Na čo sa dajú použiť plastové prepravné kontajnery?

Created by Monika Sojka | |   Logistika
Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Univerzálnosť plastových nádob znamená, že otázka položená v názve tohto textu by mohla znieť: "na čo sa nedajú použiť". - autor by potom mal oveľa ľahšiu úlohu a obsah by sa dal zhrnúť do niekoľkých viet. Plasty sú totiž materiály s takými univerzálnymi vlastnosťami, že sú vhodné na prepravu takmer všetkých druhov výrobkov: od potravín cez chemikálie až po elektroniku - a takmer všetkého, čo vám napadne.

Vyberte si optimálne

Od prepravných boxov sa očakáva, že zabezpečia správne prepravné podmienky, aby sa výrobky dostali v plnom rozsahu na určené miesta. Preto musia byť trvanlivé, robustné a odolné voči mechanickému poškodeniu. Plastové prepravné boxy sa zvyčajne vyrábajú z polypropylénu (PP) alebo polyetylénu s vysokou hustotou (HDPE); ide o vhodné materiály, ktoré vykazujú vysokú chemickú odolnosť, najmä pri izbovej teplote, keď sú takmer úplne odolné voči kyselinám, zásadám a soliam, ako aj organickým rozpúšťadlám. Sú tiež vodotesné; to znamená, že ak sa počas prepravy zašpinia alebo zaplavia, možno ich jednoducho umyť, aby sa dali opätovne použiť.

Používatelia ocenia aj pohodlie pri preprave tovaru. Kontajnery by mali mať pravidelný tvar, aby sa dali prepravovať v stabilných stohoch na prepravných prívesoch. Veľkou výhodou je aj možnosť skladania alebo hniezdenia prázdnych boxov, čím sa ušetrí miesto pri preprave aj skladovaní. Je skvelé, keď sú k dispozícii v širokej škále tvarov a veľkostí, aby vyhovovali individuálnym potrebám a typu prepravovaných výrobkov. Dôležité je aj to, aby prepravky, ktoré sú schválené na priamy kontakt s potravinami, boli nielen ergonomické, ale aj ekologické a 100 % recyklovateľné. Plastové prepravky spĺňajú všetky tieto očakávania.

Udržujte svoje výrobky počas prepravy čerstvé

Preprava potravín (skontrolujte kategóriu potravinárske nádoby) podlieha prísnym predpisom a je vylúčené, aby zákonodarcovia súhlasili s takými podmienkami prepravy, ktoré by mohli negatívne ovplyvniť kvalitu alebo čerstvosť výrobkov. Okrem zabezpečenia správnych prepravných podmienok vo vnútri nákladného priestoru - t. j. predovšetkým správnej teploty a vlhkosti - zohrávajú v tomto procese dôležitú úlohu prepravné boxy. Podľa mnohých používateľov sú najlepšou voľbou plastové prepravky schválené na priamy kontakt s potravinami a potravinárskymi výrobkami, pretože sú lepšie ako drevené prepravky z hľadiska odolnosti voči vonkajším vplyvom (vlhkosť, teplota), pohodlnosti používania (napr. vďaka nižšej hmotnosti) a odolnosti voči poškodeniu a deformácii. Ich výhodou je aj to, že sa ľahko udržiavajú v čistote a že je možné upraviť štruktúru stien a dna (plná alebo perforovaná), a tým zabezpečiť dostatočnú cirkuláciu vzduchu.

To sú výhody prepraviek na všetky potraviny: vďaka jednoduchému čisteniu a cirkulácii vzduchu sú ideálne na pekárske a cukrárske výrobky, chemická inertnosť prepraviek znamená, že plast nereaguje so surovým mäsom, a pohodlný dizajn a ergonomické rukoväte uľahčujú manipuláciu s čerstvým ovocím a zeleninou.

Bezpečne prenášajte svoje produkty

Každý nesprávne prepravovaný tovar je náchylný na poškodenie, či už ide o potraviny, automobilové alebo elektronické výrobky. Ak počas prepravy použijete nesprávny typ skladovacej nádoby, môžete ľahko poškodiť celý náklad a v dôsledku toho utrpieť značné finančné straty. Už sme spomínali vysokú odolnosť plastových kontajnerov voči deformácii. To sa osvedčuje napríklad pri stohovacích a hniezdových boxoch, ktoré prinášajú úsporu nákladov na obrat a skladovanie. Sú navrhnuté tak, aby sa dali stohovať (stohovateľné), keď sú naplnené tovarom, alebo vkladať (hniezdovateľné), keď sa prepravujú prázdne. Na rozdiel od skladacích kontajnerov, ktorých bočné steny sa môžu pri zaťažení samostatne sklopiť, stohovacie a hniezdové kontajnery sú pevné kontajnery, ktoré zabezpečujú bezpečnosť prepravovaného tovaru.

V predchádzajúcich odsekoch bola spomenutá bezpečnosť potravín počas prepravy v plastových kontajneroch. Nemožno tu opomenúť ďalšiu kategóriu výrobkov, ktoré im vďačia za svoju bezpečnosť: elektronické súčiastky. Tie sú počas prepravy náchylné na poškodenie a kontamináciu a predovšetkým na elektrostatické výboje (antistatické přepravky ESD), ktoré sú síce pre človeka nepostrehnuteľné, ale predstavujú pre ne skutočné nebezpečenstvo. Aby sa tomu zabránilo, výrobcovia plastových prepravných kontajnerov - ako napríklad bekuplast - ponúkajú svojim zákazníkom riešenia so špeciálnou konštrukciou, vyrobené z antistatického elektricky vodivého plastu a vybavené stabilným, lepeným (vystuženým) dnom a diagonálnymi výstuhami pre mimoriadnu pevnosť.

Prispôsobte svoju distribučnú sieť plastovým kontajnerom podľa vlastného výberu

Plastové kontajnery na distribúciu tovaru sú kľúčovou súčasťou dodávateľského reťazca. Nielenže sú pohodlnejšie ako ich konvenčnejší konkurenti (kartónové, kovové alebo drevené obaly), ale vďaka svojej trvanlivosti a schopnosti úplnej recyklácie sa čoraz viac považujú za udržateľné. Vzhľadom na klimatické zmeny a ubúdajúce prírodné zdroje sa spotrebitelia viac ako kedykoľvek predtým snažia znížiť množstvo odpadu prechodom na opakovane použiteľné, recyklovateľné a opakovane použiteľné obaly.

Prepracovanie dodávateľských reťazcov, investície do nových obalov na distribúciu výrobkov a vytvorenie nákladovo efektívnych procesov vrátenia môžu byť z logistického hľadiska spočiatku náročné. Časom však prispôsobenie vlastnej distribučnej siete z hľadiska používaných plastových obalov prinesie výhody nielen životnému prostrediu, ale aj každému používateľovi.

Autor príspevku: Mgr:

Monika Sojka - marketingová špecialistka