Stohovanie - čo to je a ako ho robiť bezpečne a správne?

Created by Monika Sojka | |   Úložisko
Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Proces stohovania - napriek svojmu zastrašujúcemu názvu - v praxi spočíva v stohovaní nákladov alebo paliet rovnakej veľkosti na seba s cieľom ušetriť miesto a zabezpečiť bezpečnosť výrobkov a personálu. Zvyčajne sa uskutočňuje v skladoch a logistických centrách. Aby proces prebiehal hladko a nehrozilo riziko poškodenia tovaru alebo zranenia obsluhy, je potrebné dodržiavať návod na obsluhu použitého zariadenia, ako aj pravidlá bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a všeobecné bezpečnostné pravidlá stanovené spoločnosťou.

Čo je stohovanie a ako ho správne vykonávať?

Stohovanie sa začína, keď sa náklad vyberie z nákladného vozidla alebo výrobnej linky. Ďalším krokom je jeho preprava do skladu a správne umiestnenie umiestnením na ďalšie vopred pripravené nákladové jednotky (zvyčajne palety alebo regály). Pri procesoch stohovania ťažkých nákladov sa používajú stohovacie zariadenia - vozidlá s vysokou nosnosťou a schopnosťou zdvíhať výrobky do veľkých výšok. Zvyčajne ide o čelné vysokozdvižné vozíky s elektrickým alebo dieselovým pohonom. Medzi ich výhody okrem vyššie uvedených patrí kompaktná konštrukcia a vysoká manévrovateľnosť, takže nevyžadujú veľa miesta na presun alebo otáčanie - vlastnosť, ktorá je mimoriadne dôležitá pre sklady s obmedzeným priestorom. Na rovnaký účel môžu okrem iného slúžiť aj štvorcestné bočné nakladače, terénne vysokozdvižné vozíky a vysokozdvižné vozíky s dosahom (tie sa používajú výlučne na stohovanie v skladoch a skladoch). Na manipuláciu s paletami sú vhodné aj elektrické stožiarové paletovacie vozíky alebo malé prepravné vozíky.

Bezpečné stohovanie - základné zásady

Na správne a bezpečné stohovanie je dôležité dodržiavať niekoľko zásad. Tovar na palete, ktorý sa má stohovať, by sa mal ukladať vo vrstvách a rovnomerne, aby nevyčnieval za obrys palety. Mali by sa ukladať premyslene a organizovane tak, aby ich ukladanie bolo stabilné a zároveň sa dali ľahko a rýchlo opäť vybrať.

Stohovanie - napriek zdanlivo jednoduchým princípom - si vyžaduje pokročilé zručnosti obsluhy vysokozdvižného vozíka. Z tohto dôvodu sa od vodiča vozidla vyžaduje, aby mal príslušné oprávnenia vydané Úradom technickej kontroly, kde by mali byť zaregistrované aj stohovače používané v podniku. Bez nich je preprava nezákonná a hrozia vážne právne dôsledky pre majiteľa podniku.

Správne vybavenie a zručnosti obsluhy nie sú všetko, dôležité je aj prispôsobenie pracoviska tak, aby sa dopravné prostriedky mohli bezpečne pohybovať a pracovať. Na to bude okrem iného potrebné určiť miesta a spôsoby skladovania, stabilne upevniť regály, určiť prepravné trasy, miesta vykládky a systém toku výrobkov, ako aj pripraviť nakladacie miesto, parkovisko a garáž pre zakladače.

Stohovanie plastových kontajnerov - ako na to?

Stohovanie sa netýka len nákladu umiestneného na plastových paletách. Kontajnery možno tiež stohovať, čo zefektívňuje ich skladovanie a prepravu. Plastové boxy sú na tento účel najvhodnejšie, pretože sú ľahké, odolné a univerzálne v porovnaní s kontajnermi vyrobenými z iných materiálov, ako sú drevo a kov. Sú ideálne pre maloobchod a veľkoobchod, ako aj pre skladovacie a distribučné procesy. Okrem iného podporujú odvetvia, ako je automobilový, priemyselný, farmaceutický a elektronický priemysel. Možno ich rozdeliť do kategórií podľa rozmerov, konštrukcie a ďalších funkcií, ako sú napríklad kontajnery spĺňajúce požiadavky normy Euro, prispôsobené automatizovaným skladovým systémom s dopravníkmi, vybavené štítkami RFID atď.

V prípade stohovania je nevyhnutné vybrať vhodné kontajnery certifikované na stohovanie. Môžu to byť otvorené boxy na skladovanie potravín a iného pevného tovaru alebo skladovacie prepravky pre internu logistiku s uzavretými stenami, ktoré sú vhodné na tovar so sypkým obsahom. Vďaka vysokej hustote plastu pri stohovaní nehrozí poškodenie ich štruktúry ani samotného tovaru.

Prečo je stohovanie žiaduce pri preprave?

Stohovanie paliet alebo kontajnerov v dodávkových vozidlách je skvelý spôsob, ako ušetriť miesto, a ich správne uloženie umožňuje kontrolovať priestor pri dodržaní ergonómie. Vertikálnym stohovaním tovaru je možné optimálne využiť ložný priestor (čím sa zabráni "noseniu vzduchu") a dodať väčší náklad v rámci jednej prepravy. Z pochopiteľných dôvodov to znamená výhody pre peňaženku - viac výrobkov vo vozidle znamená menej prepráv a nižšiu spotrebu paliva - a pre životné prostredie v podobe nižších emisií do ovzdušia.

Rovnaký princíp sa môže uplatniť aj pri preprave prázdnych kontajnerov. V tomto prípade sú dokonalým riešením stohovateľné prepravky a kontajnery, ktoré v sebe spájajú vynikajúce pevnostné vlastnosti a zároveň optimálne využívajú úložný a nakladací priestor. Zmenšenie rozmerov počas prepravy a skladovania prázdnych kontajnerov tohto typu sa nedosahuje skladaním stien prázdneho kontajnera (ako v prípade skladacích boxov), ale ukladaním prepravných kontajnerov jeden do druhého. Týmto spôsobom možno znížiť využitie nakladacieho priestoru až o 80 %.

Autor príspevku: M:

Monika Sojka - marketingová špecialistka