Ako by mali vyzerať procesy ukladania?

Created by Monika Sojka |

Proces skladovania je kľúčovým prvkom riadenia zásob a logistických operácií mnohých spoločností a organizácií. Jeho správna organizácia umožňuje zabezpečiť plynulý tok tovaru, znížiť náklady a zvýšiť prevádzkovú efektívnosť spoločnosti.

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Skladovanie tovaru je podľa definície proces alebo súbor činností, ktoré zahŕňajú správu tovaru od okamihu jeho prijatia až po jeho uvoľnenie na ďalšiu prepravu. Jeho účelom je bezpečné skladovanie tovaru v súlade so stanovenými predpismi a zabezpečenie správneho toku tovaru v sklade.

Štyri fázy skladovania

Uvedené riadenie tovaru zahŕňa manipulačné činnosti, t. j. všetky činnosti, ktoré presahujú rámec skladovania tovaru. Patrí k nim tok hmotného tovaru (vo forme príjmu, pohybu výrobkov v sklade a ich vydania príjemcovi), ako aj zhromažďovanie a spracovanie (vychystávanie, konzervovanie), doplnené tokom informácií. Zjednodušený vývojový diagram jednotlivých fáz procesu je nasledovný:

Fáza I: príjem.

Ide o moment, keď tovar dorazí do skladu. Začína sa overením skutočného stavu dodávky s údajmi uvedenými v jej dokumentácii. Je to mimoriadne dôležité, pretože po potvrdení príjmu prechádza zodpovednosť za tovar na sklad. Je to tiež okamih, keď sa tovar vykladá pomocou dostupnej manipulačnej infraštruktúry, triedi a separuje podľa pravidiel organizácie skladového priestoru.

Fáza II: skladovanie.

Ide o usporiadanie tovaru na dostupnom priestore - odteraz nazývanom skladovací priestor - usporiadaným spôsobom. Náklad by mal byť roztriedený podľa dátumu spotreby (v prípade potravín) a očakávaného dátumu vydania (pri dodržaní zásad správnej rotácie výrobkov). Fázy tejto fázy zahŕňajú: proces prevzatia zásob z príjmového priestoru; usporiadanie tovaru s prihliadnutím na podmienky skladovania, technológiu skladovania, rozmery nakladacích jednotiek; skladovanie podľa požiadaviek na výrobok (t. j. napríklad udržiavanie správnej teploty); uchovávanie zásob a pravidelnú kontrolu.

Fáza III: vychystávanie.

Táto fáza pozostáva z prevzatia príslušného množstva tovaru zo skladovacích priestorov s cieľom poskladať ho v súlade s objednávkou zákazníka a prebieha v takzvanej oblasti vychystávania. Tovar sa zoskupuje (vychystáva) do samostatných nákladových jednotiek podľa sortimentných a množstevných špecifikácií konkrétneho zákazníka, pričom sa používajú ručné, automatizované aj mechanizované operácie. V tejto fáze je potrebný prísny dohľad nad úlohami a dôkladná kontrola ich súladu s objednávkou, aby sa predišlo chybám, a hotový tovar musí byť zabalený tak, aby sa pri preprave nepoškodil.

Fáza IV: vydanie.

Počas tejto fázy sa predtým uskladnený tovar dodáva príjemcovi vo forme nakladacích jednotiek pripravených vo fáze vychystávania alebo vo forme totožnej s tou, ktorá bola prijatá v sklade vo fáze I. Táto fáza sa vykonáva v špeciálne navrhnutom sklade. Prebieha vo vyhradenom priestore a zahŕňa tieto operácie: príprava prepravných jednotiek (ak neboli pripravené vo fáze vychystávania); overenie tovaru vydaného v súlade s dokumentáciou; naloženie tovaru na určený dopravný prostriedok.

Organizácia je základom

Správna organizácia skladovacích procesov a umiestnenia tovaru má kľúčový vplyv na efektívnosť skladových operácií, zabezpečuje optimálne využitie skladovacích priestorov a racionálne umiestnenie zdrojov. Týmto spôsobom je možné znížiť straty tovaru v procese skladovania na minimum. Plynulý tok tovaru je možný, ak sa dodržiavajú zásady správneho skladovania. Medzi ne patria: správna organizácia práce a výber systému a spôsobu skladovania tovaru; zabezpečenie bezpečnosti a pohodlia pohybu v skladovom priestore (napr. vďaka stabilným regálom, správnej šírke dopravných ciest a pevným a rovným podlahám); nákup účinného a efektívneho zariadenia na prevádzku skladovej haly; starostlivosť o náležitú kvalifikáciu a potrebné školenia zamestnancov; zavedenie prehľadného a uceleného systému evidencie tovaru. Každý sklad by mal mať - v súlade s požiadavkami Výkonného orgánu pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci - príručku pre bezpečné skladovanie a uskladnenie tovaru vrátane schém postupu v prípade rôznych druhov nebezpečenstiev. Povinnosťou zamestnávateľa je identifikovať takéto situácie a predchádzať im.

Vytvorenie vhodného usporiadania skladu a umiestnenie zón, v ktorých prebiehajú rôzne vyššie uvedené skladovacie procesy, umožní voľný prístup ku každému výrobku a bezpečné používanie prepravných zariadení v skladovom priestore obmedzenom policami/paletami. Existujú sklady s priechodným usporiadaním (v ktorých sa príjmové a výdajové operácie vykonávajú na dvoch protiľahlých stranách objektu), uhlové (zóny sú navzájom v pravom uhle) a vakové sklady (v ktorých sú príjmové a výdajové zóny na rovnakej strane alebo sú navzájom prepojené). Pri projektovaní skladu je dôležité správne navrhnúť aj rozmery prepravných trás. Nemenej dôležité je racionálne umiestnenie tovaru v skladovej zóne. Napríklad tovar s nízkou rotáciou (t. j. tovar, ktorý zo skladu odchádza menej často) by mal byť umiestnený na vyšších úrovniach regálov, zatiaľ čo tovar, ktorý odchádza často, by mal byť umiestnený na nižších úrovniach, aby sa zabezpečil ľahký a rýchly prístup k zásobám. Zásoby by sa mali skladovať v dosahu dopravných prostriedkov, s voľným prístupom a na pevnom mieste.

Zhrnutie

Spôsob, akým sa v sklade vykonávajú jednotlivé fázy skladovania, ovplyvňuje efektívnosť dodávateľského reťazca, ziskovosť spoločnosti a jej imidž medzi zákazníkmi. Práca skladu sa podobá systému prepojených nádob: akékoľvek chyby v jednej fáze majú za následok chyby alebo oneskorenia pri plnení objednávok v nasledujúcich fázach. Preto by prvým krokom na zlepšenie fungovania skladu nemalo byť drastické opatrenie - napríklad reorganizácia skladových priestorov - ale dôkladná kontrola, či sú funkčné oblasti, v ktorých prebieha každá zo štyroch vyššie uvedených fáz, využívané optimálnym spôsobom. Správnu prevádzku skladu ovplyvňuje starostlivosť o množstvo premenných, ako je včasné vydávanie a prijímanie nákladu; jeho vybavenie správnym počtom manipulačných zariadení; správne vymedzenie vnútorných ciest a umiestnenie a stabilné upevnenie regálov; používanie správneho a jasného značenia v celom sklade a dodržiavanie pravidiel bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci; a zamestnávanie kvalifikovaného personálu.

 

Autor záznamu:

Monika Sojka - marketingová špecialistka