uvedenie do prevádzky, t. j. vychystávanie objednávok v sklade

Created by Monika Sojka - Specjalista ds. marketingu | |   Odvetvia priemyslu

Okrem expedície je vychystávanie z pohľadu zákazníka najdôležitejšou časťou skladového procesu, pretože jeho efektívna realizácia zabezpečuje včasné a presné vybavenie objednávky a doručenie zásielky konečnému príjemcovi. To sa však dá dosiahnuť len vtedy, ak sa zvolí optimálna technológia, typ alebo metóda vychystávania - a to je nepretržitý a dynamický proces, ktorý sa mení v súlade s očakávaniami trhu. Preto schopnosť rýchlo reagovať a flexibilita sú dva faktory, ktoré odlišujú odolné kompletizačné sklady.

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Čo je skladovanie a kompletizácia - začnime stručnými definíciami

  • Skladovanie je - citujúc internetový zdroj poznatkov, Wikipédiu - "činnosť spočívajúca v dočasnom zhromažďovaní zásob hmotných statkov, ich skladovaní za vhodných podmienok a ich odovzdávaní príjemcom" [1]. Práca moderného skladu sa však neobmedzuje len na skladovanie; každý deň si zákazníci objednávajú tovar v obchodoch alebo online, ktorý sa musí na základe objednávky vyzdvihnúť zo skladu, pripraviť na expedíciu a odoslať späť na miesto určenia. Tento proces sa uskutočňuje prostredníctvom procesu s neznámym názvom "vychystávanie".
  • Kompletizácia je jednou z fáz skladovania, ktorá spadá medzi príjem a vyskladnenie tovaru a jeho naloženie a odoslanie príjemcovi. Toto trochu zvláštne slovo, ktoré automaticky neoznačuje konkrétnu činnosť, je výpožičkou z anglického jazyka, v ktorom "commissioning" znamená "objednanie" alebo "objednávanie". Je veľmi dôležité pre fungovanie podniku, pretože akékoľvek oneskorenie alebo chyby, ktoré sa vyskytnú pri jeho vykonávaní, sa môžu prejaviť v oneskorení príchodu tovaru ku konečnému zákazníkovi a jeho nespokojnosti.

Čo znamená kompletizácia v praxi?

V skladovej praxi je kompletizácia rozkladanie homogénnych nákladových jednotiek (napr. paliet) na jednotlivé balíky a ich následné skladanie do jednej objednávky podľa individuálnych požiadaviek zákazníka na ich obsah. Z tohto dôvodu sa zameniteľne používa aj iný názov pre tento proces - vychystávanie objednávok. Čím modernejšie nástroje má spoločnosť, ktorá vykonáva vychystávanie objednávok, k dispozícii, tým je práca efektívnejšia a rýchlejšia. Na zlepšenie procesu vychystávania objednávok využívajú vyspelé logistické spoločnosti mnohé technológie, dokonca aj hlasové a svetelné!

Tovar k človeku alebo človek k tovaru? Fázy vychystávania

Kompletizácia pozostáva z niekoľkých etáp.

  • Prvou je vyzdvihnutie tovaru zo skladu.
  • Ďalšími sú: preprava nákladu na miesto vychystávania (alebo príchod komisionára na miesto uskladnenia tovaru); príprava tovaru na proces vychystávania; vychystávanie (montáž) tovaru v množstve podľa objednávky.
  • Nakoniec sa tovar zaistí a odvezie späť na miesto skladovania, odkiaľ sa môže odoslať zákazníkovi.

Vychystávanie - prvá metóda alebo dynamický systém

V závislosti od prijatej stratégie prebieha vychystávanie jedným z dvoch spôsobov. V takzvanom dynamickom systéme (alebo "človek k tovaru") ide kompletista na miesto skladovania, aby vybral požadovaný tovar a vykonal proces kompletizácie objednávky. Na tento účel spravidla nie sú potrebné automatické pomôcky. Tento typ vychystávania je vhodný najmä pre menšie objednávky a tovar s nízkou hmotnosťou. Medzi výhody tohto riešenia patrí absencia vysokých investícií do infraštruktúry na vychystávanie a vysoká efektivita procesu; medzi nevýhody patrí väčšia námaha pri vychystávaní, dlhšie vzdialenosti, ktoré musí vychystávač prekonať, a teda viac času stráveného vychystávaním objednávok; a napokon ergonomicky náročná organizácia pracoviska.

Vychystávanie - druhý spôsob alebo statický systém

V statickom systéme ("tovar pre človeka") ide o výrobky, ktoré sú presunuté do oblasti vychystávania a pripravené vychystávačom objednávok na základe údajov zo systému riadenia skladu. Tovar sa môže vychystávať ručne alebo pomocou skladových robotov a potom sa prepravuje pomocou dopravníkových pásov. Po dokončení objednávky sa prázdne (alebo čiastočne odformované) obaly prepravia späť do skladu. Výhody používania statického systému sú: vysoká efektívnosť vychystávania vďaka skráteniu času cesty; široký sortiment položiek, ktoré sa majú vychystávať; menej ľudskej práce a kratšie časy realizácie; vyššia ergonómia celého procesu. Na druhej strane medzi nevýhody patria: pomerne vysoké investičné náklady na automatizované regálové a vychystávacie systémy; menšia flexibilita v dôsledku pevného počtu vychystávacích staníc; riziko porúch a odstávok automatizovaných zariadení.

Vychystávanie má viac ako jeden názov

Procesy vychystávaniamôžu byť jednostupňové alebo viacstupňové. V prvom prípade sa každá objednávka spracúva samostatne (po jednom) formou paralelného alebo štafetového vychystávania. Pri paralelnom vychystávaní je objednávka rozdelená do rôznych čiastkových zón, ktoré sa spracovávajú súčasne (paralelne); pri štafetovom vychystávaní sú jednotlivé položky objednávky spracovávané postupne (jedna po druhej) jedným pracovníkom, ktorý prechádza všetkými skladovými zónami, alebo vychystávačmi z rôznych zón, ktorí si objednávku odovzdávajú ako štafetu (odtiaľ názov). Pri viacstupňovom vychystávaní viacero objednávok súčasne vychystáva viacero pracovníkov. Niekoľko objednávok sa spojí do jednej vychystávacej objednávky, táto objednávka sa vychystáva podľa položiek a až nakoniec sa rozdelí a zabalí podľa objednávok zadaných objednávateľmi. Kompletizácia sa zvyčajne vykonáva ručne. Dodávatelia skladových zariadení ponúkajú plne automatické riešenia, ale tento typ investície si vyžaduje proces s veľmi vysokou opakovateľnosťou a plynulosťou, ak má byť rentabilný; v prostredí plynulého trhu a elektronického obchodu sa zdá byť rozumnejšie používať manuálne procesy vychystávania (keď sa operácie vykonávajú ručne z podlahy) alebo poloautomatizované (operácie sa vykonávajú ručne z ktorejkoľvek úrovne skladového zariadenia, napr. pomocou systémových vozíkov).

Ako nájdete ten správny tovar?

Nájsť správny výrobok v množstve skladovaného tovaru je pomerne náročné. Tu prichádzajú na pomoc automatizované riešenia, ako napríklad Pick-by-Light, Pick-by-Voice, Pick-by-Terminal alebo Pick-by-Scan.

  • Pick-by-Light je metóda vychystávania s nulovým množstvom pomocou digitálnych displejov. Dobre viditeľné signalizačné svetlá umiestnené priamo na regáloch ukazujú, kde sa má tovar vybrať, a na displeji sa zobrazuje, koľko dielov sa má vybrať. Vychystávač potvrdí vychystávanie stlačením tlačidla a zhasnutím kontrolky. Táto metóda umožňuje veľmi rýchle vychystávanie objednávok s nízkou chybovosťou.
  • Pick-by-Voice je tiež súčasťou procesu vychystávania, ale namiesto svetelnej kontrolky používa hlasový systém; vychystávač objednávok je hlasom informovaný prostredníctvom systému riadenia skladu (LSV) o druhu a množstve tovaru, ktorý sa má vychystať na vychystanie. Metóda Pick-by-Terminal sa na druhej strane spolieha na to, že príkazy sa vysielajú rádiom do terminálu pripojeného k vysokozdvižnému vozíku. Táto metóda sa najčastejšie používa v podnikoch, ktoré skladujú a predávajú veľké a objemné položky.
  • V prípade metódy Pick-by-Scan sa zamestnanec pohybuje po sklade s mobilným zariadením na snímanie údajov, do ktorého sa priamo z LSV prenáša zoznam tovaru, ktorý sa má vyskladniť. Zamestnanec naskenuje tovar, ktorý sa má vyskladniť, a stlačením tlačidla schváli jeho vyskladnenie, pričom môže zadať aj informáciu o vyskladnení menšieho množstva tovaru alebo o jeho nevyskladnení.

Poznámky pod čiarou:

[1] https://www.zones.sk/studentske-prace/ekonomia/6269-skladovanie/

Autor záznamu: M. B., M. B., M. B., M. B., M. B:

Monika Sojka - marketingová špecialistka