Základné zásady prepravy ovocia a zeleniny

Created by Monika Sojka | |   Znalosti spoločnosti Bekuplast

Čerstvé ovocie a zelenina sa vyznačujú tzv. nízkou citlivosťou na prepravu - to znamená, že sú mimoriadne citlivé na podmienky prostredia, ako je nízka/vysoká teplota, vlhkosť a kyslík; že zle znášajú príliš dlhý čas prepravy a ľahko sa poškodia, ak sa prepravujú za nevhodných podmienok.

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Napriek tomu sa každý deň bezpečne dostanú k príjemcom a často prekonajú desiatky alebo stovky kilometrov. Je to možné vďaka dodržiavaniu určitých pravidiel a predpisov pri preprave, medzi ktoré patrí aj výber správnych plastových nádob.

Pravidlo 1 - Udržujte ich čerstvé

Logistika prepravy čerstvých produktov je veľmi zložitá a všetky články dodávateľského reťazca musia optimálne spolupracovať, ak sa má ovocie a zelenina dostať k spotrebiteľom v perfektnom stave. Tu zohrávajú kľúčovú úlohu tri kľúčové faktory: udržiavanie správnej teploty, vlhkosti a hladiny etylénu počas prepravy. Pre väčšinu čerstvého ovocia a zeleniny by mala byť teplota pri preprave blízka 0 °C (príliš nízka teplota môže spôsobiť ich zmrznutie) a mala by byť konštantná (prudké zmeny negatívne ovplyvňujú fyzikálnu a biochemickú štruktúru produktov).

Druhým dôležitým faktorom je udržiavanie správnej relatívnej vlhkosti vzduchu. Pre mnohé druhy zeleniny a rastlín je optimálna 90 - 95 %, ale napríklad zelená zelenina má rada takmer 100 % vlhkosť a cibuľa, tekvica alebo cesnak približne 70 % (posledne menované môžu v podmienkach príliš vysokej vlhkosti začať klíčiť alebo plesnivieť); preto je dobré prepravovať produkty s podobnými nárokmi na vlhkosť v rámci jedného transportu. Tretím problémom je hladina etylénu. Tento rastlinný hormón urýchľuje procesy dozrievania čerstvého ovocia a zeleniny. Zmiešanie výrobkov emitujúcich etylén (napr. banánov) s výrobkami citlivými na etylén znamená, že tieto výrobky strácajú svoju čerstvosť a príliš rýchlo žltnú (napr. uhorky) alebo mäknú (napr. zemiaky).

Pravidlo 2 - Zabezpečte bezpečnú prepravu

Ako je zrejmé z uvedených príkladov, pravidlá pre zachovanie čerstvosti a bezpečnosti ovocia a zeleniny počas prepravy sa môžu líšiť v závislosti od typu výrobku; z tohto dôvodu je mimoriadne dôležité optimalizovať podmienky prepravy prostredníctvom správnej komunikácie a logistického plánovania. Postupy prepravy ovocia a zeleniny podliehajú mnohým právnym predpisom. Prepravca je zodpovedný za podmienky prepravy a prípadnú nedbanlivosť a musí tiež zabezpečiť, aby jeho zamestnanci boli primerane vyškolení v oblasti hygienických predpisov a spĺňali zdravotné požiadavky, ktoré sa očakávajú od osôb prichádzajúcich do styku s potravinami.

Čerstvé ovocie a zelenina sa musia prepravovať vo vozidlách na to určených, ktorých technické podmienky umožňujú udržiavať správnu teplotu. Musia byť tiež čisté a musia poskytovať primeranú ochranu produktov pred poveternostnými vplyvmi a pred kontamináciou. Nákladový priestor musí byť vzduchotesný a jeho podlaha musí byť z protišmykového, vodotesného plastu. Je tiež výhodné, aby priestor pre čerstvé výrobky nebol spojený s kabínou vodiča.

Pravidlo 3 - vyberte si správne boxy na ovocie a zeleninu

V záujme udržania nízkej teploty výrobkov v chladiacom priestore sa odporúča skladovať ovocie a zeleninu v špeciálnych vetraných (perforovaných) nádobách a boxoch, ktoré zabezpečujú správnu cirkuláciu vzduchu a udržiavajú výrobky dlhšie čerstvé. Na hygienické skladovanie potravín je tiež potrebné zabezpečiť najvyššie štandardy čistoty, preto by sa pri výbere nádob malo dbať na to, aby boli umývateľné - najlepšie v automatických umývacích systémoch.

Optimálne nádoby by mali byť vyrobené z ľahkého, ale odolného materiálu, ktorý umožňuje ľahkú ručnú manipuláciu a ktorý nepodlieha teplotným výkyvom - čo je samozrejmá požiadavka pri preprave v chladiacich podmienkach. Je dobré, ak sú prepravky na ovocie a zeleninu navzájom kompatibilné a odolné voči zaťaženiu, čo umožňuje ich bezpečné stohovanie (stohovanie), a tým šetrí ložný priestor. Pri hľadaní vhodného riešenia sa oplatí zvážiť aj možnosti, ktoré poskytuje použitie skladacích prepravných boxov, špeciálne navrhnutých na vratnú logistiku čerstvých produktov; zmenšením objemu v prázdnom stave uľahčujú skladovanie a spätnú prepravu.

Pravidlo 4 - dodržujte všetky prepravné predpisy

Vďaka používaniu rôznych typov chladiacich zariadení možno čerstvé ovocie a zeleninu, ktoré sa uchovávajú pri zníženej teplote, prepravovať v chladiarenskom reťazci aj na veľké vzdialenosti po súši, po mori a letecky. Teplotné podmienky, v ktorých sa uchovávajú v každej fáze ich prepravy (od výrobcu k spotrebiteľovi), musia byť v súlade s predpismi potravinového práva platnými v Poľsku a v krajinách EÚ, okrem iného s nariadením Európskeho parlamentu a Rady ES č. 178/2002, ktorým sa ustanovujú všeobecné zásady a požiadavky potravinového práva a postupy v záležitostiach bezpečnosti potravín, a s nariadením Európskeho parlamentu a Rady č. 852/2004 o hygiene potravín. Poskytuje množstvo informácií o tom, ako bezpečne skladovať a prepravovať potraviny.

 

Autor záznamu: Mgr:

Monika Sojka - marketingová špecialistka