WMS - čo je to a aké sú jeho výhody a nevýhody?

Created by Monika Sojka |

Využite najmodernejší systém WMS navrhnutý na zlepšenie riadenia vychystávania tovaru vo veľkých logistických skladoch. Zabezpečuje plynulý pohyb tovaru, proces je efektívny a vyžaduje si menej pozornosti zo strany zamestnancov. Prečítajte si definíciu systému WMS a zistite, prečo by ste ho mali používať aj vy.

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Zabezpečte správny rozvoj svojej spoločnosti a začnite implementovať moderný systém WMS. Zoznámte sa s triedami tohto systému a prispôsobte ho profilu vašej spoločnosti.

WMS - čo to je? Definícia.

Skratka WMS (Warehouse Management System), dobre známa medzi spoločnosťami zaoberajúcimi sa logistikou tovaru, označuje softvér používaný na správu tovaru vo veľkých skladoch. V preklade do poľštiny skratka jednoducho znamená skladový informačný systém. Vzhľadom na rôzne obchodné profily logistických spoločností sa môže používať rovnako ako samostatný nástroj, ale môže sa kombinovať aj so systémom ERP. Aby bol systém WMS efektívny, je vhodné venovať pozornosť efektívnosti výmeny údajov medzi programami, ak je systém samostatným nástrojom.

Čo získa spoločnosť používaním systému WMS?

Vzhľadom na to, že existujú rôzne spôsoby komunikácie so systémom WMS, každá spoločnosť si môže vybrať optimálne riešenie, ktoré najlepšie vyhovuje jej obchodnému profilu. Bez ohľadu na to, či ide o komunikáciu medzi používateľmi alebo medzi systémami, celok bude fungovať efektívne. Samozrejme, niekedy je potrebné zaobstarať si ďalšie systémy, ako napríklad Web Service alebo Enterprise Service Bus. Vtedy je komunikácia plynulá a tok informácií v jednotlivých kanáloch efektívny. Použitím systému WMS vo vašej spoločnosti nepochybne zaznamenáte výrazné zlepšenie priepustnosti. Hrá totiž kľúčovú úlohu pri celkovej koordinácii prác, ktoré prebiehajú vo veľkoskladoch tovaru. V kombinácii so špecializovaným personálom a dobre vybaveným skladom s regálmi, zariadeniami alebo priehradový boxmi a štandardnými plastovými euro prepravkami sa kapacita každej spoločnosti rýchlo zvýši.

Čo ešte stojí za to vedieť o systéme WMS v logistike?

Systém WMS v logistike je zodpovedný za zaznamenávanie činností, ktoré sa v spoločnosti vykonávajú, a za monitorovanie ich správnosti. Funkčnosť systému WMS spočíva v tom, že umožňuje sledovať skladové udalosti od okamihu prijatia tovaru, cez jeho overenie a vychystanie až po jeho odoslanie zákazníkovi. Dá sa teda povedať, že systém WMS uľahčuje identifikáciu výrobkov, skracuje čas vychystávania a uľahčuje priebežnú kontrolu zásob . Systém WMS sa najčastejšie používa vo veľkých logistických centrách. Používa sa však napríklad aj vo veľkoskladoch vďaka svojej vysokej efektívnosti.

Zhrnutie: Oplatí sa v logistickej spoločnosti investovať do systému WMS?

Používanie systému WMS v logistike znamená predovšetkým to, že sa môže čo najviac skrátiť čas dodania tovaru zákazníkom. V súčasnosti je čas jedným z najdôležitejších faktorov. Preto sa oplatí investovať do systému WMS a skombinovať ho s ďalšími komunikačnými kanálmi používanými v podniku, ako sú mobilné skenery štítkov alebo tzv. komunikačné zbernice ESB. Efektivita podniku závisí od manažérov. Investícia do moderných systémov IKT určite uľahčuje prácu a umožňuje zlepšiť priepustnosť celého skladu, čo má priamy vplyv na dosahované zisky.

 

Autor príspevku: Mgr:

Monika Sojka - marketingová špecialistka