Plastové škatule verzus drevené - ktoré si vybrať? Výhody a nevýhody od bekuplastu!

|   Rady od bekuplast

Plast versus drevo. Modernosť verzus tradícia. Umelé verzus prírodné. Kontajner verzus nádoba. V blízkej budúcnosti aj fľaša proti fľaši (plastové sú už populárne, drevené - vyrobené z papiera získaného z drevnej celulózy - sa v súčasnosti testujú v praxi). A večná otázka: ktorá je lepšia?

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Prečo sú drevené prepravky na pivo horšie ako plastové?

Hneď na začiatku si ujasnime jednu vec: drevo je super. Je prírodné, ekologické, teplé, príjemné na dotyk a príjemne vonia. To však neznamená, že vždy funguje lepšie. Napríklad pri preprave balenej vody, mlieka, šumivých nápojov alebo piva je lepšie zvoliť plastové prepravky. Sú odolnejšie, ľahšie, pohodlnejšie, lepšie tvarovateľné (čo znamená, že sa dajú vyrobiť do úplne akéhokoľvek tvaru, farby alebo objemu). A sú šetrné k životnému prostrediu. V skutočnosti nie sú, ale môžu byť. Niekto môže povedať: to je nezmysel, pretože ak hodíte plastové vrecko do diery, strom sa od staroby rozloží, ale vrecko nie. Je ťažké hovoriť o ekológii v súvislosti s výrobkami, ktoré sa prirodzene rozkladajú niekoľko sto rokov. A predsa si treba uvedomiť, že škatuľa z plastu nemá nič spoločné s plastovou slamkou alebo nákupnou taškou, ktoré - po jednorazovom použití - často končia v tráve alebo v potoku namiesto v odpadkovom koši a na skládke.

Výhody a nevýhody drevených prepraviek na nápoje

Na začiatku malo drevo náskok, pretože každý, kto sa pustí do pretekov o zákazníkov, začína skôr. Oveľa skôr. Má veľa výhod: je to hotový a funkčný materiál. Drevo má vysokú odolnosť voči odporovým aj mechanickým faktorom; obsah drevenej prepravky je preto dobre chránený pred poškodením. Správne skonštruovaná debna unesie aj ťažký náklad bez rizika poškodenia samotného obalu. Drevo je ekologické: surovina pochádza z certifikovaného zdroja a nenarušuje rovnováhu ekosystému. Drevené debny nevypúšťajú škodlivé látky a dajú sa opakovane použiť a recyklovať. Niekedy sú aj lacnejšie ako plastové. Drevo prepúšťa vzduch, zahrieva sa pomalšie ako plast a na vnútorných stenách debien sa nevytvára vlhkosť, takže je ideálne na skladovanie potravín a výrobkov citlivých na vlhkosť a teplotu. A nevýhody? Je ťažšia ako plast. Je hygroskopický, čo znamená, že absorbuje vodu a je potom ešte ťažší. Preto sa nedá umývať. Je náchylný na poškodenie a škatule pribité klincami a priskrutkované k sebe môžu byť zdrojom zranení. A tie nie sú vyrobené z plastu.

Výhody a nevýhody plastových prepraviek na prepravu nápojov

Všetci sa zhodneme na tom, že plast nemá dobrú reklamu. Je to kvôli všetkým tým slamkám a vrecúškam a mnohým ďalším výrobkom, ktoré namiesto toho, aby pristáli v odpadkových košoch - najlepšie vopred vytriedených -, ľudia vyhadzujú, kam im príde pod ruku. Plasty však nie sú také zlé, ako sa o nich hovorí. Napríklad prepravky na pivo sú ľahké, odolné (tie z kvalitných materiálov vydržia až niekoľko rokov používania), čisté, hygienické a lacné a udržateľné. Keď sa rozložia, dajú sa recyklovať na výrobu ďalších prepraviek, čo je koniec koncov podstatou udržateľnosti. Sú hladké, a preto bezpečné pre používateľov aj tovar. Dokonale sa hodia na vysokorýchlostné automatizované výrobné linky a vďaka zosilneným rohom zaisťujú bezpečnosť pri preprave a stohovaní a znižujú riziko poškodenia. Sú tiež odolné voči vonkajším vplyvom, ako aj voči poškodeniu hmyzom, hrdzi a korózii a voči mastnote alebo oleju. Ich farby je možné prispôsobiť, rovnako ako širokú škálu možností personalizácie pomocou obrázkov a textu. Nevýhody? Menej odolné voči poškodeniu ako drevo a krehkejšie - hoci to do veľkej miery závisí od typu použitého materiálu. Slabšia teplotná izolácia. A znečisťujú životné prostredie, ak sa nevyhadzujú do odpadkových košov.

V akých situáciách je plastová prepravka na pivo vhodnejšia?

Drevené pivné prepravky sa stávajú minulosťou. Neveríte tomu? Tu je jednoduchý test: Zadajte do internetového prehliadača výraz "drevené pivné prepravky". Vidíte, čo sa vám zobrazí? Drevené PIVNÉ DOSKY, nestále konštrukcie ideálne na darček, ale nie na uskladnenie tucta alebo viac fliaš. Takže odpoveď na vyššie uvedenú otázku by znela: vo všetkých. V modernom svete, kde je všetko mechanizované, je automatizovaný aj celý dodávateľský reťazec: pivo fľašujú roboty, do veľkoobjemových kontajnerov ho dávajú roboty, do skladov ho umiestňujú roboty (alebo ľudia prostredníctvom automatizovaných dopravných systémov). Štandardizované, odolné a vhodne vystužené plastové obaly sa v týchto podmienkach dobre osvedčujú. Ale aj vtedy, keď sa hodí ľudská sila - čo je spravidla vtedy, keď je potrebné debny vyložiť z nákladného auta a priniesť do obchodu - dobre fungujú ľahké debny s ergonomickými rukoväťami.

 

Autor príspevku: Mgr:

Monika Sojka - marketingová špecialistka