Typy skladovacích regálov: všetko o typoch skladovacích systémov

Created by Monika Sojka | |   Výrobky Bekuplast

Jedným z kľúčových rozhodnutí, ktoré ovplyvňujú efektívnosť, bezpečnosť a celkovú výkonnosť skladov, je výber správneho skladového systému pre váš sortiment výrobkov. Práve od typu regálov, ktoré budú nainštalované vo vašej spoločnosti, môže závisieť vaše "byť či nebyť" v oblasti skladovania a logistiky. Pred rozhodnutím sa oplatí analyzovať riešenia dostupné na trhu.

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Prečítajte si základné rozdelenie regálov používaných v skladoch a zistite, na čo sa jednotlivé skladovacie systémy používajú.

Skladové regály - čo to je a na čo sa používajú?

Skladové regály sú nevyhnutnou súčasťou každého skladu. Najčastejšie majú podobu kovovej konštrukcie s viacerými úrovňami, a preto umožňujú skladovanie rôznych druhov tovaru (rôznej hmotnosti, veľkosti, špecifikácie atď.). Zodpovedajú za zvýšenie efektívnosti tohto typu jednotky, uľahčujú rýchlu a efektívnu prepravu tovaru a okrem toho poskytujú bezpečnostné riešenie.

Aké sú najbežnejšie typy regálov, ktoré používame v skladoch?

Typ tovaru, ktorý možno skladovať, závisí najmä od typu použitých regálov. Môžu sa líšiť veľkosťou, pracovnými vlastnosťami, konštrukciou, použitými materiálmi a dokonca aj samotným spôsobom montáže. Jedno je však isté - šikovný výber a použitie tohto typu prvkov umožňuje postarať sa o niekoľko dôležitých aspektov. Vrátane: poriadku, zvýšenia produktivity a eliminácie možných chýb pri vychystávaní, ako aj optimalizácie celej skladovej prevádzky. Teraz, keď už viete, čo to sú a na čo sa používajú, je čas prejsť k hlavnej téme tohto článku. Skladové systémy môžu byť vybavené nasledujúcimi typmi regálov:

Prietokové regály

Tento typ konštrukcie je vybavený špeciálnymi valčekmi, ktoré výrazne urýchľujú prepravu a robia ju "plynulejšou". Vzhľadom na vlastnosti ich práce sa používajú najmä v skladoch, v ktorých sa manipuluje s tovarom s krátkou dobou trvanlivosti (napr. lieky a potraviny).

Vjazdové regály

Sú ideálnym riešením pre obmedzený skladovací priestor. To všetko vďaka tomu, že tvoria jednu "pevnú" jednotku. Ovládajú sa tak, že vysokozdvižné vozíky (alebo iné prepravné vozidlá) vchádzajú do regálov "vnútri", a nie "vedľa". Ich veľkou výhodou je značná úspora skladového priestoru, pričom prepravné trasy sa skracujú na minimum. Na druhej strane ich nevýhodou je, že sú určené najmä pre sklady špecializované na skladovanie jednotného sortimentu.

Mobilné regály

Ďalším typom dynamického regálového systému je tzv. mobilný regálový systém. Pri tomto type regálov sa v sklade nepohybuje tovar, ale samotné regály. Sú ideálne aj pre najrozmanitejší sortiment.

Paletové regály

Tento typ regálov sa nazýva statický regál a ako vyplýva z jeho názvu, používa sa na skladovanie tovaru, ktorý je umiestnený na paletách. Ďalšie názvy, pod ktorými ich možno nájsť, sú regály bez políc alebo častejšie výškové regály (ktoré umožňujú skladovanie tovaru vo vysokých halách). Tento typ riešenia využíva okrem iného plastové palety, ktoré sú k dispozícii aj od značky Bekuplast.

Regály

Aj v tomto prípade hovorí názov sám za seba. Policové regály nie sú nič iné ako konštrukcie vybavené špeciálnymi policami, ktoré umožňujú oddeliť oveľa menšie plochy na skladovanie tovaru. Vďaka svojim vlastnostiam je tento typ riešenia ideálny na skladovanie relatívne malého sortimentu.

Ako si vybrať správny skladový regálový systém?

Dobre zvolený skladový regálový systém by mal byť bezpečný a efektívny, čo je priamym dôsledkom jeho prispôsobenia konkrétnym potrebám a možnostiam samotnej spoločnosti. Pri správnom výbere regálového systému by sa preto mali zohľadniť nasledujúce faktory:

  • Typ sortimentu - kľúčovým krokom je zvážiť, aký tovar bude daným skladom prúdiť. Hlavne ich veľkosť, hmotnosť a všeobecné vlastnosti (napr. trvanlivosť) určia, aký regál by sa mal vybrať. Od toho sa bude odvíjať maximálne zaťaženie, počet a rozmiestnenie jednotlivých políc a dokonca aj rozmery celej konštrukcie.
  • Dostupný priestor: Ide o plochu "na podlahe" aj výšku haly alebo skladu. Aj tento aspekt sa oplatí zvážiť. Výber regálov je totiž úplne iný, ak máte veľa voľného priestoru, a úplne iný, ak je tento priestor veľmi obmedzený.
  • Spôsob fungovania skladu: stojí za to pamätať na to, že regálové jednotky by mali byť kompatibilné (alebo čo najviac prispôsobené) s vlastnosťami jednotky. Tu je potrebné zohľadniť napríklad použitú technológiu (ručný, poloautomatický alebo automatický sklad), ako aj použité zariadenia (vysokozdvižné vozíky, paletové vozíky a iné).

Doplňte svoje regály o odolné, efektívne a spoľahlivé riešenia Bekuplast.

Chcete sa dozvedieť viac alebo si hneď objednať palety, kontajnery a boxy pre vaše skladové regály? Pozrite si kompletný sortiment našej spoločnosti alebo získajte podporu od našich kvalifikovaných poradcov. Radi si vypočujú vaše potreby, aby vám mohli navrhnúť najvhodnejšie a najkompatibilnejšie skladovacie riešenia.

 

Autor príspevku: Ing:

Monika Sojka - marketingová špecialistka