Skladovacie techniky: základný prvok efektívneho dodávateľského reťazca

Created by Monika Sojka | |   Úložisko

Riadenie veľkého skladu je pre modernú logistiku veľkou výzvou. Efektívny a bezproblémový príjem, skladovanie a výdaj tovaru je nevyhnutnou súčasťou úspechu celého dodávateľského reťazca, a preto logistické spoločnosti neustále vyvíjajú nové metódy na zlepšenie prevádzky svojich skladov.

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Pozrime sa preto na problematiku skladovacích techník, bez ktorých by neexistoval spoľahlivo fungujúci systém preberania a vydávania tovaru. Výber správnej metódy skladovania tovaru si vyžaduje identifikáciu viacerých faktorov, ako napr.

  • druh, množstvo a vlastnosti tovaru, ktorý sa má skladovať (napr. jeho náchylnosť na podmienky prostredia alebo dátum spotreby);
  • typ obalu použitého na jeho skladovanie (voľne ložené, kartóny, palety, prepravky atď.) a jeho tvar;
  • rozsah rotácie tovaru (vyššia rotácia si zvyčajne vyžaduje iné techniky skladovania ako nižšia, t. j. menej častá rotácia);
  • infraštruktúra skladu (množstvo voľného priestoru, stupeň automatizácie skladu, typ regálov atď;)
  • predpisy týkajúce sa skladovania a bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci;
  • úroveň plánovaných investícií a technologické usporiadanie skladu (priechodný, uhlový alebo vrecovitý).

Na základe týchto premenných je potom potrebné určiť podmienky na dosiahnutie čo najefektívnejšej manipulácie a optimálneho využitia priestoru prostredníctvom vhodného umiestnenia tovaru (napr. umiestnenie menej často rotujúceho tovaru v obmedzených priestoroch - v zadnej časti regálov alebo na vyšších policiach).

Vysvetlenie pojmov FIFO, LIFO a FEFO

V odbornej literatúre o intralogistike sa tieto tri skratky uvádzajú ako základné delenie skladovacích techník.

  • FIFO je skratka pre "First In First Out" (prvý dovnútra, prvý von). Ide o najčastejšie používanú techniku skladovania, pri ktorej tovar, ktorý prichádza do skladu ako prvý, odchádza v rovnakom poradí. Výhodou tohto riešenia je, že sa pri ňom ľahko udržiava poriadok a minimalizuje sa riziko zdržania tovaru v sklade a oneskoreného dodania príjemcovi. Najlepšie sa hodí pre sklady s rýchlym tokom tovaru (tzv. priebežné sklady), kde sa tovar prijíma a vydáva priebežne. Predpokladom efektívnej implementácie FIFO je príprava vhodnej, selektívnej infraštruktúry, čo znamená použitie radových regálov, ktoré zabezpečujú prístup ku každému tovaru, a/alebo konzolových a posuvných regálov a dopravníkových sietí.
  • LIFO (Last In First Out) je inverzná metóda k FIFO - to znamená, že tovar, ktorý sa do skladu dostane ako posledný, sa vydá ako prvý. Pri tejto technike nie je selektivita tovaru taká dôležitá ako pri FIFO, pretože nevyžaduje prístup ku každej nákladovej jednotke v každom okamihu. Skladová infraštruktúra používaná pri tomto type skladovej prevádzky umožňuje použitie paletových regálov, konzolových regálov a posuvných regálov. Ide o najmenej často používanú techniku skladovania, pretože sťažuje riadenie skladu a môže do procesu vniesť dezorganizáciu. Z rovnakého dôvodu sa používa najmä na skladovanie nestárnuceho tovaru.
  • Technika FEFO (First Expired First Out) sa používa najmä v skladoch, kde sa skladujú potraviny (ale aj chemikálie alebo liečivá), pretože spočíva v tom, že sa najprv vydá tovar, ktorý je najviac vystavený expirácii alebo dobe trvanlivosti. Ako žiadna z vyššie uvedených techník si nevyžaduje dokonalú organizáciu manipulácie, pretože nevydanie tovaru s krátkou dobou trvanlivosti bude mať určite za následok stratu, ktorú si logistická spoločnosť - ani jej klient - nemôže dovoliť. Pri použití tejto techniky je veľmi dôležitá selektivita nákladu vzhľadom na dostupnosť každej nákladovej jednotky, ako aj kontrola dátumov spotreby. Skladová infraštruktúra používaná pri FEFO je takmer rovnaká ako pri FIFO.

Treba si uvedomiť, že v mnohých skladoch, najmä tých s väčšou rozlohou, sa súčasne používajú dva alebo viac princípov. Je to opodstatnené, ak je sklad vybavený vhodnou rôznorodou infraštruktúrou. Univerzálne sklady s obľubou uplatňujú viacero princípov skladovania, pretože im to dáva takmer neobmedzené možnosti z hľadiska druhu prijímaného tovaru.

Čo je to blokové a radové skladovanie?

Techniky skladovania možno posudzovať aj z hľadiska usporiadania nákladu v skladovom priestore. V tomto prípade hovoríme o riadkovom alebo blokovom skladovaní. Výber jedného alebo druhého závisí od rotácie a špecifík výrobku, použitých technologických riešení a typu prepravcu. Riadkové skladovanie je teda obľúbené v tých skladoch, kde sa skladuje veľký počet SKU s relatívne malým množstvom jedného indexu. Takéto SKU sú umiestnené v radoch regálov, ktoré sú zvyčajne umiestnené paralelne vedľa seba. Pritom musí byť zabezpečený voľný prístup ku každej jednotke. Na tento účel sa používajú radové paletové regály, ktoré sú najobľúbenejším regálovým systémom na svete. Ide o jednoduchú rámovú konštrukciu a jej modulárna konštrukcia umožňuje navrhovať rady s nekonečnou dĺžkou a výškou obmedzenou dosahom podávacieho/výdajného zariadenia (preto rastúca popularita výškových regálových systémov).

V radových regáloch možno skladovať plastové palety a všetky štandardné SKU, ale aj neštandardné náklady - možnosti prispôsobenia systému individuálnemu logistickému procesu sú rozsiahle. Blokové skladovanie má opodstatnenie v skladoch, kde sa skladuje malý počet SKU - s relatívne veľkým množstvom jedného indexu. Uskladnené SKU sa zvyčajne ukladajú priamo vedľa seba pomocou stohovania na podlahe objektu; preto nie sú potrebné regály ani iné zariadenia. Systém pozostáva z niekoľkých paralelných uličiek na skladovanie a vyhľadávanie rovnakej šírky a dĺžky. V rámci týchto uličiek sa pracovníci pohybujú pomocou dopravných prostriedkov (napr. vysokozdvižný vozík, ručný paletový vozík), aby umiestnili alebo vybrali tovar.

Na tento typ skladovania sú ideálne

  • palety,
  • nápoje,
  • pneumatiky,
  • sudy,

stohovateľné. Najdôležitejšou výhodou tohto typu skladovania je absencia investičných nákladov spojených s nákupom regálového systému; na druhej strane medzi jeho nevýhody patrí riziko poškodenia krehkého tovaru v zásobníku, sťažený prístup k položkám uloženým v spodnej časti a neoptimálne využitie priestoru (pri vysokom sklade). Riadenie skladu zohráva veľmi dôležitú úlohu v logistickej sfére každej spoločnosti. Správny výber skladovacích techník zlepšuje konkurenčnú pozíciu spoločnosti a zvyšuje úroveň služieb zákazníkom, pretože zjednodušuje proces skladovania a následného vydávania tovaru. Pri ich navrhovaní sa musia zohľadniť všetky podmienky, od dostupnej infraštruktúry (veľkosť skladu, úroveň automatizácie procesov atď.) až po vlastnosti výrobkov, ktoré sa majú skladovať. Ich zohľadnením sa zabezpečí dosiahnutie optimálnych nákladov vzhľadom na stanovené požiadavky a dostupnú infraštruktúru a vonkajšie podmienky.

 

Autor príspevku: Ing:

Monika Sojka - marketingová špecialistka

Úložný priestor s regálmi na skladovacie kontajnery

Úložný priestor s regálmi na skladovacie kontajnery

Úložný priestor s regálmi na skladovacie kontajnery

Úložný priestor s regálmi na skladovacie kontajnery