Plastové alebo drevené debny, palety? Čo je hygienickejšie?

Created by Monika Sojka | |   Paletovanie

V dnešnej realite je ťažké predstaviť si život bez opakovane použiteľných plastových nádob. Čoraz častejšie sa každodenne vzdávame obalov z prírodných surovín v prospech plastových obalov, ktoré sú po použití recyklovateľné. Aj v mnohých podnikoch nové priemyselné predpisy vyžadujú čisté, niekedy až sterilné metódy prepravy a skladovania tovaru. Plastové alebo drevené debny a palety? Čo je hygienickejšie?

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Plastové alebo drevené debny a palety - čo si vybrať?

Dlhé roky boli jediným nosičom nákladu na trhu drevené palety a debny. Drevené palety si postupne získali popularitu a prenikli do našich domovov a záhrad a stali sa trvalou súčasťou originálneho interiérového kánonu. A hoci sú drevené debny a palety praktické a prirodzené, v mnohých odvetviach sa zvýšil dopyt po plastových debnách a plastových paletách. Dnes plastové prepravky na prepravu a skladovanie tovaru a plastové palety dominujú v mnohých priemyselných odvetviach.

Trhové trendy, v rámci ktorých podniky upúšťajú od prírodných surovín v prospech plastov, sú pre mnohých v rozpore so záujmami o životné prostredie. Je však dôležité pripomenúť, že mnohí výrobcovia plastových prepraviek ich vyrábajú z recyklovaných materiálov, čo je prospešné pre životné prostredie. Konštrukčné riešenia plastových paliet, polypropylénových debien ich robia oveľa odolnejšími, pevnejšími a stabilnejšími ako ich drevené náprotivky, čím poskytujú optimálnu ochranu tovaru. Ich životnosť niekedy presahuje aj 20 rokov, čo z dlhodobého hľadiska prináša značné úspory. Plastové palety a prepravky sú výrazne ľahšie, čo znižuje náklady na prepravu. Nízka poruchovosť plastových paliet a prepraviek uľahčuje bezkolíznu a plynulú prevádzku prepravných liniek.

Plastové alebo drevené palety - ktoré sú hygienickejšie?

Najmä dnes, v realite pandémie koronavírusov, všetci venujeme veľkú pozornosť hygienickým zásadám. V každej oblasti života nesmieme zabúdať na elimináciu rizika nákazy nebezpečným patogénom. Z tohto hľadiska sú plastové palety oveľa lepšie ako nosiče z prírodných materiálov. Veľkou výhodou plastových paliet vyrobených z kvalitných surovín je, že sa oveľa ľahšie čistia. Na rozdiel od dreva sa plasty nemusia podrobovať veľkoobjemovým chemickým a tepelným úpravám. Plastové palety sa ľahko podrobujú dezinfekčným procesom, ktoré zabraňujú množeniu a prenosu nebezpečných vírusov a baktérií.

Keďže plast neabsorbuje vlhkosť, takéto palety nie sú postihnuté hubami a plesňami. Hladký povrch plastových paliet zefektívňuje procesy čistenia, čo šetrí veľa času a peňazí. Treba tiež spomenúť, že drevo je materiál, ktorý zvyšuje riziko poškodenia tovaru a poranenia pracovníkov, ktorí manipulujú v procese prepravy a skladovania. V plastových paletách nenájdete vyčnievajúce klince, triesky a drevené triesky.

Prečo investovať do plastových paliet a prepraviek?

Plastové palety a plastové prepravky sú investíciou určenou pre potreby širokého spektra priemyselných odvetví a sú prispôsobené na splnenie rôznych logistických požiadaviek. Moderné výrobky spĺňajú pokročilé potreby súčasného trhu. Rôzne polypropylénové prepravky sa používajú v mnohých odvetviach, od potravinárskeho až po automobilový priemysel. Mnohé boxy sa vyznačujú všestranným použitím, pričom niektoré série sa vyrábajú pre špecifické služby, ako je napríklad preprava a skladovanie ovocia a zeleniny alebo pekárenský priemysel. Plastové palety sa vyrábajú v mnohých variantoch v závislosti od ich použitia. Výrobcovia plastových paliet ponúkajú exportné palety, recyklované plastové palety, ESD plastové palety alebo hygienické palety. Ak si váš podnik vyžaduje špeciálne riešenia, profesionálni výrobcovia ponúkajú palety na mieru, napr. na prepravu sudov.

Kam patria hygienické palety?

Plastové palety sú obzvlášť vhodné na použitie v hygienicky citlivých oblastiach. Takéto výrobky musia mať špeciálne schválenia, ktoré potvrdzujú, že spĺňajú množstvo noriem a platných predpisov. Hygienické palety sú palety používané v potravinárskom a farmaceutickom priemysle, kde sa musia dodržiavať vysoké štandardy kvality a čistoty. V realite, kde sa na skladovanie potravín alebo liekov vzťahujú prísne pravidlá, ide o rozumné riešenie, ktoré podporuje ochranu príjemcu pred kontaminovaným produktom.

 

Autor príspevku: Mgr:

Monika Sojka - marketingová špecialistka