Prečo je lepšie vybrať si plastové prepravné kontajnery namiesto drevených?

Created by Monika Sojka - Specjalista ds. marketingu | |   Rady od bekuplast

Plast alebo drevo - to je otázka. Preformulovanie úryvku zo slávneho monológu Macbetha sa môže zdať nemiestne, pretože čo je prozaický výber lepšieho materiálu pre prepravné debny v porovnaní s otázkou byť či nebyť titulnej postavy Shakespearovej drámy?

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Aj tá najlepšia literatúra však bledne tvárou v tvár problémom, ktorým čelí moderný svet:

  • Znečistenie životného prostredia,
  • udržateľná ťažba surovín
  • uplatňovanie princípov uzavretého hospodárstva.

V tomto kontexte nadobúda otázka "drevo verzus plast" úplne inú silu. Na prvý pohľad je ťažké považovať materiál, ktorý sa v prírode rozkladá niekoľko sto rokov, za ekologickejšie riešenie. Treba si však uvedomiť, že tak ako plast nie v každom prípade škodí životnému prostrediu, ani drevo nebude vždy najlepšie fungovať pri konkrétnom použití. Koniec koncov, nádoba z plastu nemá nič spoločné s plastovou slamkou alebo nákupnou taškou, ktoré - po jednorazovom použití - často končia v tráve alebo v potoku namiesto v odpadkovom koši a na skládke. Kedysi v našej krajine dominovali drevené debničky. Často otlčené, s lepkavými stopami po nedávnej preprave, neumyté a popraskané. Potom prišli ich plastové náprotivky: ľahšie, odolnejšie, čistejšie, hygienickejšie a lacnejšie. Stali sa prirodzenou voľbou pre väčšinu spoločností a zefektívnili prepravu výrobkov v dodávateľskom reťazci mnohých priemyselných odvetví, čím umožnili podnikom znížiť náklady a optimalizovať svoju činnosť. Sú k dispozícii v rôznych veľkostiach a výškach, čo uľahčuje výber najlepšieho riešenia podľa veľkosti prepravovaných položiek a dostupného priestoru.

Ako je to s udržateľnosťou? Pevne vyrobený plastový kontajner slúži svojim používateľom mnoho rokov. V prípade prepravných boxov vyrobených z kvalitného polypropylénu sa záruka trvanlivosti zvyčajne vzťahuje na minimálne päť rokov od dátumu nákupu (pri správnom používaní často vydržia desať rokov). Vďaka svojej odolnosti voči UV žiareniu a vlhkosti zostávajú trvanlivé bez ohľadu na to, kde sa skladujú a používajú. Nestáva sa preto odolný plastový úložný box (napr. Clever-Retail-Box) udržateľnejšou alternatívou k nádobám podliehajúcim skaze a náročným na údržbu - vrátane drevených? Tu treba dodať, že po opotrebovaní alebo poškodení sa takéto nádoby dajú recyklovať a opätovne použiť - a to z nich robí dokonalý príklad hospodárstva s uzavretým cyklom, o ktoré sa v súčasnosti usilujú všetky podniky, ktoré si vážia samy seba.

Sú plastové nádoby odolnejšie ako drevené? Áno!

Plastové nádoby majú odolnú a pevnú konštrukciu. Nie sú nezničiteľné, ale nerozbijú sa ani neprasknú tak rýchlo ako drevené. Neobsahujú skrutky a iné kovové časti, ktoré by sa mohli uvoľniť a spôsobiť rozpad celého boxu. Sú hladké, bez otrepov alebo ostrých črepín. Sú preto bezpečné pre osoby, ktoré ich používajú, aj pre výrobky uložené vo vnútri.

Sú plastové nádoby univerzálne?

Plastové nádoby sú k dispozícii v štandardných veľkostiach, vďaka čomu je balenie výrobkov jednoduché a automatizované. Vďaka tomu sa dá vyrobiť a prepraviť viac výrobkov za kratší čas. Na druhej strane, vďaka ich jednoduchému tvarovaniu poskytujú možnosť prispôsobiť dizajn a vybaviť ho riešeniami na jednoduchú manipuláciu. Bez problémov fungujú s väčšinou typov vysokorýchlostných automatizovaných výrobných liniek. Možno ich umiestniť a premiestňovať po sklade akýmkoľvek vhodným spôsobom, dokonca aj pomocou vysokozdvižných vozíkov alebo žeriavov, pretože sú zvyčajne vybavené podperami podobnými paletám, ktoré uľahčujú uchopenie prepravného boxu vidlicami vysokozdvižného vozíka. Vďaka zosilneným rohom zabezpečujú bezpečnú prepravu a stohovanie a znižujú riziko poškodenia.

Sú plastové kontajnery odolné voči teplotám?

Vysoký rozsah prípustných teplôt umožňuje bez problémov prepravovať v nich rôzne výrobky, od čerstvého pečiva až po mrazené mäso. Veľmi dôležitá je aj dostupnosť širokej škály povrchových úprav: rôzne typy dna (perforované, dvakrát vystužené atď.) a stien, takže v závislosti od požiadaviek zabezpečujú vzduchotesnosť alebo správne vetranie výrobku, čím zabraňujú strate jeho čerstvosti. Takéto nádoby, ak sú tesne uzavreté a neporušené, nepodliehajú vonkajším vplyvom; sú tiež odolné voči poškodeniu spôsobenému hmyzom, hrdzou a koróziou a voči tukom alebo olejom. Medzi ďalšie výhody patrí skutočnosť, že sa ľahko čistia (môžu sa sterilizovať, čo je v čase pandémie koronavírusov obrovská výhoda!) a môžu sa stohovať (čo prináša výhodu úspory cenného skladovacieho priestoru).

Dá sa plastová nádoba personalizovať? Áno!

Za zmienku stojí aj to, že plastové boxy môžu byť farebne odlíšené podľa potrieb zákazníka. To má niekedy ďalšiu výhodu, že si dlhšie zachovávajú estetický vzhľad (napríklad nádoby na pečivo od spoločnosti bekuplast sú udržiavané v jednotných béžových farbách, na pozadí ktorých je menej viditeľné vysypanie múky z chleba). Ďalšou zaujímavou možnosťou je možnosť personalizácie prepraviek, ktorá - okrem marketingovej funkcie a funkcie značky - uľahčuje identifikáciu prepraviek a chráni ich tak pred stratou a krádežou. Vďaka širokej škále dostupných technológií označovania/etiketovania (napr. sieťotlač) je možné uvádzať nielen jednoduché texty, ale aj zložité, viacfarebné grafiky, ktoré okrem informačnej funkcie môžu zvýšiť ich estetickú hodnotu. Jasné označovanie je užitočné aj v dodávateľskom reťazci, pretože umožňuje zamestnancom bez problémov identifikovať výrobky umiestnené v nádobách - či už v predajni alebo v sklade - a tým oveľa efektívnejšie riadiť celý inventár. Na záver niekoľko poznámok: nepopierame výhody drevených prepraviek. Ak sa dobre používajú, sú vyrobené z kvalitného materiálu a skladované v klimatizovaných priestoroch, poskytnú svojim používateľom veľkú spokojnosť. Nezaručujú však takú univerzálnosť ako plastové prepravky. Výber však nechávame na našich čitateľoch. Záujemcom o výhody plastových nádob odporúčame obrátiť sa na spoločnosť bekuplast - uznávaného výrobcu prepravných a skladovacích nádob a ich príslušenstva s dlhoročnými skúsenosťami na trhu.

 

Autor príspevku: Mgr:

Monika Sojka - marketingová špecialistka