Vyššie výnosy vďaka špeciálnej nádobe na pestovanie tulipánov

V úzkej spolupráci s holandským výrobcom tulipánov Mopabloem a spoločnosťou Agrifirm-GMN vyvinula spoločnosť bekuplast špeciálnu nádobu na pestovanie tulipánov. Vďaka novým kontajnerom na tulipány sa spoločnosti Mopabloem podarilo zvýšiť úrodu o 20 %. Automatizácia ako príležitosť a výzva.

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Trh s tulipánmi je veľmi konkurenčný. Okrem toho situáciu ešte viac sťažujú rastúce náklady na prácu a energiu. Z tohto dôvodu sa spoločnosť Mopabloem rozhodla preskúmať možnosť plne automatizovanej výsadby. Coen Haakmann, vedúci prevádzky v spoločnosti Mapobloem, uvádza: "Vykonali sme rozsiahle výpočty a dospeli sme k záveru, že s našimi štandardnými sadiacimi strojmi s rozmermi 40 x 60 cm nemôžeme nákladovo efektívne zaviesť plne automatizovanú výsadbu. Tento záver nás priviedol k myšlienke prispôsobiť naše kontajnery." V spolupráci s dodávateľom kontajnerov Agrifirm-GMN, s ktorým spoločnosť Mopabloem už dlhé roky úzko spolupracuje, sa táto myšlienka stala skutočnosťou. John Vriend zo spoločnosti Agrifirm-GMN vysvetľuje: "Okamžite sme si uvedomili rozsah výzvy. Dospeli sme k záveru, že potrebujeme technického partnera, ktorý sa rovnako ako my chce zamerať na úpravy a inovácie." Preto sa spoločnosti Mopabloem a Agrifirm-GMN spoločne rozhodli zapojiť do tohto projektu spoločnosť bekuplast ako dodávateľa personalizovaných kontajnerových riešení.

V intenzívnom procese spoločnosti Mopabloem, Agrifirm-GMN a bekuplast spoločne vyvinuli nový koncept kontajnerov. Pri vývoji optimálneho kontajnera sa podrobne zvážili všetky fázy procesu pestovania tulipánov.

Výsledok: účinný kontajner pre vyššie výnosy.

Nové kontajnery na tulipány boli dodané v auguste 2022. Rozmery špeciálnych kontajnerov 860 x 630 mm ponúkajú viac priestoru pre cibuľky tulipánov rôznych veľkostí. Rozmery zároveň zapadajú do existujúceho pestovateľského systému s pestovateľskými stolmi, ktoré pochádzajú zo škôlky Bromelia a boli prevzaté spoločnosťou Mopabloem. To znamená, že spoločnosť nemusela v rámci automatizácie investovať do nových pestovateľských stolov. Po vytriedení sa cibule napichujú na malé hroty na dne nádoby. Vďaka optimalizovanému tvaru pichania sa výrazne zväčšila výsadbová plocha nových kontajnerov.

Cibuľky zostávajú v kontajneri až do zberu tulipánov. Ažurová štruktúra kontajnera zabezpečuje optimálnu cirkuláciu vzduchu a reguláciu teploty cibuliek v chladných priestoroch, kde odpočívajú pred vstupom do skleníka.

Cibuľky sa v kontajneri aj zavlažujú. Na tento účel sú nádoby na tulipány vybavené prepadom vody. Zavlažovací systém zavlažuje cibuľky tulipánov od hornej po dolnú nádobu v zásobníku. Aby kontajnery vydržali vysokú hmotnosť objemu vody, sú v citlivej rohovej oblasti mimoriadne robustné.

Po zbere tulipánov sa odolné a ľahko čistiteľné plastové kontajnery úplne automaticky vyčistia a znovu sa naplnia novými cibuľkami tulipánov. V spoločnosti Mopabloem sa používa celkovo 75 000 kontajnerov. Vďaka efektívnejším kontajnerom sa spoločnosti Mopabloem podarilo zvýšiť kapacitu zo 65 na 80 miliónov tulipánov za sezónu. To zodpovedá približne o 20 % vyššiemu výnosu.

Inovácie v pestovaní: Špeciálne nádoby zvyšujú výnosy tulipánov o 20 %

S rastúcim environmentálnym povedomím a potrebou nájsť udržateľné riešenia v rôznych odvetviach sa inovácie stávajú kľúčovými pre budúcnosť našej planéty. Jedným z takýchto prelomových riešení je vývoj špeciálnych nádob na pestovanie tulipánov, ktoré vyvinula spoločnosť bekuplast v spolupráci s holandským výrobcom tulipánov Mopabloem a spoločnosťou Agrifirm-GMN.