na presne vymedzenom mieste v sklade. Druhý spôsob naopak využíva presne vymedzené pozície, čo je v konečnom dôsledku lacnejšie a má pozitívny vplyv na produktivitu a organizáciu práce.

Metódy vychystávania a logistický priemysel

Zoznámte sa s typmi vychystávania tovaru a vyberte si ten, ktorý najlepšie vyhovuje profilu vašej spoločnosti:

  • Vyberanie podľa svetla - svetelný systém umiestnený na regáloch uľahčuje identifikáciu tovaru v sklade.
  • Pick and pack - vyberanie malých položiek do balíkov a ich preprava do expedičného oddelenia. Na uľahčenie práce v sklade sa zohľadňuje zoznam výrobkov, ktoré je potrebné zabaliť.
  • Put of light - vďaka vysokozdvižným vozíkom vybaveným špeciálnymi obrazovkami so svetelným systémom skladník ľahko vyberá tovar.
  • Človek k tovaru - pracovník je zodpovedný za doručenie tovaru zo skladu do oddelenia balenia.
  • Človekčloveku - vďaka implementácii špeciálnych procesov zameraných na automatizáciu manipulácie v sklade je to stroj, ktorý dodáva správny tovar človeku z expedičného oddelenia.
  • Pick by voice (vychystávanie hlasom ) - skladník obsluhujúci stroje sa riadi hlasovými príkazmi a potvrdzuje vyplnené objednávky čítaním znakov na správnom mieste pre balík.
  • Pick by frame - ide o sesterskú metódu pick by light, hoci v praxi je o niečo lacnejšia. Hlavný rozdiel spočíva v tom, že svetelnú signalizáciu montuje skladník na vysokozdvižný vozík, aby vychystávanie prebiehalo plynulejšie.

Zhrnutie: prispôsobte metódy vychystávania objednávok individuálnemu profilu vašej spoločnosti

Iba správnym prispôsobením typu vychystávania objednávok vo vašej spoločnosti dokážete optimalizovať celú činnosť spoločnosti, zvýšiť priepustnosť a zisky. Zabezpečte preto, aby všetky činnosti vrátane vychystávania boli výsledkom správnych procesov. Bohužiaľ, na rozdiel od toho, čo si mnohí ľudia myslia, neexistuje priestor pre náhodu. Celý proces vychystávania, aby bol efektívny a nákladovo efektívny, by mal byť starostlivo naplánovaný. Využite ponuku spoločnosti Bekuplast a doplňte svoj sklad o správne prepravné a skladovacie kontajnery. Vyberte si kvalitu, robustnosť a bezpečné plasty!

 

Autor príspevku: Mgr:

Monika Sojka - marketingová špecialistka