Typy plastových prepraviek. Ktoré prepravky sa používajú v logistike a doprave

Created by Monika Sojka - Specjalista ds. marketingu | |   Logistika

V doprave zohráva dôležitú úlohu nielen logistika spojená s organizáciou samotnej prepravy tovaru, ale aj spôsob, akým sa tieto veci doručujú. Hovoríme o plastových boxoch, ktoré sa používajú v mnohých priemyselných odvetviach a sú dokonca nevyhnutné na bezpečnú prepravu tovaru. Tieto prepravky sú k dispozícii v rôznych veľkostiach a formách a ich účel je tiež rôznorodý. Aké typy plastových prepraviek sú vhodné na prepravu tovaru?

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Plastové prepravky - prečo do nich investovať?

Pri podnikaní každý chce, aby sa predávané výrobky dostali k zákazníkovi nielen rýchlo, ale aj v bezchybnom stave. Skladovanie a preprava môžu ovplyvniť kvalitu tohto tovaru, preto sa oplatí zabezpečiť, aby bol prepravovaný v bezpečných, čistých a pevných prepravkách. Donedávna boli na čele drevené plastové přepravky na ovoce a zeleninu EURO-NORM, ale dnes sa od nich upúšťa v prospech nádob z kvalitného plastu. Prečo? Drevené prepravky nie sú také praktické a robustné. Sú náchylné na vlhkosť, ťažšie sa udržiavajú v čistote, môžu sa deformovať a lámať, nedajú sa zmenšovať a ľudia, ktorí takéto nádoby prepravujú, môžu byť vystavení úlomkom. Plastové boxy od osvedčeného výrobcu takéto nevýhody nemajú. Sú odolné proti rozbitiu, robustné, ľahké a trvanlivé. Takisto sa ľahko udržiavajú v čistote, čo je dôležité najmä pri preprave krehkého tovaru, napríklad potravín. Okrem toho plastové prepravky nie sú náchylné na vlhkosť, možno ich zmenšiť a sú šetrné k životnému prostrediu.

Aké typy plastových prepraviek existujú?

 

Plastové prepravky sa delia najmä podľa účelu použitia. Vo veľkej miere sa používajú v potravinárskom priemysle. Na prepravu potravín sa hodia prepravky na cukrovinky, prepravky na na pečivo, prepravky na ovocie a zeleninu, prepravky na mäso a prepravky na fľaše. V iných priemyselných odvetviach sa dobre uplatnia automobilové prepravky VDA -RL-KLT, stohovacie kontajnery, krabicové palety alebo palety. Pozrime sa bližšie na výber prepravných debien.

Debny na mäso

 

Podmienky na skladovanie a prepravu mäsa sú veľmi prísne. Cieľom je predsa to, aby sa takýto tovar dostal k určenému mäsu bez akejkoľvek straty jeho vlastností. Musia byť vhodné na spracovanie, konzumáciu alebo predaj. Takéto plastové prepravky na mäso by mali byť vyrobené z plastu schváleného na styk s potravinami. Okrem toho je potrebné, aby sa prepravky ľahko udržiavali v čistote, čo umožňujú hladké steny prepraviek.

Debny na chlieb a cukrovinky

 

V pekárenskom a cukrárenskom priemysle sú užitočné prepravky a skladacie plastové prepravky. V ich prípade je dôležité zabezpečiť cirkuláciu vzduchu, aby výrobky zostali čerstvé a vhodné na konzumáciu. To je možné vďaka prítomnosti perforovaných stien v prepravkách. Okrem toho sú ľahké, ľahko sa čistia a majú ergonomické rukoväte.

Plastové prepravky na ovocie a zeleninu

 

Debny na ovocie a zeleninu sa vyznačujú perforovanými stenami, vďaka ktorým majú výrobky neustály prístup vzduchu. Debny sú ľahké, takže pri prenášaní tých kilogramov ovocia a zeleniny nezvyšujú ich hmotnosť. Napriek tomu sú prepravky odolné voči poškodeniu, pevné a stabilné. Počas prepravy riadne chránia výrobky pred poškodením.

Debny na fľaše

 

Pri preprave minerálnych vôd, nápojov a piva sa dobre osvedčia prepážkové prepravky, ktoré zabezpečia ich primeranú ochranu napríklad pred rozbitím fľaše. Tieto prepravky sú určené na ručnú manipuláciu aj na automatické dopravníky. Okrem toho sú vybavené ergonomickými rukoväťami. V závislosti od vybraného prepravného boxu môže byť vo vnútri 12 až 24 otvorov na fľaše.

Plastové palety

 

Plastové palety sú užitočné aj v oblasti dopravy a logistiky. Sú k dispozícii v ľahkých, stredne ťažkých, ťažkých a ako polovičné palety. Ľahké palety sú určené na nízke zaťaženie. Sú stabilné, odolné, nevyžadujú opravy a ľahko sa udržiavajú v čistote. Stredné plastové palety sú vhodné na ťažšie náklady a môžu sa používať aj vo veľkoskladoch. Na druhej strane ťažké plastové palety zvládajú vysoké statické a dynamické zaťaženie. Polopalety s vnorenou štruktúrou sa tiež používajú v doprave, hoci ich využitie je oveľa väčšie. Môžu sa používať aj na prezentáciu tovaru v obchodoch. Výstavné palety s rozmermi 600 x 400 mm sú hygienické a ekologické a sú plne recyklovateľné.

Autor príspevku: Ing:

Monika Sojka - marketingová špecialistka