Typy skladovacích zariadení a ich funkcie

Created by Monika Sojka |

Doprava a trhy sa rozširujú alarmujúcim tempom. V Poľsku a Európe sa neustále budujú nové veľké sklady. Hoci zvonku vyzerá každý z nich takmer rovnako, v praxi ich možno rozdeliť na uzavreté, mechanizované, obchodné alebo nemechanizované sklady. Zistite, čím sa líšia, a urobte správne rozhodnutie.

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Zoznámte sa s najbežnejšími typmi skladov. Zistite, aké funkcie majú, aby ste mohli prispôsobiť profil svojho podniku potrebám trhu.

Čo je to sklad? Architektonická definícia budovy.

Sklad, bez ohľadu na jeho funkciu podľa stavebného zákona, je uzavretá trvalá stavba, čo znamená, že je trvalo spojená so zemou. V závislosti od realizovaného projektu môže ísť o jednopodlažnú alebo dvojpodlažnú stavbu. Môže ísť aj o podpivničenú stavbu, pričom suterén poskytuje aj ďalší skladovací priestor. Samozrejme, celý objekt by mal byť navrhnutý tak, aby spĺňal všetky požadované predpisy a normy a umožňoval voľnú prácu v priestoroch v súlade s pravidlami bezpečnosti a ochrany zdravia. Samozrejme, sklady, či už veľkoplošné alebo o niečo menšie, sú zariadenia, ktoré slúžia na uskladnenie tovaru, zariadení alebo iného príslušenstva. Sú kľúčovou súčasťou dodávateľského reťazca.

Typy skladov a funkcie jednotlivých zariadení

Nasledujúca klasifikácia uvádza rôzne typy skladov. Overte si, ktorý z nich najlepšie vyhovuje vášmu podniku.

#1 Štruktúra budovy skladu

Existujú tri základné typy skladov:

  • Uzavretý sklad - uzavretý objekt, ktorý sa používa na skladovanie výrobkov, ktoré si vyžadujú správne podmienky, napríklad upravenú teplotu vzduchu, ochranu pred UV žiarením alebo vlhkosť. Tento typ skladu sa delí na nadzemné objekty, ktoré sú nad zemou, a podzemné objekty, ako sú pivnice alebo bunkre.
  • Polootvorený sklad - tento typ skladu sa často označuje aj ako prístrešok. Konštrukcia je zvyčajne postavená z troch strán a poskytuje veľmi dobrú cirkuláciu vzduchu. Tento typ konštrukcie sa často používa na skladovanie stavebných materiálov, ktoré si vyžadujú ochranu pred zrážkami, ale nie sú nepriaznivo ovplyvnené vlhkosťou.
  • Otvorené skladovanie - tento názov sa vzťahuje na dvory, ktoré nie sú kryté. Takýto sklad je najčastejšie oplotená a spevnená plocha, kde sa skladujú predmety, ako sú stavebné kontajnery.

#2. Skladovanie tovaru

Skladovacie spoločnosti možno rozdeliť do troch sektorov, ktorých hlavným určujúcim faktorom je výška budovy. Väčšina takýchto spoločností sa zaoberá výlučne skladovaním nákladu na paletách. Nie je to však jediná forma skladovania. Existujú aj spoločnosti, ktoré skladujú sypké tovary, napr. v silách, alebo pohonné hmoty v podzemných nádržiach. V tomto prípade je dôležitá aj výška a objem skladu.

Z hľadiska výšky existujú tri typy skladov:

  • vysoké sklady, kde je výška objektu od 7,2 m do 25 m;
  • stredný sklad, kde je výška zariadenia od 4,2 m do 7,2 m,
  • nízky sklad, keď je výška objektu menšia ako 4,2 m.

#3 Funkcie skladovacích zariadení

Ďalšia klasifikácia, ktorá je rozhodujúca pri organizácii práce spoločnosti s veľkým skladom, sa týka práve funkcií zariadenia. Táto klasifikácia zahŕňa:

  • Prekládkové sklady - zariadenia umiestnené pri hlavných dopravných uzloch, ako sú diaľnice alebo prístavy, ktoré sa používajú na rýchle prekládky tovaru medzi jednotlivými druhmi dopravy.
  • Výrobné sklady - v takýchto priemyselných halách sa skladujú polotovary alebo výrobky potrebné pre špecifické výrobné procesy danej spoločnosti.
  • Colné sklady - dočasné sklady, v ktorých sa tovar kontrolovaný colnými úradníkmi uchováva až do jeho uvoľnenia.
  • Kontajnerové sklady - v týchto skladoch sa skladujú kontajnery, ktoré sa používajú na prepravu tovaru, zariadení a strojov.
  • Konsignačné sklady - nachádzajú sa v priestoroch vo vlastníctve colných orgánov. Skladujú sa v nich výrobky, ktoré čakajú na prevzatie oprávnenými osobami, napr. po medzinárodnej námornej preprave.

#4 Skladovanie sortimentu

Ďalším dôležitým typom skladovania výrobkov je skladovanie, ktoré zahŕňa oddelenie rôznych skupín tovaru od seba. V tomto prípade sa rozlišujú nákladné jednotky, voľne ložený tovar a tiež plyny a kvapaliny.

#5 Umiestnenie sortimentu

Usporiadanie tovaru je rozhodujúce pri plánovaní organizácie práce v sklade. Aj tu môžeme sklady rozdeliť na rôzne typy. V súčasnosti medzi typmi skladov existujú 3 systémy založené na rôznych spôsoboch usporiadania tovaru:

  • Segregácia tovaru podľa frekvencie vyskladňovania - v tomto prípade máme halu, v ktorej sa pri nakladacích a vykladacích rampách nachádza tovar, ktorý sa najčastejšie prepravuje. Týmto spôsobom sa dá ušetriť veľa času a samotná organizácia je efektívna a trvá krátko. Pri takejto stratégii sa predpokladá, že palety so sezónnym alebo zriedkavo prepravovaným, používaným tovarom sú umiestnené najďalej od rámp.
  • Pevné skladovacie miesta - prijatie takéhoto systému znamená, že každá skupina tovaru má presný sektor bez ohľadu na frekvenciu prepravy alebo používania.
  • Voľné skladovacie miesta - paleta s tovarom je umiestnená presne tam, kde je voľný priestor. Takýto systém zabezpečuje pravidelnú prepravu tovaru, ale jeho lokalizácia si vyžaduje zavedenie vhodného IT systému.

#6 Umiestnenie v sklade

Kľúčom k správnemu umiestneniu tovaru je aj správna hierarchia skladov z hľadiska ich umiestnenia. Logistickí giganti najčastejšie rozdeľujú zariadenia podľa sortimentu. V tomto prípade sa rozlišujú národné, regionálne alebo miestne zariadenia. V tomto prípade rozlišuje nasledujúce typy skladov:

  • Komerčné sklady - tento typ skladu sa najčastejšie umiestňuje najbližšie ku komerčným zariadeniam, aby sa minimalizovali náklady na dopravu a jej čas.
  • Výrobné sklady - zariadenia, v ktorých sa skladujú polotovary medzi jednotlivými fázami výroby.
  • Distribučné sklady - slúžia na opätovné usporiadanie toku tovaru.
  • Prekládkové sklady - označujú sa aj ako distribučné centrá a používajú sa na dočasné uskladnenie výrobkov na ďalšiu distribúciu.

#7 Stupeň mechanizácie

Mechanizácia skladov je proces, ktorý uľahčuje ich prevádzku, znižuje potrebu ľudských jednotiek a robí koordináciu efektívnou a krátkodobou. Z tohto dôvodu rozlišujeme:

  • nemechanizované sklady - všetko sa vykonáva tradičným spôsobom,
  • mechanizované sklady - zariadenia vybavené zariadeniami, ktoré uľahčujú prácu ľudí,
  • automatizované sklady - pracovný cyklus, ktorý minimalizuje potrebu práce ľudí v sklade. Všetky procesy sú založené na fungovaní IT systémov a robotov.

Záver: typ skladu a jeho funkciu prispôsobte profilu svojho podniku.

Zamerajte sa na správnu organizáciu podnikových skladov. Určite správne umiestnenie, hierarchiu, typ skladovania výrobkov a stupeň mechanizácie. Nezabudnite, že používanie špecializovaných kontajnerov, štandardných kontajnerov euro contecline pre automatizované sklady alebo kontajnerov na intralogistickú prepravu je kľúčom k optimalizácii organizácie mnohých skladovacích priestorov v Poľsku a Európe. A ak potrebujete špecializované prepravné kontajnery, pozrite si ponuku výrobcu Bekuplast. Sme vám vždy k dispozícii.

 

Autor príspevku: Mária Štefániková Autor príspevku: Mária Štefániková Autor príspevku: Mária Štefániková Autor príspevku: Mária Štefániková

Monika Sojka - marketingový špecialista