Výhody plastových paliet. Prečo si vybrať prepravovateľné plastové palety?

Created by Monika Sojka | |   Paletovanie

Jedným z najdôležitejších zariadení v prepravných spoločnostiach alebo iných podnikoch sú palety. Umožňujú efektívnu prepravu a bezpečné skladovanie tovaru. V súčasnosti sa čoraz častejšie používajú aj plastové palety - prečo sú také obľúbené?

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Ako si vybrať prepravné palety?

V súčasnosti na trhu dominujú plastové alebo drevené europalety. Možno však pozorovať, že výroba plastových paliet sa zvyšuje a sú to palety, ktoré sa vyberajú. Prečo? O tom bude reč neskôr. Najskôr by sme sa chceli zamerať na to, čo by sa malo zohľadniť pri ich výbere. Palety sa bez ohľadu na ich typ používajú na balenie, prepravu a skladovanie tovaru. Používajú sa na skladovanie aj prepravu výrobkov. Ich rozmery sú štandardizované, čo uľahčuje ich automatizáciu. Aj keď mimochodom stojí za to vedieť, že výrobca plastových paliet ich môže vyrobiť na zákazku. A čo je dôležité pri ich výbere? V prvom rade je dôležité venovať pozornosť ich nosnosti. Tu je dôležité zohľadniť statické aj dynamické zaťaženie. Okrem toho ich pevnosť ovplyvňuje aj materiál, z ktorého sú vyrobené.

Aké sú vlastnosti plastových paliet?

Ako sme už spomenuli, výroba plastových paliet sa z roka na rok zvyšuje, toto riešenie využíva čoraz viac spoločností, čo znamená, že dopyt po nich rastie. Čo je toho príčinou? V prvom rade ich trvanlivosť a odolnosť voči škodlivým vonkajším faktorom. A tým máme na mysli odolnosť voči chemikáliám aj poveternostným vplyvom, čo je dôležité najmä vtedy, keď sa tovar skladuje vonku. Okrem toho sú známe svojou dlhou životnosťou a zabezpečujú bezpečnosť pri používaní (žiadne triesky, žiadne riziko poranenia o klince). Okrem toho sú plastové palety hygienické. Dajú sa dôkladne čistiť a možno ich jednoducho a hromadne používať na rôzne druhy tovaru. Tým sa zvyšuje ich všestrannosť, ich funkčnosť. Môžu mať aj rôzne účely. Iná bude konštrukcia plastovej palety na vysoké skladanie (má dodatočné výstuhy) a iná bude aj pri preprave potravín (takéto palety majú uzavretú hornú časť, bez medzier alebo otvorov, ktoré by umožňovali hromadenie vody alebo nečistôt). A ako sme už spomenuli, môžu mať štandardné rozmery, ako napríklad plastová paleta s rozmermi 1200 × 800, ale môžu byť vyrobené aj na špeciálne požiadanie.

Typy plastových europaliet

Podľa použitia alebo účelu možno rozlíšiť niekoľko typov paliet. Radi by sme poskytli informácie o tých najdôležitejších. Exportné palety sú najzákladnejšie. Sú ľahké, pevné a nevyžadujú si chemickú predbežnú úpravu. V súčasnosti sa častejšie používajú tieto palety palety vyrobené z recyklovaného plastu. V čom sa líšia? Používajú sa v uzavretých systémoch spätného odberu, ale čo je najdôležitejšie, sú vyrobené z recyklovaného materiálu. Vďaka tomu sú šetrnejšie k životnému prostrediu. Plastové palety ESD majú vlastnosť viesť elektrostatické náboje. Hygienické palety sa používajú v potravinárskom priemysle a možno ich použiť všade tam, kde sa vyžaduje vysoký hygienický štandard. Najobľúbenejšie sú europalety H1, ktoré môžu byť schválené na styk s potravinami. Okrem nich existujú aj polovičné palety, ktoré sa môžu použiť napríklad na výstavy.

Okrem toho je dôležité vedieť, že palety sa líšia svojou nosnosťou. Zvyčajne sa pri výrobe plastových paliet používajú rôzne označenia na označenie zaťaženia, ktorému môžu byť vystavené.

  • Stredne ťažké a ťažké palety sa zvyčajne používajú ako opakovane použiteľné palety v otvorených systémoch združovania, ako aj v uzavretých dodávateľských reťazcoch. Tieto palety vyrobené z vysokokvalitného materiálu môžu mať statickú nosnosť až 5 000 kg, zatiaľ čo dynamická nosnosť je až 1 500 kg.
  • Do poslednej skupiny patria palety na manipuláciu s ťažkými bremenami a ťažkými nákladmi. Môžu byť plné alebo ažurové. Ich statická nosnosť je do 5 000 kg, zatiaľ čo dynamická nosnosť je do 1 500 kg. Okrem toho sa môžu používať aj vo vysokých skladovacích regáloch, pretože majú výstuhy na zvýšenie ich odolnosti.

Plastové a drevené palety - rozdiely

Hovorí sa, že plastové palety čoraz viac nahrádzajú drevené. Aké sú medzi nimi rozdiely z hľadiska použitia? V prvom rade sa zdôrazňuje jednoduchosť čistenia plastových paliet. Na rozdiel od drevených sú bez plesní, húb a baktérií. Z tohto dôvodu sú dokonca povinné vo farmaceutickom alebo potravinárskom priemysle. Sú tiež bezpečnejšie - nemajú vyčnievajúce klince ani drevené triesky, ktoré by mohli preniknúť do pokožky. Okrem toho sú veľmi robustné a odolávajú vysokému zaťaženiu. Ich nevýhodou je, že po zlomení sa už nedajú použiť. Na druhej strane sa hovorí, že drevené prepravné palety sú šetrnejšie k životnému prostrediu. S týmto argumentom je ťažké polemizovať, ale môžete si vybrať výrobcov plastových paliet, ktorí ich vyrábajú z recyklovaných materiálov. Ako sme už písali, je možné ich aj opätovne recyklovať. Na záver treba dodať, že plastové europalety sú drahšie ako drevené. Vďaka ich oveľa dlhšej životnosti sa však často stávajú dobrou investíciou. Kým drevená paleta sa bez opravy málokedy dožije jedného roka, plastová vydrží minimálne 10 rokov.

 

Autor príspevku: Ing:

Monika Sojka - marketingová špecialistka