Plasty a ich hlavní svetoví výrobcovia, zoznam spoločností

Created by Monika Sojka | |   Znalosti spoločnosti Bekuplast

Je ťažké predstaviť si svet bez plastov, pretože predmety z nich vyrobené sa používajú prakticky vo všetkých oblastiach života. Rozsah ich výroby je mimoriadne široký vďaka ich nízkej cene v porovnaní s inými prírodnými materiálmi. Okrem toho sa vďaka najnovším technológiám výrazne skrátil aj samotný výrobný proces, a ako všetci vieme, čas sú peniaze. Spoločnosti zaoberajúce sa výrobou, distribúciou a spracovaním plastov si to dobre uvedomujú. Práve o nich bude tento článok, ktorý predstaví najväčších gigantov v oblasti výroby plastov.

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Niekoľko slov o plastoch

Skôr ako prejdeme k najväčším výrobcom plastov, je vhodné poskytnúť malý prehľad o samotnom tovare. Plasty sú umelé materiály vyrobené zo syntetických polymérov upravených vhodnými prísadami. Bežne sa označujú ako plasty, ale to je príliš zjednodušené, pretože sa tým ignorujú zásadné rozdiely medzi rôznymi druhmi polymérnych materiálov. Plasty sa používajú vo veľmi širokom spektre aplikácií v každodennom živote aj v špecializovaných odvetviach. Svoj názov dostali kvôli spôsobu, akým sa získavajú. Jedným z najčastejšie používaných materiálov je polyamid, ktorý vykazuje výnimočné tepelné vlastnosti a vysokú odolnosť voči silným chemikáliám. Je odolný voči roztiahnutiu, oderu a treniu. Nedokáže si však poradiť s vodou alebo vlhkosťou. Používa sa pri výrobe:

  • ventilátorov,
  • vedenia,
  • vetracích mriežok,
  • nábytkových dielov,
  • športového vybavenia,
  • ložiská,
  • ozubené kolesá.

Ďalším používaným materiálom je polykarbonát, ktorý sa používa na výrobu výrobkov, ktoré prichádzajú do priameho kontaktu s potravinami. Používa sa aj na výrobu

  • častí strojov,
  • zdravotníckeho vybavenia,
  • kryty meracích prístrojov
  • osvetľovacie zariadenia.

Plexisklo je často používaným materiálom vďaka svojim vlastnostiam, ktoré umožňujú jeho tvarovanie do rôznych tvarov. Používa sa v nábytkárskom a automobilovom priemysle. Plexisklo je vysoko priehľadné a mimoriadne odolné voči kyselinám a iným škodlivým chemikáliám.

Najväčší svetoví výrobcovia plastov

Začnime domácim trhom a našou skupinou bekuplast, ktorá vyrába opakovane použiteľné nádoby a obaly v európskom meradle. Za svoje medzinárodné podnikanie vďačíme našim inovačným aktivitám, vysokej kvalite našich výrobkov a orientácii a zameraniu na potreby spotrebiteľov. Vyrábame obaly na mäso a iné potravinárske výrobky (pečivo, cukrovinky, zeleninu, ovocie) a prepravné boxy na uľahčenie prepravy fliaš a iného krehkého tovaru. Na druhom mieste je skupina Synthos, ktorej činnosť je založená na výrobe gumy, jednorazového riadu, obalov na mliečne výrobky, podnosov, príborov. Jej činnosť sa vo veľkej miere zameriava na predaj chemických výrobkov, ktoré sa používajú ako suroviny a polotovary v rôznych priemyselných odvetviach, najčastejšie v automobilovom priemysle, v obalovom priemysle a v stavebníctve. Tretia z hľadiska dosahu a rozsahu činností je spoločnosť Grupa Azoty S.A., ktorá vyrába hnojivá v dvoch druhoch granulácie, ako aj riad, príbory a kuchynské obaly. Disponuje rozsiahlymi zariadeniami, v ktorých ročne vykoná takmer milión analýz, pričom sa zameriava na výskum aj zavádzanie nových technológií.

Za zmienku stojí aj skupina Alupol Packaging Group, súčasť kapitálovej skupiny Kęty S.A., ktorá je jedným z najväčších výrobcov flexibilných obalov a jedným z najväčších v Európe. Jej výrobky využívajú potravinárske, cukrárenské, farmaceutické, chemické, mliekarenské a mäsovýrobné koncerny. ak prekročíme poľský dvor, za najväčšieho výrobcu plastov na svete treba nepochybne považovať nemecký Basf, ktorý je najväčšou chemickou spoločnosťou na svete. Vyrába plasty, chemikálie, špeciálne chemikálie a prípravky na ochranu rastlín. Vedľa nej je španielska spoločnosť Repsol, ktorá spracováva ropu a zemný plyn na výrobu mazív. V tesnom závese za ňou je francúzska spoločnosť Total, ktorej predmetom činnosti je ťažba a spracovanie ropy a zemného plynu a výroba niektorých chemických produktov z nich. Konkurencia na trhu výroby a spracovania plastov je silná a o uznanie a priazeň spotrebiteľov sa tu bojuje. Starostlivá analýza trhu, prispôsobenie technológií a starostlivosť o životné prostredie sú určite argumenty, ktoré umožnia výrobcom plastov udržať si silné postavenie a môcť ďalej rozvíjať svoje podnikanie.

 

Autor príspevku: Mgr:

Monika Sojka - marketingová špecialistka