Plast - stratégia, ktorá sa oplatí

Created by Monika Sojka | |   Znalosti spoločnosti Bekuplast

Manažér spoločnosti je pri svojej každodennej práci zodpovedný za dohľad nad dodávateľským reťazcom a analýzu nákladov. Paleta je jeho základným nástrojom, ktorý používa pri skladovaní a preprave tovaru.

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

O akú stratégiu však ide?

Kľúčové slovo - plast. Na európskom trhu sa plastové palety používajú štandardne už od 80. rokov minulého storočia. Vzhľadom na veľmi prísne fytosanitárne predpisy sú skutočnou konkurenciou drevených paliet. A to v praxi znamená, že na splnenie normy povoľujúcej priamy kontakt s potravinami, ako aj na získanie certifikátu PZH stačí paletu umyť studenou vodou. Prevedené do čísel je vec ešte zrejmejšia. Výsledky bakteriologických testov sú jednoznačné: po umytí sa na plastových povrchoch udrží štyrikrát menej baktérií, než stanovuje vyššie uvedená norma, a až 80-krát menej v porovnaní s drevenými povrchmi. To zaručuje nielen čistotu, ale aj úsporu času, ktorá sa prejavuje v neprerušovaní zásobovania. Okrem toho tento nosič nevyžaduje ďalšie ošetrenie a prípravu na zvýšenú fytosanitárnu normu.

Čo v prípade, že nepodnikám v potravinárstve?

Pri rozhodovaní o kúpe drevenej palety je dôležité oboznámiť sa s predpismi ISMP 15(Medzinárodná norma pre fytosanitárne opatrenia), ktoré informujú o obalových materiáloch v medzinárodnom obchode. Tieto predpisy upravujú normy týkajúce sa výskytu škodcov, kvality a suchosti dreva. Cieľom týchto noriem je eliminovať riziko šírenia plesní, húb a škodcov, ktoré predstavujú reálne riziko pre životné prostredie v krajinách, do ktorých budú vstupovať alebo sa budú prepravovať. V prílohe 1 k ISPM 15 sa uvádzajú spôsoby ošetrenia dreva, ktoré by sa mali vykonať s cieľom minimalizovať toto riziko:

HT - tepelné ošetrenie - obalový materiál - ošetrený pri teplote 56 °C počas 30 min.

MB - chemické ošetrenie metylbromidom, inak známe ako fumigácia dreva(poznámka: od roku 2010 je táto chemická látka v Európe zakázaná) [1].

DH - objemový ohrev

Tieto postupy sa v žiadnom prípade nedajú použiť na plasty. Treba poznamenať, že tento materiál je odolný:

  • plesniam, hubám
  • chemikáliám, t. j. kyselinám a zásadám.

Použitie polyetylénu, suroviny, ktorá sa vyznačuje:

  • vysokou pružnosťou pri teplotách od -30 °C do +40 °C (v krátkych intervaloch až do +90 °C)
  • odolnosťou voči UV žiareniu

Plast sa dobre správa vo všetkých klimatických podmienkach a môže sa bez problémov skladovať vonku. Tieto vlastnosti majú priamy vplyv na predĺženie životnosti samotného nosiča, a tým aj na zníženie nákladov, čím sa z neho stáva výhodná dlhodobá investícia. Hmotnosť plastovej palety má tiež vplyv na zníženie prepravných nákladov - plast váži v priemere o 30 % menej ako drevená paleta a neabsorbuje vlhkosť. Jej ďalšou výhodou je konštantná tara. finančné hľadisko nie je jediným argumentom v prospech plastových paliet. Za zmienku stojí aj otázka bezpečnosti:

  • neprítomnosť klincov a triesok
  • menšia náchylnosť tovaru na mechanické poškodenie

a funkčnosť:

  • vysokozdvižné vozíky môžu manipulovať s paletami zo všetkých strán
  • možnosť ukladať palety na seba, čím sa šetrí skladovací priestor.
  • polyetylén je 100 % recyklovateľný.

Dnešný rast dopravy a skladovania je neoddeliteľne spojený so znižovaním prevádzkových nákladov. Plastová paleta je v súčasnosti kľúčovým nástrojom na podporu riadiacich procesov v logistike. Plastová paleta sa okrem iného používa v potravinárskom, farmaceutickom, automobilovom a záhradníckom priemysle. Stojí za to pozrieť sa na konkurenciu, kde sa investícia vrátila už v prvom roku používania. Vieme, že naše palety sa vyznačujú vysokou stabilitou, odolnosťou voči atmosférickým vplyvom, jednoduchou údržbou a nízkou hmotnosťou. Tento nosič je kľúčom k vášmu úspechu. Preto ak máte akékoľvek otázky, pochybnosti alebo si chcete overiť najlepšie riešenie pre vašu spoločnosť, kontaktujte nás prostredníctvom záložky Kontakt v hornom menu alebo nám zavolajte.

 

Poznámky pod čiarou:

[1] http://blog.grupacarsekt.pl/zakaz-stosowania-bromku-metylu

Autor príspevku: Mgr:

Monika Sojka - marketingová špecialistka