Plastové obaly a ich cesta od výrobcu k zákazníkovi, o ktorých možno neviete

Created by Monika Sojka | |   Procesy spoločnosti

Hoci drvivá väčšina koncových používateľov o ich existencii ani netuší a výrobcovia a spoločnosti zodpovedné za celú logistiku ich považujú za jeden z mnohých prvkov, ktoré jednoducho "sú" - práve ony zohrávajú jednu z kľúčových úloh pri preprave všetkých druhov tovaru. Pritom sa starajú o ich bezpečnosť, poriadok a poriadok, a dokonca aj o zachovanie ich správnych funkčných vlastností.

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

O čom hovoríme? Samozrejme: o odolných, spoľahlivých, bezpečných a prispôsobených plastových nádobách. Tento typ výrobku sa nachádza prakticky v celom hospodárstve a jeho sortiment (a použitie) pokrýva potreby spoločností v rôznych fázach reťazca - od výrobcov, skladov a prepravných spoločností až po spotrebiteľov, či už ide o maloobchodníkov alebo konečných spotrebiteľov konkrétneho výrobku.

Ako vyzerá cesta prepravného kontajnera "od dodávateľa k zákazníkovi" a ako takéto riešenia podporujú fungovanie účastníkov takéhoto trhu? O tom všetkom vám povieme za chvíľu!

Akú úlohu zohrávajú plastové prepravné kontajnery?

Plastové přepravky sú prakticky neoddeliteľnou súčasťou každého procesu spojeného s dodávkou tovaru. Ako už asi tušíte, aby sa výrobok vyrobený danou spoločnosťou dostal do rúk konečného príjemcu - musí prejsť minimálne niekoľkými fázami.

Jeho cesta sa zvyčajne začína vo výrobnom závode, kde, aby mohol pokračovať ďalej, musí opustiť linku a potom - byť bezpečne zabalený. Potom sa o ňu postará logistika, kde výrobok vstúpi do skladu, prepraví sa do distribučných centier a potom sa preloží a odošle ďalej (v tejto fáze často prebiehajú aj procesy skladovania a balenia). Ďalej ho ešte čaká "konečná priama linka", ktorá končí až v konečnom bode - u maloobchodníka (v obchode) alebo bezprostredne u konečného spotrebiteľa.

Samozrejme, žiadna z uvedených etáp by nemohla byť úspešne ukončená bez spomínaných kontajnerov, ktorých prítomnosť je viditeľná v každej oblasti. Práve vďaka nim:

  • Výrobcovia sa môžu postarať o príjem vyrobeného tovaru, udržiavať ho v poriadku a efektívne ho prekladať na prepravu.
  • Sklady a logistické spoločnosti dokážu riadiť zásoby, udržiavať inventár, prekladať náklad a následne ho včas a pohodlne doručiť určeným príjemcom.
  • Obchody a spotrebitelia dostávajú kvalitný tovar, ktorý zodpovedá objednávke, je plne použiteľný a nie je nijako poškodený.

Plastové kontajnery používané v továrňach, skladoch a obchodoch. Ako vyzerá ich cesta?

Tu sú tri kľúčové oblasti, ktoré si mnohí ľudia možno neuvedomujú, ale ktoré zohrávajú obrovskú úlohu v úspešnosti mnohých logistických procesov.

Prvá fáza: používanie prepravných obalov vo výrobe

Výroba tovaru má viacero názvov a každá si vyžaduje iný prístup k baleniu, zabezpečeniu a preprave vyrábaného tovaru. Nie je prekvapením, že výrobcovia z rôznych odvetví potrebujú aj veľmi odlišné kontajnery - prispôsobené jednak špecifikám ich závodov, ich procesom a napokon aj parametrom samotného tovaru, ktorý potrebuje vhodný dopravný prostriedok.

V tomto prípade môžeme tovar rozdeliť do troch hlavných skupín, medzi ktoré patria:

  • priemyselný tovar, ktorý zahŕňa: bielu techniku a spotrebiče, súčiastky a príslušenstvo automobilov a elektrotechniku v najširšom zmysle (vrátane malých súčiastok, podzostáv atď.). V ich prípade je dôležité, aby bol tovar riadne zabezpečený a nepredstavoval riziko poškodenia počas prepravy. Dôležité je tiež udržiavať ich v poriadku - čo je ešte dôležitejšie pri preprave veľmi malých a niekedy aj voľných súčiastok.
  • Spotrebný tovar, medzi ktorý môžeme zaradiť: kozmetiku, oblečenie, obuv, knihy, hračky a mnohé ďalšie. V tejto oblasti vystupujú do popredia dva aspekty: poriadok a účinná bezpečnosť.
  • Potraviny alebo všetky druhypotravín: zelenina, ovocie, pečivo a mäsové výrobky. Pri takomto tovare sú dôležité aspekty ochrany pred poškodením, efektívnej prepravy, ale predovšetkým - dodržiavanie prísnych noriem spojených so skladovaním a prepravou potravín. Tu vstupuje do hry ochrana výrobkov aj používanie obalov, ktoré sú prispôsobené špecifickým podmienkam (napr. nízkym alebo vysokým teplotám, vlhkosti atď.).

Fáza 2: používanie plastových obalov pri skladovaní, preprave a logistických procesoch

Používanie kontajnerov samotnými výrobcami je však len začiatkom cesty, ktorú musí vybraný tovar prejsť. Ďalšími etapami ich cesty sú sklady a distribučné centrá, kde sa uskutočňuje vykladanie, skladovanie a prekládka.

V závislosti od typu a stupňa technologickej vyspelosti vybraných jednotiek (manuálne, poloautomatické a plne automatické sklady) môžu prichádzať do úvahy rôzne typy kontajnerov. Od tých, ktoré sú prispôsobené na ručnú manipuláciu a pracujú s určitými strojmi (napr. dopravníky, linky, vysokozdvižné vozíky), až po riešenia využívajúce automatizáciu (napr. plne automatizované linky, vysokostenné regály atď.).

Mnohé sklady a distribučné centrá nielen manipulujú a prepravujú, ale aj balia tovar. Preto musia byť kontajnery používané takýmito jednotkami jednak odolné, prispôsobené konkrétnemu sortimentu a prevádzke skladu, ale aj - mali by umožňovať rýchly a pohodlný prístup k ich obsahu.

Fáza 3: úloha kontajnerov v predajných priestoroch a dodávka výrobkov konečnému spotrebiteľovi

Poslednou zastávkou na ceste, kde sa používanie prepravných kontajnerov končí, sú samotní spotrebitelia alebo tí, ktorí sa zaoberajú ďalším predajom výrobkov - ale na úrovni maloobchodu. Obľúbené sú najmä medzi kamennými a internetovými obchodmi.

V tejto oblasti sa úloha plastových kontajnerov opäť zužuje na pohodlné doručenie vybraného tovaru - pričom sa dbá na jeho kvalitu, stav a súlad s objednávkou.

Mnoho rozmerov plastových prepravných kontajnerov

Mohlo by sa zdať, že použitie plastových kontajnerov sa obmedzuje výlučne na úlohu predmetov používaných v skladoch a dopravných prostriedkoch. Ako však vyplýva z obsahu tohto článku - v praxi sú prítomné prakticky v každej fáze cesty, ktorá sa začína vo výrobnom závode a končí na pultoch obchodov alebo priamo v rukách konečných príjemcov.

Chcete, aby bol váš tovar v bezpečí, aby bol váš sklad uprataný a aby každá dodávka bola včas a v súlade s objednávkou? Vo všetkých týchto oblastiach (od výroby, cez logistiku - skontrolovať plastové prepravky pre internú logistiku - až po samotný predaj) vám určite pomôžu dobre vybavené a plne profesionálne prepravné kontajnery od spoločnosti bekuplast.

Pozrite si sortiment na našej webovej stránke, a ak potrebujete ďalšiu podporu - prejdite na stránku s kontaktmi a obráťte sa priamo na našich skúsených odborníkov. Dôkladne sa oboznámime s vaším odvetvím, špecifikami vášho podnikania, ako aj s vašimi potrebami a kapacitami, aby sme vám na základe toho mohli ponúknuť čo najpresnejšie a najefektívnejšie prepravné riešenia šité na mieru. Tešíme sa na vás!


Autor príspevku: Mgr:

Monika Sojka - marketingová špecialistka