Čo je automatizácia skladu? Definícia a prečo sa oplatí.

Created by Monika Sojka - Specjalista ds. marketingu | |   Automatizácia

Väčšia bezpečnosť, žiadne prestoje ani personálne problémy a možnosť pracovať 24/7. Navyše rovnaká činnosť, ale vykonaná 10-krát rýchlejšie a bez chýb. To je len niekoľko prvkov, o ktorých snívajú všetci tí, ktorí spravujú tradičné sklady, ale ktoré ľahko ponúkajú tie, ktoré sú založené na prevádzke moderných technológií.

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

V tomto článku sa venujeme problematike tzv. automatizovaných skladov. Čo to je, čo to je a ako funguje ich automatizácia? Aké sú ich úrovne? A napokon - aké sú ich hlavné výhody? To všetko sa dozviete v nasledujúcej časti.

Čo je to automatizovaný sklad?

Automatizovaný sklad je zariadenie, v ktorom je väčšina logistických procesov plne automatizovaná. (Ako, to sa dozviete v príspevku Skladovacie systémy: žiadny pohyb bez kontajnerov) t. j. s minimálnym alebo žiadnym zásahom človeka. Patria sem operácie, ako je príjem tovaru zvonku, jeho preprava a skladovanie (uskladnenie) vo vnútri, ako aj jeho komplementácia a expedícia na ďalšie odoslanie. Za celú túto oblasť zodpovedajú špecializované stroje a zariadenia vrátane regálov, výťahov, dopravných liniek a softvéru. Úloha ľudí pracujúcich v tomto type skladu ustupuje do úzadia. Vo väčšine prípadov sa zvyčajne obmedzuje na dohľad nad prácou strojov a vykonávanie povinností, ktoré stroje nezvládajú.

Výhody automatizácie skladu. Prečo sa to oplatí?

Medzi kľúčové oblasti, ktoré ukazujú výhody automatizovaných skladov, patria aspekty, ako napr:

  • Zvýšenie kvality a rýchlosti prevádzky skladu

Stroje sa neunavia, pracujú rýchlejšie, môžu pracovať 24 hodín denne, 7 dní v týždni a čo je rovnako dôležité, eliminujú problém nedostatku zamestnancov. Významnou výhodou tohto typu technológie je vysoká úroveň presnosti a opakovateľnosti. Automatizácia skladu umožňuje eliminovať chyby spôsobené ľudským faktorom.

  • Výrazne sa zvyšuje bezpečnosť a komfort ľudí pracujúcich v sklade.

Vyššie uvedené - vyššia presnosť a opakovateľnosť - majú vplyv aj na ďalšie oblasti automatizovaných skladových operácií. Vrátane takých dôležitých otázok, ako je ergonómia a bezpečné pracovné podmienky. Mnohé spoločnosti, ktoré už investovali do automatizácie skladu, uvádzajú, že nové technológie prispeli k výraznému zníženiu počtu nehôd a iných nežiaducich udalostí.

  • Optimálne využitie všetkého dostupného priestoru

Ďalším prvkom, ktorý stojí za zváženie (najmä v dnešnej dobe rastúcich cien za každý meter štvorcový), je reálna úspora skladového priestoru. Automatizácia skladov eliminuje potrebu veľkých prázdnych priestorov (predtým vyhradených pre vysokozdvižné vozíky). Tým sa výrazne zväčšuje skladový priestor, čo sa prejavuje vo zvýšenej ziskovosti celých skladov.

A keď už hovoríme o financiách...

  • Zníženie nákladov a zvýšenie zisku

To sa nedá poprieť. Jedným zo základných dôvodov v prospech automatizácie skladu sú, samozrejme, peniaze. Každá z uvedených výhod reálne znižuje náklady a zároveň zvyšuje ziskovosť tohto typu zariadení.

Aké sú úrovne automatizácie skladu?

V odbornej intralogistickej nomenklatúre existujú 3 základné stupne automatizácie, na ktorých sa sklady môžu nachádzať.

  • Nízky stupeň automatizácie spočíva vo využívaní tradičných metód skladovania alebo prepravy tovaru. Väčšina prác je zverená najatým odborníkom, ktorí na svoje úlohy používajú vhodné zariadenia. Celý prevádzkový a rozhodovací proces však stále spočíva "na pleciach" ľudí.
  • Stredná úroveň automatizácie je charakterizovaná zavedením systému WMS do skladu a tým, že časť povinností (predtým vyhradených ľuďom) preberajú stroje.
  • Vysoká úroveň automatizácie - tej sme venovali veľkú časť tohto článku - znamená, že väčšina operácií, ktoré sa v skladoch vykonávajú, sa vykonáva pomocou strojov, zariadení a softvéru.

Aké kontajnery sa oplatí použiť pre automatizovaný sklad?

Automatizované sklady, a teda moderné sklady, si vyžadujú použitie vhodných kontajnerov na prepravu aj skladovanie tovaru. Prepravné kontajnery Bekuplast sú na túto úlohu ideálne. V našej ponuke nájdete 4 rady kontajnerov, ktoré sú k dispozícii v najobľúbenejších rozmeroch. Každý z nich sa vyznačuje vysokou odolnosťou, ako aj robustnou konštrukciou umožňujúcou prepravu tovaru s hmotnosťou do 50 kg.

 

Autor príspevku: Mgr:

Monika Sojka - marketingová špecialistka