Výrobná logistika: čo je to a na čo sa používa?

Created by Monika Sojka | |   Procesy spoločnosti

Meniaci sa trh, rastúce potreby zákazníkov a k tomu stále nové normy, požiadavky a nariadenia štátnych a medzinárodných inštitúcií. Každý z týchto aspektov predstavuje celý balík výziev, ktorým musia čeliť aj osoby zodpovedné za prevádzku výrobných zariadení. Takéto spoločnosti sú čoraz častejšie vystavované rýchlym zmenám vo výrobe, dynamickému prispôsobovaniu sa aktuálnym zákazkám, ako aj - časovým a nákladovým obmedzeniam.

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Aby sa vyrovnali s neustále sa meniacimi podmienkami a nezaostávali za konkurenciou, musia vsadiť na moderné riešenia. Jedným z nich je výrobná logistika, o ktorej budeme hovoriť ďalej v tomto článku. Čítajte ďalej a dozviete sa, čo to je, ako funguje, kde funguje, aké nástroje využíva a - aké výhody prináša. Nemáte za čo!

Výrobná logistika - čo to je?

Výrobná logistika (označovaná aj ako intralogistika) nie je nič iné ako nový spôsob prístupu k otázkam súvisiacim s fungovaním výrobných podnikov. Spája v sebe otázky súvisiace s automatizáciou a digitalizáciou, ako aj v najširšom zmysle s Priemyslom 4.0. Táto oblasť využíva najnovšie technológie (vrátane strojov, zariadení, ako aj celej skladovej infraštruktúry) na podporu výrobných operácií.

Ako funguje výrobná logistika?

Intralogistika sa dotýka oblastí, ako je plánovanie vnútropodnikovej prepravy a pravidelná kontrola jej kvality alebo dodržiavania predpisov. Treba poznamenať, že je samozrejme zodpovedná aj za priame procesy spojené s realizáciou takýchto dodávok. Všetky tieto prvky sú navzájom prepojené v sieti, ktorá umožňuje rýchly prenos a výmenu informácií a najmä bezproblémové fungovanie celého skladového systému.

V ktorých oblastiach funguje výrobná logistika?

Tento prístup k distribúcii a toku materiálov sa vyznačuje všestrannosťou a flexibilitou. To následne znamená, že intralogistiku možno uplatniť v každom výrobnom podniku bez ohľadu na odvetvie, v ktorom pôsobí. Jej infraštruktúra môže byť okrem iného zodpovedná za skladovanie a prepravu surovín, polotovarov a hotových dielov. Ako vidíte, môže teda podporovať činnosť spoločností zaoberajúcich sa potravinárskou výrobou, spoločností zodpovedných za výrobu automobilových súčiastok, komponentov, nástrojov, ako aj mnohých ďalších. Takto nachádza uplatnenie v odvetviach, ako je automobilový priemysel, záhradníctvo, potravinárstvo atď.

Na aké potreby reaguje výrobná logistika?

Intralogistika poskytuje širokú škálu výhod, ktoré môžu využívať najmä majitelia moderných skladov a výrobných zariadení. Patrí medzi ne:

  • zvýšenie efektívnosti a ziskovosti výroby

Intralogistika nielen skracuje čas potrebný na naplánovanie, začatie a ukončenie výroby vybranej dávky materiálov. Veľmi dôležitým faktorom pôsobiacim v jej prospech je aj skutočnosť, že výrazne znižuje náklady na takéto projekty.

  • Efektívne zásobovanie a tok materiálov

Väčšina procesov tohto typu je automatizovaná. Jednotlivé oblasti a systémy používané vo výrobných závodoch navzájom komunikujú prostredníctvom tzv. internetu vecí. Vďaka tomu je výmena informácií rýchla a o krok za ňou nasledujú aj špecifické procesy súvisiace s dodávkami a samotnou výrobou.

  • Čoraz špecializovanejšia výroba

Výrobná logistika je dokonalou odpoveďou na požiadavky meniaceho sa trhu. Mnohí zákazníci majú záujem dostávať špecifické výrobky alebo polotovary, ktoré spĺňajú špeciálne normy. To na druhej strane znamená, že výrobné podniky čelia potrebe vyvíjať mnoho rôznych variantov svojich výrobkov. A to si prirodzene vyžaduje odlišný prístup k ich výrobe. Flexibilita, ktorú ponúka výrobná logistika, im v tom rozhodne pomáha. Vďaka vhodne naplánovaným a realizovaným intralogistickým procesom možno dynamicky (aj v krátkych intervaloch) meniť dodávky špecifických materiálov a surovín.

  • Výrazné zvýšenie výrobnej kapacity

Využívanie procesov výrobnej logistiky neznamená len to, že výrobu možno realizovať "na objednávku". Je to aj možnosť ponúkať celý rad rôznych výrobkov. Výrobná logistika má odpoveď aj na túto otázku. Konkrétne jej široké možnosti a vysoká agilita umožňujú vykonávať efektívne zmeny a následne dodávať materiály a suroviny na mieru, ktoré umožňujú výrobu niekoľkých, desiatok alebo dokonca desiatok verzií daného výrobku. Je potrebné poznamenať, že intralogistika spĺňa dôležité potreby moderných výrobných zariadení. Medzi ne patrí napríklad možnosť rýchlej výroby prototypov, ktorá umožňuje odstrániť prípadné chyby a tiež korigovať jednotlivé procesy - a to bez investovania veľkého množstva času a kapitálu.

Aké nástroje a infraštruktúra dobre fungujú vo výrobnej logistike?

Výrobná logistika je hlavnou doménou automatizovaných skladov, kde ľudskú silu svalov nahrádzajú špecializované stroje, zariadenia a dokonca aj roboty. Na druhej strane plánovanie, výber materiálu, ako aj interná komunikácia - to všetko sa uskutočňuje pomocou moderných IT systémov. Na tomto mieste je dôležité spomenúť aj jeden z kľúčových faktorov, bez ktorého táto intralogistika nemôže ponúknuť svoj plný potenciál. Tým je, samozrejme, výber vhodných prepravných boxov. Ich úlohou nie je len umožniť alebo uľahčiť jednotlivé prepravy "do" a "z" výrobných závodov. Správne zvolené a použité vnútropodnikové prepravné boxy:

  • Zvyšujú bezpečnosť materiálov, ako aj hotových výrobkov.
  • Zvyšujú produktivitu, rýchlosť a efektívnosť mnohých výrobných procesov.
  • Uľahčujú ich ďalšiu prepravu - v rámci podniku aj mimo výrobného závodu.

Chcete vedieť, ktoré vnútropodnikové prepravky sú vhodné pre vašu spoločnosť?

Potom sa práve teraz pozrite na sortiment bekuplast šitý na mieru, kde na vás čakajú špecializované prepravné boxy, ktoré zodpovedajú logistickým procesom vašej spoločnosti. Naši odborníci vám radi poradia a poskytnú odbornú podporu. Preto ak máte pri oboznamovaní sa s naším sortimentom akékoľvek otázky alebo pochybnosti - položte ich pohodlne e-mailom alebo telefonicky. Všetky kontaktné údaje na poradcov spoločnosti bekuplast nájdete na tejto webovej stránke.

 

Autor príspevku: Mgr:

Monika Sojka - marketingová špecialistka