Plastové palety: atraktívna alternatíva dreva

Created by Monika Sojka | |   Paletovanie
Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Palety sú typom obalu, ktorý sa bežne používa pri skladovaní a preprave. Z technického hľadiska sú to ploché nosné konštrukcie, ktoré stabilne podopierajú tovar pri zdvíhaní strojmi - vysokozdvižnými vozíkmi, výťahmi alebo žeriavmi. Medzi nimi sú čoraz obľúbenejšie plastové palety. Vďaka ich vysokému štandardu čistoty a jednoduchej hygieny ich uprednostňujú výrobcovia potravín a farmaceutických výrobkov, hoci ich výhody si čoraz viac uvedomujú aj zákazníci v iných odvetviach. Výrazný nárast cien drevených paliet zaznamenaný v posledných mesiacoch, ktorý súvisí s geopolitickou situáciou a rastúcim dopytom po tejto surovine v krajinách ako USA a Čína, robí ich nákup ešte opodstatnenejším.

Čím nahradiť drevo? Plastové palety sú alternatívou

Široká dostupnosť prírodnej suroviny, akou je drevo, jeho jednoduché spracovanie a nízka cena zabezpečili, že drevené palety dominujú v logistickom sektore už mnoho rokov. To sa však mení. Čoraz viac používateľov sa presviedča o výhodách plastových paliet, ktoré sú k dispozícii vo väčšine požadovaných rozmerov a v toľkých konštrukčných variantoch, že ich dnes možno nájsť prakticky v každom odvetví. Vďaka nízkej poruchovosti sú plastové palety ideálne na prepravu, ako aj v distribučných centrách a automatizovaných skladoch.

Zoznam výhod plastových paliet je dlhý. Patrí medzi ne odolnosť pre veľmi dlhú životnosť, odolnosť voči chemikáliám, mechanickému poškodeniu a ďalším faktorom, ako sú vlhkosť a extrémne teploty. Sú ľahké a praktickejšie ako drevené palety a oveľa ľahšie sa čistia ako drevo. A nakoniec už spomínaná cena: aj keď náklady na nákup plastových paliet zostávajú vyššie ako náklady na ich drevené náprotivky, pri spätnom pohľade sa určite viac oplatia. Bez pravidelnej údržby, opráv a bezpečnostných úprav sa drevené palety rýchlo opotrebujú; na druhej strane používatelia plastových paliet nie sú vystavení takýmto výdavkom. Ďalšou výhodou je, že ich možno personalizovať zvolenou farebnou schémou alebo dokonca logom spoločnosti. Mnohí ocenia aj skutočnosť, že plast je 100 % recyklovateľný a opätovne použiteľný, takže z použitých alebo poškodených paliet možno vytvoriť nové, plne funkčné.

Sú plastové palety vhodné na prepravu ťažkého tovaru?

Na trhu je niekoľko typov plastových paliet, ktoré svojimi rozmermi a konštrukciou zodpovedajú rozmerom drevených paliet typu 1,2 a 3. Najobľúbenejšie sú palety s rozmermi 1200x800 mm (typ Euro), ktoré sú k dispozícii v ľahkom, strednom a ťažkom prevedení od popredných dodávateľov - vrátane spoločnosti bekuplast. Prvé z nich sú stabilné a ľahké konštrukcie, ktoré sa používajú najmä v medzinárodnej doprave ako jednorazové palety pre nízkoobjemové náklady (ich statická nosnosť - na zemi - je maximálne 2500 kg a dynamická nosnosť - v pohybe, napr. na vysokozdvižnom vozíku - je 1200 kg). Stredné palety - s pevnou alebo otvorenou hornou časťou - sa používajú na stredne ťažké až ťažké náklady alebo na skladovanie tovaru na vysokých paletových regáloch (ich statická nosnosť je do 5000 kg a dynamická nosnosť do 1500 kg). A napokon, vystužené palety pre veľké zaťaženie sú robustné konštrukcie určené na odolávanie ťažkým nákladom a prenášanie ťažkých bremien; sú k dispozícii v perforovanom alebo plnom plastovom vyhotovení. Majú statickú nosnosť viac ako 5 000 kg a dynamickú nosnosť viac ako 1 500 kg. Sú určené predovšetkým na použitie vo vysokostenných regáloch. Z hľadiska nosnosti nie sú horšie ako drevené palety.

Sú plastové palety náročné na údržbu?

V porovnaní s drevenými paletami sa ich plastové náprotivky oveľa ľahšie čistia (a teda udržiavajú v čistote), ako aj odstraňujú mikróby a baktérie. Možno ich bez prekážok umývať - dokonca aj v automatických umývačkách - a dezinfikovať, čím sa účinne eliminuje riziko vzniku plesní. To je dôležité najmä pre podniky v potravinárskom priemysle, ktoré sú povinné prísne dodržiavať hygienické požiadavky. Pre tento priemysel sa odporúčajú najmä hygienické palety s úplne uzavretým povrchom, bez vonkajšieho rebrovania a schválené na priamy kontakt s potravinami. Zatiaľ čo rozbalenú plastovú paletu stačí dôkladne umyť, aby bola vhodná na opätovné použitie, v prípade drevených paliet je potrebná dodatočná tepelná alebo chemická úprava, ktorá - prirodzene - predstavuje dodatočné náklady. Je to však nevyhnutné, pretože používanie kontaminovaných paliet môže spôsobiť nepríjemné epidemiologické následky.

Odvetvia, ktoré by mali využívať plastové palety

Takmer vo všetkých podnikoch výrobného priemyslu sú palety nevyhnutnou súčasťou zásobovacej a distribučnej siete; bez preháňania možno povedať, že z hľadiska logistiky sú pre obeh tovaru rovnako dôležité ako vozidlá pre dopravný priemysel.

Plastové palety sú ideálne pre priemyselné odvetvia, v ktorých je najdôležitejšia čistota a hygiena - teda predovšetkým pre potravinársky a farmaceutický sektor. Požiadavky týchto odvetví na primeranú hygienu viedli k zavedeniu prísnych predpisov pre prepravu výrobkov, aby sa znížila pravdepodobnosť kontaminácie. V tomto prípade je výhodou plastových paliet (najmä HDPE, teda polyetylénu s vysokou hustotou), že sú vhodné na dezinfekciu, vďaka čomu sa ľahko odstránia všetky baktérie a mikroorganizmy a minimalizuje sa riziko vzniku plesní.

Vďaka svojej odolnosti, nosnosti a pohodlnému používaniu sú však atraktívnou voľbou prakticky pre každú priemyselnú alebo prepravnú spoločnosť. V potravinárskom a nápojovom priemysle, chemickom priemysle, záhradníctve alebo automobilovom priemysle sa plastové palety opakovane osvedčili ako bezpečné, spoľahlivé a vynikajúco chrániace tovar. Výrobcovia plastových paliet ponúkajú exportné palety, recyklované plastové palety, plastové palety ESD (vyrobené z vodivého plastu na skladovanie a prepravu špecifických elektronických súčiastok) a už spomínané hygienické palety. Ak si prevádzky vyžadujú špeciálne riešenia, profesionálni výrobcovia ponúkajú palety na mieru, napr. na prepravu sudov.

Autor príspevku: Ing:

Monika Sojka - marketingová špecialistka