Plastové palety: sila v jednoduchosti

Created by Monika Sojka | |   Paletovanie

Palety, ktoré sú nepostrádateľnou súčasťou vybavenia každej výrobnej, skladovacej a prepravnej spoločnosti, sa používajú ako pevné podložky, ktoré slúžia ako nosiče menšieho tovaru a zjednodušujú logistiku a prepravu. Dlhé roky dominovali na trhu drevené palety, ale s rozšírením technológie vstrekovania sa plastové palety stali ich dôstojným konkurentom.

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Odolné, bezpečné, šetrné k životnému prostrediu

Plastové palety majú oproti svojim dreveným náprotivkom niekoľko výhod. Sú odolné voči UV žiareniu a poveternostným podmienkam, a preto ich nepoškodzuje vlhkosť, extrémne teploty, dokonca ani hlodavce. Okrem toho sú hmotnostne neutrálne, pretože pri skladovaní vonku neabsorbujú vodu. Možno ich bez prekážok umývať a dezinfikovať, čo uľahčuje ich udržiavanie v čistote a zabraňuje rastu mikroorganizmov, baktérií alebo plesní (to má veľký význam najmä v potravinárskom priemysle). Napriek svojej nízkej hmotnosti - približne dvojnásobnej oproti drevu - sú odolné a nestrácajú sa z nich klince ani triesky, takže sú ideálne pre čoraz obľúbenejšie automatizované sklady a distribučné centrá. Skutočnosť, že nemusia prechádzať chemickou predbežnou úpravou, výrazne zjednodušuje procesy vnútornej logistiky dopravy a znižuje jej náklady. Plastové palety tiež nemusia byť vybavené colnými dokladmi, vďaka čomu sú vhodné na medzinárodnú prepravu. Pri správnom zaobchádzaní vydržia bez problémov až 10 - 15 rokov používania. Sú tiež šetrné k životnému prostrediu: plastová paleta je 100 % recyklovateľná a takto získaná surovina sa môže použiť na výrobu ďalších paliet alebo iných plastových výrobkov.

Palety pre každý prípad

Na trhu existuje niekoľko typov plastových paliet, ktoré svojimi rozmermi a konštrukciou zodpovedajú rozmerom drevených paliet typu 1, 2 a 3. Najobľúbenejším typom je plastová paleta s rozmermi 1200 × 800 mm (europalety). Spoločnosť bekuplast ponúka všetky základné modely svojich paliet v ľahkej, strednej a ťažkej verzii v tomto rozmere. Plastové exportné palety sa vyznačujú optimálnou pevnosťou, nízkou hmotnosťou a relatívne jednoduchým výrobným procesom. Ľahké palety sú ľahké a stabilné konštrukcie, ktoré sa najčastejšie používajú v medzinárodnom exporte ako jednorazové palety na prepravu nízkoobjemového nákladu so statickou nosnosťou do 2 500 kg a dynamickou nosnosťou do 1 200 kg (statická nosnosť je zaťaženie palety, keď stojí na zemi, a statické zaťaženie je zaťaženie palety, keď sa pohybuje, napr. pri preprave vysokozdvižným vozíkom).Stredné palety (model VarioPallet) sú určené pre stredne ťažké a ťažké náklady a pre vysokostenné paletové regály. Sú k dispozícii s plnými alebo ažurovými vrchmi a sú určené pre potravinársky aj nepotravinársky sektor. Ich univerzálnosť zvyšuje možnosť uzavretej alebo otvorenej hornej časti a základňa prispôsobená vidliciam paletových vozíkov. Statická nosnosť tohto typu paliet je až 5 000 kg a dynamická nosnosť až 1 500 kg.Zosilnené palety pre veľké zaťaženiesú stabilné konštrukcie určené na ťažké náklady, dostupné v perforovanom alebo plnom plaste, so statickou nosnosťou nad 5 000 kg a dynamickou nosnosťou nad 1 500 kg. Sú určené predovšetkým na použitie vo vysokostenných regáloch. Všetky uvedené palety je možné objednať v rôznych farbách a vo verziách s individuálnym označením.

Špecializované riešenia

Euro palety sú k dispozícii vo viacerých verziách: "basic" sú štandardné palety vyrobené zo zmesi polyolefínov; označenie "basic plus" majú palety vyrobené z osvedčených recyklovaných druhotných surovín, ktoré zaručujú dlhú životnosť aj pri veľkom zaťažení; palety ESD sú vyrobené z materiálov schopných viesť statickú elektrinu, vďaka čomu sú vhodné na skladovanie napríklad elektronických Spoločnosť Bekuplast ponúka aj špecializované riešenia na prepravu a skladovanie netradičných nákladov, napr. model Bottleguard na skladovanie galónov a fliaš používaných v dávkovačoch vody. Ďalšie využitie majú tzv. výstavné palety (600x400 mm): robustné a odolné riešenie, ktoré sa používa pri preprave, skladovaní a v obchodoch na prezentáciu výrobkov. Ich vnorená konštrukcia umožňuje stohovanie prázdnych paliet, takže paletu možno prepravovať tam a späť s veľkou úsporou miesta a nákladov.

Palety pre každého

Plastové palety sa môžu používať v podnikoch všetkých veľkostí: od maloobchodných podnikov až po veľké automatizované sklady alebo výrobné systémy. Vyrábajú sa pod vysokým tlakom v leštených formách, vďaka čomu majú rovnaké rozmery a hmotnosť: vlastnosť, ktorá je obzvlášť dôležitá pre automatizované skladovacie a prepravné systémy. Ich používaním podniky šetria náklady a nepríjemnosti spojené s odstávkami strojov a zvyšujú produktivitu. Prirodzeným spotrebiteľom plastových paliet je potravinársky a nápojový priemysel (najmä pri preprave čerstvých výrobkov, ako sú mäso, ryby a mliečne výrobky), pretože sa ľahko udržiavajú v čistote, sú odolné voči baktériám, chemikáliám a rozpúšťadlám a sú oveľa menej náchylné na rast plesní a húb ako drevo. Tento typ riešenia však nie je výhodný len pre potravinársky a nápojový sektor. Čoraz viac ho oceňuje aj farmaceutický, chemický a dokonca aj automobilový priemysel. Palety využívajú aj veľké logistické spoločnosti a individuálne prepravné spoločnosti. Plastové palety sa osvedčujú aj pri poolingu, t. j. obehu paliet. Služba poolingu spočíva v organizovaní obehu paliet medzi subjektom, ktorý palety uvádza do obehu, distribučným centrom a konečným zákazníkom. Pri intenzívnom obehu sú plastové palety ideálnym riešením.

 

Autor príspevku: Mgr:

Monika Sojka - marketingová špecialistka