Certifikácia ESD - čo to je a v akých kontajneroch sa používa?

Created by Monika Sojka | |   Rady od bekuplast

Určitý tovar sa musí z bezpečnostných dôvodov skladovať a prepravovať vo vhodných kontajneroch. Týka sa to najmä elektromechanických a elektronických súčiastok, ktoré môžu v dôsledku elektrostatického výboja prestať správne fungovať. V takýchto situáciách sa odporúča používať kontajnery s certifikátom ESD, ktoré chránia komponenty pred škodlivými výbojmi. Zistite, čo potrebujete vedieť o kontajneroch s certifikátom ESD a kedy by sa ešte mali používať.

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Certifikácia ESD v logistike

Určite každý z nás aspoň raz v živote zažil úder elektrického prúdu pri dotyku s akýmkoľvek povrchom alebo iným človekom. Takýto výboj sa označuje ako elektrostatický výboj. Väčšinou okrem nepríjemného pocitu nemá žiadne negatívne účinky. Výnimkou sú situácie, keď sa v prostredí nachádzajú napríklad horľavé kvapaliny. ESD alebo elektrostatický výboj môže mať negatívny vplyv na elektromechanické, elektrické alebo elektronické komponenty. Najčastejšie dochádza k zlyhaniu systému a zariadenie sa stáva nefunkčným. Aby sa predišlo nákladným opravám, výrobcovia používajú antielektrostatické nádoby, ktoré blokujú elektrostatický výboj a chránia tak zariadenie pred poškodením. Přepravky s certifikátom ESD majú veľký význam v logistike, pretože práve počas prepravy dochádza najčastejšie k elektrostatickým výbojom. Vozidlá nemajú zabudované pracovné stanice ani chránené priestory. Aby sa náklady na poruchy minimalizovali na minimum, ochranné obaly s certifikátom ESD sú jednoducho nevyhnutné.

Vodivé a antielektrostatické obaly

Tu je najdôležitejšie rozdelenie kontajnerov s certifikátom ESD a ich vlastnosti:

  • Vodivé kontajnery - vlastnosti týchto výrobkov úzko súvisia s odolnosťou materiálov a môžu sa používať len v kontrolovaných oblastiach vymedzených zónou EPA. Ich konštrukcia nechráni elektroniku v nich pred vonkajšími nábojmi, pretože obohatenie zloženia o vodivé častice sadzí mení jeho elektrický odpor.
  • Antistatické kontajnery - inak známe ako elektrostaticky disipatívne kontajnery. Sú určené na prepravu elektroniky na miestach, kde nikto nemá vplyv na obal a zaťaženie výrobkov, vedľa ktorých sa počas prepravy nachádzajú, napr. v kontajneroch alebo automobiloch. Najdôležitejšou funkciou antielektrostatických kontajnerov je, že vďaka svojmu zloženiu dokážu pomaly odvádzať zachytenú energiu výboja.

Okrem používania rôznych spôsobov balenia je dôležitá aj kvalita obalov. Spolupráca s výrobcami, ktorí vyrábajú kontajnery s certifikátom ESD v súlade s platnými normami, je určite kľúčom k bezpečnému skladovaniu a preprave elektrických a elektronických výrobkov.

V ktorých odvetviach sú kontajnery s certifikátom ESD kľúčové?

ESD / antistatické přepravky a boxy sa používajú v nasledujúcich odvetviach:

  • Elektrotechnika - v záujme ochrany vyrábaných komponentov pred nepriaznivými výbojmi je dôležité zaviesť špeciálne ochranné opatrenia počas výrobného procesu a v každej ďalšej fáze, kým sa výrobok dostane do rúk potenciálneho zákazníka. Používanie kontajnerov s certifikátom ESD má veľký význam, pretože aj ľudské telo je nositeľom nepriaznivých výbojov.
  • Elektronika - Kontrola výroby elektroniky proti výbojom, ktoré sú pre človeka nepostrehnuteľné a nepostrehnuteľné, chráni elektroniku pred poruchou počas výrobného procesu, skladovania aj počas prepravy. V tomto prípade je nevyhnutné zaviesť osobitné pravidlá ochrany EPA, napr. vo forme ochrany pracoviska alebo kontroly vlhkosti v interiéri.
  • Elektromechanické - podobne ako v elektronickom priemysle môžu výboje poškodiť súčiastky výrobkov, preto správna ochrana a kontrola úrovne výbojov vo výrobných halách môže ochrániť výrobky pred poškodením a nákladnou opravou.

Prečo je certifikácia ESD taká dôležitá v konkrétnych priemyselných odvetviach?

Podľa platnej legislatívy je každý podnikateľ, ktorý sa zaoberá výrobou elektroniky, elektrotechniky a elektromechaniky, povinný zabezpečiť zamestnancom pracovné podmienky v ochrannej zóne EPA. Podľa usmernení je podnikateľ povinný:

  • pri skladovaní a preprave výrobkov používať nádoby s certifikátom ESD alebo antistatické rohože;
  • poskytnúť zamestnancom uzemnené pracovné miesta pomocou antistatických rohoží a použitím špeciálnych spojov, ktoré sú navrhnuté tak, aby odvádzali antistatické náboje;
  • zabezpečiť, aby pracovníci nosili špeciálne antistatické náramky, obuv, rukavice a špeciálne antistatické oblečenie.

Dôležité je tiež zvyšovať informovanosť pracovníkov organizovaním tematických školení. Zamestnávateľ je tiež povinný v pravidelných intervaloch merať úroveň výbojov v priestoroch. Ak sa chcete dozvedieť viac o pravidlách bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, prečítajte si náš článok o ergonómii v sklade.


Autor príspevku: Mgr:

Monika Sojka - marketingová špecialistka