Technológia blockchain v logistike - čo je to a prečo je dôležitá?

Created by Monika Sojka | |   Znalosti spoločnosti Bekuplast

Logistické odvetvie plní mimoriadne dôležitú úlohu vo fungovaní moderného sveta. Zabezpečuje, aby sa tovar dostal k správnym príjemcom v správnom čase a v neporušenom stave. Jedným z moderných riešení, ktoré ho môžu pomôcť transformovať tak, aby fungoval ešte efektívnejšie, je technológia blockchain. Vďaka nej môžu byť transakcie transparentnejšie, znížiť riziko podvodov a chýb a zvýšiť efektivitu znížením množstva papierovania.

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Čo je blockchain?

Blockchain bol prvýkrát použitý v roku 2009 pri uvedení kryptomeny bitcoin, ktorej hodnota je založená na výpočtovom výkone a s ktorou sa blockchain dodnes najviac spája (hoci zameniteľné používanie týchto dvoch názvov je nesprávne). Satoshi Nakamoto (pseudonym zakladajúceho programátora) vytvoril bitcoin ako nezávislý a decentralizovaný elektronický platobný systém založený a zabezpečený matematickými dôkazmi a kryptografiou. Blockchain sa od začiatku používal na overovanie udržateľnosti bitcoinových transakcií a na boj proti falšovaniu spojeného s obchodovaním s touto menou. Bez toho, aby sme zachádzali do zbytočných podrobností, možno blockchain opísať ako technológiu blockchain, ktorá sa používa na prenos a uchovávanie informácií o online transakciách; z tohto dôvodu sa niekedy prirovnáva aj k digitálnej verzii decentralizovaného účtovného systému.

V praxi ide o decentralizovaný systém vzájomne prepojených počítačov (uzlov), ktoré používajú spoločný protokol na overovanie a ukladanie rovnakých informácií prostredníctvom siete peer-to-peer (P2P). Informácie o následných činnostiach sú usporiadané vo forme po sebe nasledujúcich blokov údajov. Údaje uložené v každom uzle sa zdieľajú s ostatnými počítačmi v sieti - t. j. vždy, keď sa v ktoromkoľvek zariadení prepíšu nové informácie, distribuujú sa v zašifrovanej podobe v sieti na individuálne overenie. Bloky sa reťazia v chronologickom poradí vytvorenia pomocou identifikátorov súborov. Blockchain umožňuje každému používateľovi "vlastniť" celú databázu systému, čím sa vytvára distribuovaný a decentralizovaný register. Systém nevyžaduje centrálny počítač na overovanie informácií, pretože tie overuje každý uzol, čo vylučuje možnosť nežiaducej modifikácie, t. j. napríklad vymazanie pravdivých alebo pridanie nepravdivých informácií. To všetko zaručuje transparentnosť, bezpečnosť a nemožnosť spätnej zmeny transakcií - a robí z technológie blockchain ideálne riešenie pre logistický priemysel, ktorý čelí problémom, ako je nedostatočná transparentnosť, nedostatočná kontrola nákladu a podvody.

Blockchain v sklade

V skratke možno konštatovať, že podmienky fungovania a problémy, ktorým čelí odvetvie logistiky - najmä v prípade dodávateľských reťazcov - sú podobné podmienkam a problémom v oblasti financií a kryptomien. V oboch prípadoch totiž dochádza k výmene veľkého množstva údajov, ktoré musia byť prístupné všetkým účastníkom transakcie a zároveň chránené pred chybami alebo falšovaním. Pri blockchaine nie je možné jednostranne zmeniť podmienky zmluvy, pretože údaje sú distribuované do všetkých uzlov, ktoré informácie overujú a potvrdzujú. Podobne ako v prípade bitcoinu, aj technológia blockchain v logistike preto umožňuje vyššiu efektívnosť a bezpečnosť pri výmene informácií a okrem toho umožňuje efektívnejšiu komunikáciu medzi dodávateľmi, obchodníkmi a spotrebiteľmi.

Výhody blockchainu

Medzi najväčšie výhody technológie blockchain v logistike patrí vyššia bezpečnosť (t. j. už spomínaná nemožnosť zmeny alebo vymazania raz uložených údajov;); vyššia transparentnosť transakcií (keďže všetky informácie sú uložené vo všetkých uzloch siete); vyššia efektívnosť (keďže údaje sú automaticky overované rôznymi zariadeniami v blockchaine, nie je potrebné nezávislé potvrdenie ich pravosti), ako aj eliminácia chýb v logistických operáciách a vyššia efektívnosť skladovania. Blockchain umožňuje aj inteligentnú spoluprácu (tzv. smart contracts) medzi spoločnosťami prostredníctvom digitálnych zmlúv. V praxi ide o počítačové aplikácie, v ktorých strany transakcie špecifikujú podmienky a predmet zmluvy a rozsah činností, ktoré sa majú na jej základe vykonať. Po splnení podmienky sa príslušné ustanovenia automaticky vykonajú. Výhodou takéhoto postupu je zníženie nákladov, ktoré vznikajú zmluvným stranám tým, že odpadajú sprostredkovatelia a zjednodušujú sa účtovné procesy.

Technológia blockchain tiež zefektívňuje skladové operácie. Jej spojením s ďalšími prvkami priemyselného internetu vecí (mobilné roboty, senzory, technológia RFID a ďalšie zariadenia spravované systémom WMS) umožňuje takmer úplne automatizovať skladové procesy. Umožňuje v reálnom čase identifikovať výrobky uložené v sklade, pretože prepojenie všetkých účastníkov siete umožňuje presnejšiu kontrolu tovaru, a tým aj lepšie služby pre zákazníkov.

Blockchain a doručovanie

Technológiu blockchain možno využiť nielen v skladovom reťazci, ale aj v celom logistickom reťazci, t. j. aj vo fáze prepravy k zákazníkovi. Umožňuje dodávateľom, príjemcom, dopravcom, prístavným a letiskovým orgánom (ak to vyžaduje druh dopravy) a stranám financujúcim transakcie mať prístup ku všetkým potrebným údajom súvisiacim s prepravou. Výhodou blockchainu je možnosť sledovať v reálnom čase bežné údaje o preprave, povolenia, prepravné doklady a dokonca aj údaje zo senzorov kontajnera, ako je teplota (čo je mimoriadne dobré v prípade citlivého tovaru - napríklad liekov alebo potravín, aby sa vylúčilo riziko porušenia chladiaceho reťazca) a hmotnosť nákladu. Používanie blockchainu pomáha predchádzať manipulácii v doprave, a teda aj pašovaniu. Odstraňuje tiež potrebu papierovej dokumentácie a umožňuje rýchlejšie overenie zásielky a nakládky - to všetko sa priamo premieta do zníženia nákladov na administratívne činnosti a prípravu dokumentácie.

Ako implementovať blockchain?

Aký je dôvod, prečo sa technológia blockchain, ktorej mnohým výhodám sa venujeme v tomto texte, zatiaľ v logistike vo veľkej miere nevyužíva? "Keď neviete, o čo ide, väčšinou ide o peniaze". Táto zásada platí aj v tomto prípade, hoci otázka financií nevyčerpáva celú škálu problémov. Blockchain si vyžaduje značné technologické investície a množstvo školení. Vyžaduje si aj zmenu myslenia, keďže je založený na princípe transparentnosti (zdieľania) údajov so všetkými účastníkmi logistického reťazca. Pozornosť si vyžadujú aj regulačné otázky, keďže blockchain v mnohých jurisdikciách funguje v nejasnej právnej zóne.

Všetky tieto prekážky nebránia viacerým spoločnostiam experimentovať s využívaním blockchainu v logistike; globálna prepravná spoločnosť Maersk sa snaží sledovať globálne zásielky, pričom spolupracuje s IBM na vhodnej logistickej platforme; a americký Walmart využíva blockchain na kontrolu pôvodu potravinových výrobkov, a tým zvyšuje bezpečnosť predávaných potravín.

Zhrnutie

Blockchain by mohol čoskoro spôsobiť revolúciu v logistickom odvetví a zvýšiť jeho transparentnosť, bezpečnosť a efektívnosť. Stane sa tak za predpokladu, že sa do logistického reťazca jednotne zapoja všetci jeho účastníci: od dodávateľov cez zákazníkov, regulačné orgány až po vývojárov technológií. Prijatím tejto technológie môže logistické odvetvie nielen zlepšiť svoju činnosť, ale aj prispieť k udržateľnejšiemu a spravodlivejšiemu globálnemu hospodárstvu.

 

Autor príspevku: Ing:

Monika Sojka - marketingová špecialistka