Skladovacie kontajnery v intralogistických procesoch: dokonalé spojenie

Created by Monika Sojka - Specjalista ds. marketingu | |   Procesy spoločnosti

Vo vysoko konkurenčnom výrobnom prostredí, v ktorom čoraz viac výrobcov zavádza princípy štíhlej výroby a čoraz viac zákazníkov uprednostňuje dodávky just-in-time, sa pre mnohé spoločnosti stáva prioritou zmena prístupu k logistickým procesom a zvýšený dôraz na intralogistiku, ktorá vo svojej podstate zabezpečuje efektívnejší tok materiálov a má významný vplyv na zníženie celkových nákladov na prevádzku spoločnosti.

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Intralogistika  je relatívne nový termín na označenie vybranej časti logistiky - tej, ktorá sa okrem riadenia zásob a informačných tokov a kontroly zásob zaoberá pohybom materiálu v logistickom reťazci, zvyčajne v rámci podniku, od momentu dodania suroviny do prijímacieho skladu až po moment prevzatia výrobku zo skladu hotových výrobkov (na rozdiel od externej logistiky, ktorá sa stará o dodávku tovaru zákazníkovi). Čoraz väčšie zapojenie automatizácie v tejto oblasti, ktoré je čiastočne spôsobené zmenami na trhu práce - čítaj: obmedzenou ponukou skladníkov - vedie k zrýchleniu rýchlosti vybavovania objednávok a zvýšeniu efektívnosti procesov bez potreby dodatočnej pracovnej sily. A pretože, ako zvyčajne, diabol sa skrýva v detailoch, na plynulé fungovanie celého systému majú významný vplyv dokonale zladené prepravné boxy, ktoré umožňujú plynulý pohyb výrobkov v sieti automatizovaných prepravných systémov.

Spoločnosť bekuplast - váš dôveryhodný partner pre logistické procesy

Používanie plastových kontajnerov v skladoch (vrátane výškových skladov) a výrobných závodoch má mnoho výhod. Sú lacným a praktickým riešením s funkčným dizajnom, ktorý vďaka ich dostupnosti v rôznych variantoch a rozmeroch umožňuje vybrať najlepšiu možnosť skladovania podľa veľkosti položiek a dostupného priestoru. Na druhej strane, vďaka použitiu plastov pri ich výrobe sú trvanlivé a odolné voči poškodeniu. Spoločnosť Bekuplast (výrobca plastových boxov), ktorá úzko spolupracuje s poprednými dodávateľmi intralogistických systémov a dobre pozná potreby svojich zákazníkov, dodáva:

  • skladovacie kontajnery,
  • pickery
  • plastové zásobníky

vhodné pre sklady s vysoko automatizovaným materiálovým tokom. Spoločnosť prikladá veľký význam správnemu prispôsobeniu svojho sortimentu skladovým a dopravníkovým systémom konkrétnych zákazníkov z potravinárskeho, elektronického, automobilového alebo elektronického odvetvia, pričom kladie vysoké nároky na kvalitu a odolnosť.

Kontajnery na mieru pre centrá AKL

contecline je rad kontajnerov, ktoré spoločnosť bekuplast nedávno ponúkla pre automatizované skladovanie malých dielov a kyvadlové systémy. AKL (Automatischen Kleinteilelage) sklady sú sklady, v ktorých sa paletová preprava, taká typická pre objemné výrobky, nahrádza kontajnermi/boxmi, zvyčajne vyrobenými z plastu. Výhodou skladov AKL je možnosť úplne kompaktného skladovania a automatickej prípravy tovaru, čo vedie k vysokej kapacite vychystávania veľkého množstva malých položiek. Tie sa dodávajú obojsmerne (do regálu/vyzdvihnúť) pomocou regálových manipulačných zariadení a automatických dopravných systémov. Sklady AKL s kyvadlovými dopravnými systémami si vyžadujú kontajnery špeciálne prispôsobené ich potrebám. Boxy Contecline spĺňajú náročné požiadavky modernej dopravnej a skladovacej techniky. Contecline sú vyrobené z polypropylénu alebo - alternatívne - z vysokokvalitnej zmesi od spoločnosti bekuplast s názvom BQC, ktorá je šetrnejšia k životnému prostrediu a lacnejšia ako panenský PP. Vďaka použitiu vysokokvalitných plastov sú kontajnery odolné a môžu používateľom slúžiť až niekoľko rokov. Medzi ďalšie výhody patrí jednoduché čistenie a možnosť stohovania (čo poskytuje výhodu úspory cenného skladovacieho priestoru).

Kontajnery radu contecline sú vybavené obvodovo uzavretou miniloadovou základňou; vďaka tomu sú napriek nízkej vlastnej hmotnosti vysoko odolné a vhodné na skladovanie ťažkých nákladov do 50 kg. Okrem toho špeciálna konštrukcia základne poskytuje ideálne prevádzkové vlastnosti a umožňuje tichý pohyb na dopravníkoch; plynulá preprava na automatizovaných linkách je možná aj vďaka stabilnej dvojstennej rohovej konštrukcii, ktorá je ideálna na prekonávanie zákrut. Univerzálnosť použitia zvyšuje široká škála rozmerov a rozmanitosť konštrukcií (plné steny alebo s odtokovými otvormi); okrem toho sú intralogistické kontajnery štandardne vybavené integrovaným deliacim systémom, ktorý umožňuje flexibilne rozdeliť vnútro kontajnera na oddelenia s rôznym objemom (1/8 až 1/2). Priečky sú bezpečne upevnené a počas prepravy sa nešmýkajú ani nevydávajú hluk. Na zákazníkovi je tiež, aby si zvolil verziu ručného držadla - uzavretú alebo otvorenú.

kontajnery silverline - optimálne riešenie pre modernú spoločnosť

Ďalším riešením, ktoré ponúka spoločnosť bekuplast, sú kontajnery EURO-NORM série silverline so zosilneným a prispôsobeným dnom. Sú určené pre sklady a distribučné centrá AKL a sú navrhnuté s ohľadom na regálové manipulačné zariadenia - napr. pre klipové dopravníky a teleskopickú a uchopovaciu techniku. Voliteľne je k dispozícii aj elektrostaticky vodivý variant ESD, ktorý chráni skladované výrobky pred elektrickými výbojmi (a je preto ideálny pre elektronický priemysel).

Kontajnery EURO-NORM silverline vyrobené z polypropylénu majú stabilnú konštrukciu a výnimočnú pevnosť; sú odolné voči deformácii a rozbitiu; vďaka upraveným okrajom, špeciálnej voštinovej konštrukcii a zaobleným rohom vytvárajú na prepravných úsekoch nízku hlučnosť; odolávajú teplotám od -20 °C do + 60 °C a najmä sú 100 % recyklovateľné. Sú k dispozícii v rôznych veľkostiach a v dizajnových riešeniach na mieru a vyznačujú sa podobnou všestrannosťou ako kontajnery contecline. Okrem toho sú k dispozícii s niekoľkými typmi vhodných vrchnákov. Voľne priliehajúce veka Silverline poskytujú optimálnu ochranu tovaru pred poškodením a znečistením počas prepravy; používateľ si môže vybrať aj medzi dvoma verziami výklopných viek: jednodielnymi a dvojdielnymi).

EURO-NORM basicline plus - alternatíva ku kontajnerom AKL

Séria prepravných kontajnerov basicline plus spája výhody série Euro-Norm basicline s vlastnosťami kontajnera určeného na automatizované skladovanie malých dielov (skontrolovať kontajner Basicline plus AKL). Séria veľkých plastových kontajnerov basicline plus vyrobená z kopolyméru PP-C propylénu (a 100 % recyklovateľná) je k dispozícii v štandardizovanom rozmere dna 600 × 400 mm v dvoch výškach kontajnera 80 a 270 mm. V závislosti od požadovanej nosnosti je možné vybrať si medzi dvojitým dnom a stredným minidnom.

Kontajnery sú k dispozícii vo výškach od 120 do 420 mm a sú určené na použitie v technológii pásových dopravníkov a prietokových regálov. Štandardne sa dodávajú s plnými stenami a uzavretým držadlom, pričom je k dispozícii aj voliteľná verzia určená na skladovanie AKL s odtokovými otvormi v bočných stenách. Rovnako ako v prípade radu Silverline poskytujú možnosť rozdelenia nákladového priestoru na menšie segmenty pomocou polystyrénových priečok. Okrem deliacich priečok môže byť rad basicline plus vybavený aj kontrolným okienkom alebo výklopným poklopom. Na zefektívnenie výrobnej logistiky môže byť základňa kontajnera voliteľne vybavená lyžinami, kolieskami alebo nožičkami.

Znalosti a kontajnery

Intralogistika je oblasť, v ktorej sa teoretické otázky prepravy a skladovania stretávajú s inžinierskym prístupom k ich realizácii. Základom intralogistiky sú znalosti a zručnosti potrebné na formovanie a dohľad nad tokom nákladu a informácií v rámci daného logistického systému. Čo by to však boli za vedomosti bez schopnosti aplikovať ich v praxi? A ako by vyzeral proces skladovania a prepravy výrobkov v rámci podniku bez kontajnerov a boxov, ktoré sú dokonale prispôsobené potrebám automatizovaných prenosových systémov? Vďaka širokej ponuke produktov spoločnosti bekuplast už tieto otázky nedávajú spať osobám zodpovedným za internú logistiku firiem.

 

Autor príspevku: Mgr:

Monika Sojka - marketingová špecialistka