Nositeľné zariadenia podporujú logistické procesy

Created by Monika Sojka | |   Znalosti spoločnosti Bekuplast

S pokračujúcou miniaturizáciou elektroniky a prístupom k dátovým mrakom sa v našom prostredí objavuje čoraz viac takzvaných nositeľných zariadení: zariadení určených na nosenie na tele, zvyčajne napájaných batériami, vybavených vlastným softvérom a komunikačnými schopnosťami internetu vecí (IoT). Inteligentné elektronické zariadenia tohto typu nachádzajú čoraz väčšie uplatnenie aj v logistických procesoch, zvyšujú efektívnosť a produktivitu dodávateľských reťazcov a kombinujú pokročilé možnosti cloud computingu s miniaturizovaným spôsobom automatického ukladania a zaznamenávania údajov.

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Možnosti nositeľných zariadení sú mimoriadne všestranné: od jednoduchého sledovania polohy používateľa v priestore až po kontrolu zdravotných parametrov a pohodlný prístup k potrebným informáciám v reálnom čase. Schopnosti podobných zariadení možno efektívne využiť na zvýšenie produktivity údržby skladu alebo pri tvorbe obchodných stratégií. Zamestnanci spoločností využívajúcich nositeľné zariadenia môžu svoju pozornosť venovať pokročilejším procesom, než je manuálne zadávanie údajov, čím sa znižuje možnosť vzniku chýb, buduje sa lepší dodávateľský reťazec a zvyšuje sa jeho životnosť. Podľa rozdelenia americkej poradenskej a analytickej spoločnosti ABI Research patria dnešné nositeľné zariadenia do jednej zo siedmich kategórií. Patria sem kamery na tele alebo na prilbe; inteligentné oblečenie (e-oblečenie); inteligentné okuliare, ktoré zobrazujú údaje (napr. Google Glass); trackery - zariadenia, ktoré zbierajú údaje v reálnom čase a používajú sa na lekárske, športové a fitnes účely; 3D sledovače pohybu a hodinky kompatibilné so smartfónmi. Samostatnú kategóriu tvoria aj riešenia na logistické účely, ktoré zahŕňajú okuliare na zber údajov, skenery na zápästie a čelo, rukavice s integrovanými skenermi, exoskelety na manipuláciu s ťažkými bremenami, mobilné a prenosné tlačiarne a telesné snímače na analýzu sekvencií pohybov v sklade (tzv. motion minery).

Menej úsilia

Prenosné snímače čiarových kódov, biometrické snímače a riešenia hlasového vytáčania znižujú manuálnu záťaž a zvyšujú pohodlie. Zlepšujú tiež schopnosť pracovníkov správne lokalizovať, triediť a premiestňovať skladové položky. Riadiace tímy môžu analyzovať údaje generované týmito zariadeniami s cieľom ďalej optimalizovať prevádzku. Kuriérska spoločnosť UPS už v roku 2011 vybavila zamestnancov takzvanými prsteňmi so skenerom, čo boli čítačky s napalconom, ktoré odosielali údaje o balíkoch najprv do terminálu, ktorý mal zamestnanec na bedre, a potom prostredníctvom Wi-Fi do dátového centra UPS. Vylepšené verzie tohto riešenia využívajúce technológiu Bluetooth sa používajú dodnes; poskytujú pracovníkom okamžité informácie o tom, že prevzali nesprávny výrobok alebo nesprávne množstvo výrobku.

Viac zdravia

Nositeľné zariadenia poskytujú prístup k širokému spektru údajov. Príkladom sú "nositeľné" zariadenia, ktoré monitorujú fyzickú aktivitu, polohu a zdravotný stav zamestnancov v reálnom čase. Vďaka týmto informáciám môže manažment podľa nich formovať stratégie využívania pracovnej sily. Inteligentné zariadenia s biometrickými snímačmi môžu hlásiť príznaky stresu (napr. rýchle výkyvy srdcovej frekvencie). Túto funkciu plnia populárne riešenia (napr. inteligentné hodinky, fitness trackery) aj pokročilejšie systémy, ako je Reflex od spoločnosti Kinetic, ktorý zaznamenáva akékoľvek fyzické anomálie v reálnom čase. Keď zistí anomáliu, napríklad nadmerné zaťaženie chrbtice, pošle používateľovi vibračnú spätnú väzbu. Učí sa tak správnym (ergonomickým) pohybom a umožňuje zamestnávateľom vyvinúť metódu na zníženie počtu úrazov na pracovisku.

Spoľahlivá presnosť

Veľmi dôležitou výhodou používania nositeľnej technológie v dodávateľskom reťazci je zabezpečenie rýchlosti a presnosti. Ak nositeľná technológia automaticky poskytuje informácie zamestnancovi, ten už nemusí prezerať dokumenty a premýšľať o poradí, v akom by mal úlohy vykonať. Nositeľné zariadenia možno napríklad použiť na to, aby zamestnancovi presne povedali, kde sa v sklade nachádza výrobok. Keďže táto technológia je prepojená s internetom, ktorý sleduje stav zásob konkrétnej jednotky dodávateľského reťazca, zamestnanci môžu automaticky vedieť, či je výrobok na správnom mieste a pripravený na vyzdvihnutie. Hneď ako je výrobok vyzdvihnutý, informácie sa prostredníctvom funkcie automatického zachytávania údajov jednotky prenesú späť do systému ERP, čím sa eliminuje potreba zamestnanca ručne zadávať informácie o výrobku a zvyšuje sa presnosť systému.

Spoločnosť Honeywell Intelligrated napríklad ponúka nositeľné riešenie pre zamestnancov, ktorí lokalizujú a premiestňujú položky. Pozostáva zo slúchadiel a zariadenia, ktoré sa nosí na bedrách. Podľa výrobcu sa pri jeho používaní dosahuje 99,9 % spoľahlivosť pracovných postupov. Slúchadlá sú prepojené s administratívnymi kontrolnými bodmi, ktoré pracovníkom odovzdávajú priebežné pokyny. Okrem informovania zamestnancov o výrobkoch, ktoré musia premiestniť, ich hands-free riešenie nasmeruje na správne miesto vyzdvihnutia zásob. Okrem toho môžu manažéri používať tento systém na komunikáciu so zamestnancami v sklade. Nositeľné zariadenia s hlasovým ovládaním tak zvyšujú produktivitu logistických pracovníkov tým, že poskytujú dynamické pokyny v neustále sa meniacom prostredí skladu.

Identifikácia neefektívnosti

Najlepšie prediktívne analytické systémy na svete sú len také dobré, aké dobré sú údaje, ktoré spracúvajú. Bohužiaľ, väčšina z nich sa spolieha na manuálne a automatizované získavanie údajov. Zníženie nákladov na technológiu nositeľných zariadení pomáha dodávateľským reťazcom získať možnosť zachytávať viac informácií, ktoré potom môžu systémy ERP spoločností využiť na identifikáciu miest neefektívnosti. Môže to byť tak jednoduché, ako presmerovanie pracovníkov prepravujúcich tovar tak, aby sa vyhli ceste zablokovanej problémami s nakladaním tovaru.

Miniaturizácia znamená pokrok

Medzinárodnú kariéru nositeľných zariadení umožnil technologický pokrok a miniaturizácia. Nosenie tabletu na hrudi a manuálne zadávanie údajov do neho pri vykonávaní kritických procesov dodávateľského reťazca bolo úplne nepraktické. Moderné "nositeľné" zariadenia (dokonca také bežné ako inteligentné hodinky Apple alebo Samsung, Fitbit a okuliare Google) však umožňujú zamestnancom vykonávať kritické úlohy a vďaka neustálemu pripojeniu k internetu vecí (IoT) nepretržite poskytovať údaje do systému ERP organizácie alebo do cloudu prostredníctvom energeticky úsporných zariadení Bluetooth, Wi-Fi alebo rádiofrekvenčnej identifikácie (RFID).

Kombinácia ľudskej práce a inteligentných zariadení ponúka logistickým spoločnostiam užitočné príležitosti. Čítačky čiarových kódov, biometrické snímače a riešenia hlasového vytáčania znižujú manuálnu záťaž a zlepšujú kvalitu života zamestnancov. Zvyšujú tiež schopnosť zamestnancov správne lokalizovať, triediť a premiestňovať skladové položky. Riadiace tímy môžu analyzovať údaje generované týmito zariadeniami s cieľom ďalej optimalizovať prevádzku. Nie je prekvapením, že spoločnosti využívajúce nositeľné zariadenia zaznamenávajú zlepšenie presnosti aj rýchlosti svojich operácií.

Zhrnutie

Nositeľné snímače ponúkajú zamestnávateľom možnosť zabezpečiť pracovné prostredie, ktoré podporuje pohodu zamestnancov a produktivitu spoločnosti. Pri správnom používaní môžu prispieť k spokojnejšiemu, lojálnejšiemu a efektívnejšie komunikujúcemu tímu a znížiť únavu pri najčastejšie sa opakujúcich a nudných povinnostiach. Nemala by sa však prehliadať hrozba potenciálneho úniku osobných údajov, ktoré "nositeľná" elektronika zhromažďuje čoraz častejšie.

Zamestnávatelia, ktorí získavajú informácie o zdravotnom stave zamestnancov, by mali vypracovať príslušné kódexy správania, ktorými sa riadi zber, uchovávanie a používanie získaných údajov. Je tiež dôležité, aby jasne uviedli účel zhromažďovania údajov. Úspech takéhoto úsilia bude totiž v konečnom dôsledku závisieť od schopnosti podniku zapojiť zamestnancov a presvedčiť ich o výhodách používania takýchto zariadení. Úplná transparentnosť a správne navrhnuté programy účasti umožnia, aby sa zber údajov považoval za partnerstvo medzi zamestnávateľom a zamestnancom.

 

Autor príspevku: Mgr:

Monika Sojka - marketingová špecialistka