Skladovacie kontajnery: prispôsobené vašim požiadavkám

Created by Monika Sojka | |   Výrobky Bekuplast

Sklad je miesto, kde je rozhodujúca dokonalá organizácia priestoru. Bez nej nie je možné efektívne a rýchlo premiestňovať skladovaný materiál ani optimálne využívať dostupný priestor.

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Základnými prvkami každého skladu, ktoré majú obrovský vplyv na úspech logistických stratégií zameraných na zvýšenie zisku spoločnosti, sú skladovacie kontajnery, ktoré:

  • zabezpečujú udržiavanie poriadku v skladovej hale,
  • uľahčujú prepravu a skladovanie rôznych predmetov,
  • a vďaka svojej pevnosti a odolnosti chránia náklad pred poškodením.

Na trhu je k dispozícii nekonečná škála kontajnerov, ktoré sa okrem iného líšia

  • typom použitého materiálu,
  • konštrukčnými riešeniami
  • veľkosťou

je kľúčovou výzvou vybrať najvhodnejšiu ponuku, ktorá bude vyhovovať individuálnym potrebám. Preto sa pred nákupom kontajnerov alebo skladovacích boxov oplatí určiť presný účel, ktorému majú slúžiť.

  • Majú chrániť výrobok pred znečistením a poškodením počas skladovania/prepravy alebo vychystávania?
  • Budú sa premiestňovať ručne alebo na dopravníkoch?
  • Aký typ výrobku budú obsahovať (malý alebo veľký? organický alebo umelý?)?
  • Mali by byť odolné voči teplotám, vhodné na ťažké bremená, kontakt s účinnými látkami?
  • Mali by byť ergonomické (skladacie, skladacie, vkladacie a stohovateľné?)?
  • Aké rozmery by mali mať?
  • Ako dlho sa musia používať?

Otázok je veľa a je v záujme každého používateľa, aby presne definoval svoje očakávania.

Klasifikácia podľa materiálu

Skladovacie kontajnery možno klasifikovať na základe rôznych kritérií. Najjednoduchšie z nich je rozdelenie podľa materiálu, z ktorého sú vyrobené. Medzi najobľúbenejšie patria plastové skladovacie kontajneryna opakované použitie, na ktorých výrobu sa špecializuje spoločnosť bekuplast. Sú k dispozícii v rôznych veľkostiach a výškach, vďaka čomu si ľahko vyberiete najlepšie riešenie prispôsobené veľkosti prvkov a priestoru, ktorý máte k dispozícii (sú ideálne napríklad na skladovanie sypkého a veľmi malého tovaru). Sú odolné a všestranné: vyrobené z vysokokvalitného polypropylénu môžu používateľom slúžiť až niekoľko rokov. Po opotrebovaní alebo poškodení ich možno recyklovať a opätovne použiť ako surovinu. Uzavreté a neporušené nepodliehajú vonkajším vplyvom; sú tiež odolné voči poškodeniu hmyzom, hrdzi a korózii, ako aj voči tukom, olejom a účinkom rôznych teplôt. K ďalším výhodám patrí ich ľahké čistenie, stohovateľnosť (čo prináša výhodu úspory cenného skladovacieho priestoru) a ich dostupnosť v rôznych povrchových úpravách (napr. s ručnými držadlami alebo prispôsobené na automatizované skladovanie, s otočnými kolieskami alebo nohami atď.)

Kovové skladovacie kontajnery sú vyrobené z kovov chránených proti korózii a poskytujú pevnosť, odolnosť a funkčnosť. Sú dostupné v rôznych variantoch, od veľkých debien a sudov až po menšie plechové kontajnery. ešte pred niekoľkými desaťročiami na poľskom trhu dominovali drevené kontajnery, ktoré boli ľahšie dostupné, lacnejšie a vnímané ako ekologické. Dnes sa stávajú zastaranými kvôli ich obmedzenej trvanlivosti, horšej ergonómii (súvisiacej okrem iného s vyššou hmotnosťou) a náchylnosti na vonkajšie faktory (nečistoty, vlhkosť atď.).

Klasifikácia podľa konštrukcie

Táto klasifikácia je najobsiahlejšia. Môžeme teda hovoriť o kontajneroch s otvorenou konštrukciou alebo so sieťkou a o pevných kontajneroch (v druhom prípade môžu byť priehľadné, čo uľahčuje logistiku, pretože je možné na prvý pohľad vidieť, čo je vo vnútri). Kontajnery môžu byť pevné alebo skladacie (výhodou týchto kontajnerov je, že sa dajú zložiť, keď sa nepoužívajú, a zmenšiť svoj objem až o 84 %, čím sa ušetrí miesto pri preprave a skladovaní). Stohovateľné kontajnerysú skonštruované tak, aby ich bolo možné stohovať a po použití vkladať jeden do druhého; takýmto spôsobom sa priestor, ktorý zaberajú prázdne kontajnery, môže znížiť až o 75 %. Na výber sú aj otvorené a uzatvárateľné kontajnery, ktoré sú ideálne vždy, keď je potrebné chrániť tovar pred poškodením alebo znečistením počas skladovania. Bez ohľadu na typ kontajnera musia byť všetky vybavené ergonomickými rukoväťami, aby sa zabezpečila voľná a pohodlná manipulácia.

Rozdelenie podľa veľkosti

Kontajnery možno rozdeliť aj na veľkoobjemové nosiče (GLT) alebo malobjemové nosiče (technické prepravky KLT). Spoločnosť bekuplast sa špecializuje na posledne menované, známe ako Euro alebo Euronorm), určené na skladovanie a vychystávanie veľkého množstva malých predmetov.

Rozdelenie podľa použitia

Pri výbere správneho kontajnera je potrebné určiť aj typ výrobkov, ktoré sa v nich budú skladovať. Ukazuje sa napríklad, že skladovanie potravín si vyžaduje iné požiadavky ako skladovanie elektronických súčiastok. A tak, pretože boxy na mäso prichádzajú do styku s potravinami, musia byť vyrobené z hygienického a ľahko čistiteľného materiálu (steny takýchto nádob musia byť teda dokonale hladké); na prepravky na zeleninu a ovocie je nevyhnutné, aby boli pevné (musia zabrániť rozdrvenie výrobku) a asketické (steny musia umožňovať vetranie, aby čerstvý výrobok mohol "dýchať" a nepokazil sa). To isté sa očakáva od chlebníky. Na druhej strane nádoby na sladké nealkoholické ovocné nápoje musia byť vybavené prepážkami na prepravu fliaš a chrániť ich pred poškodením. Toto sú len niektoré príklady prepravných a skladovacích boxov a kontajnerov, ktoré ponúkajú výrobcovia. K dispozícii sú aj univerzálne kontajnery s univerzálnym použitím. Netreba zabúdať, že je možné k nim dokúpiť ďalšie príslušenstvo - napr. viečka, deliace priehradky a podobne, ktoré zvyšujú ich funkčnosť. - Je tiež vhodné pripomenúť, že k nim možno dokúpiť ďalšie príslušenstvo - napr. veka, rozdeľovače atď. a zvýšiť tak ich funkčnosť. Na tomto mieste treba spomenúť aj špecifický typ kontajnera, ktorý je určený na prepravu a skladovanie elektronických a elektromechanických súčiastok. Nazývajú sa plastové antistatické ESD prepravky chránia obsah pred elektrostatickými výbojmi a z tohto dôvodu sa vyrábajú z modifikovaného polypropylénu, takže má buď vodivé, alebo elektrostaticky disipatívne vlastnosti. V oboch prípadoch je cieľom zabrániť poškodeniu citlivých elektronických komponentov.

Špeciálne kontajnery

Stojí za to vedieť, že výrobcovia boxov ponúkajú aj vyhradené kontajnery navrhnuté podľa potrieb zákazníka. Tie môžu zahŕňať úložné zásobníky, prepravné zásobníky,kontajnery, medzisklady alebo boxy s priehradkami. Ich veľkosť, tvar a ďalšie možnosti pripravuje konštrukčné oddelenie podľa individuálnych pokynov. Hoci množstvo dostupných možností môže byť mätúce - najmä ak sa rozhodnete ešte hlbšie preniknúť do témy, ktorá bola v tomto článku len spomenutá - je vhodné pripomenúť, že renomovaní dodávatelia prepravných a skladovacích riešení, ako je napríklad spoločnosť bekuplast, ponúkajú portfólio výrobkov, ktoré vyhovujú všetkým potrebám. A čo je obzvlášť dôležité, majú znalosti a skúsenosti, ktoré vám pomôžu vybrať najvhodnejšie kontajnery.

 

Autor príspevku: Mgr:

Monika Sojka - marketingová špecialistka