Aký tovar možno skladovať v polootvorenom sklade?

Created by Monika Sojka |

Jedným z kritérií, ktoré je potrebné zohľadniť pri výbere skladu optimálne prispôsobeného vašim špecifickým potrebám, je druh tovaru, ktorý sa v ňom bude skladovať. Má priamy vplyv na to, aký typ konštrukcie skladu bude najvhodnejší, a na náklady spojené s jeho výstavbou. Nie vždy je potrebné skladovať tovar v uzavretých priestoroch (sklady, chladiarne), ktoré zaručujú jeho ochranu pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami, vlhkosťou alebo zmenou teploty.

Neváhajte s otázkami!

Sme tu, aby sme na ne odpovedali a pomohli vám lepšie spoznať našu ponuku. Váš záujem o našu firmu bekuplast je pre nás prioritou. Kliknite na tlačidlo vedľa – tešíme sa na vašu spätnú väzbu!

Nielen štyri steny

Určitý tovar je možné skladovať bezpečne a bez nákladov na investície do skladovacích budov: vonku (v tzv. otvorených skladoch, t. j. na dvoroch bez zastrešenia) aj na dvoroch vybavených zastrešenými konštrukciami, ako sú napríklad prístrešky (t. j. v polootvorených skladoch). Tie možno použiť na skladovanie tovaru, ktorý je odolný voči teplotným výkyvom alebo si vyžaduje cirkuláciu vzduchu, ale zároveň musí byť chránený pred zrážkami. Polootvorený sklad je konštrukcia pozostávajúca z dvoch alebo troch stien, krytá strechou a otvorená aspoň z jednej strany. Steny nemusia a ani by nemali byť dokonale vzduchotesné, pretože v polootvorených skladoch sa skladuje tovar, ktorý si vyžaduje stály prísun čerstvého vzduchu.

Polootvorený sklad tiež nemusí byť trvalo spojený so zemou a nie je podmienkou, aby mal základy alebo podmurovku. To výrazne uľahčuje jeho premiestňovanie alebo rozširovanie. Na druhej strane by mal byť vybavený podlahou z asfaltu, dlažobných kociek alebo iného odolného materiálu, aby bol uskladnený tovar riadne zabezpečený. Vo vnútri sa polootvorený sklad výrazne nelíši od iných typov skladov. Tovar sa môže skladovať buď priamo na zemi, čím odpadá potreba zdvíhacích vozíkov, rebríkov a iného vybavenia, alebo na paletových regáloch (umožňujúcich pohodlné skladovanie stavebných materiálov, ako sú vrecia s cementom, dlažobné kocky alebo duté tvárnice) a policových regáloch (schopných pojať tovar s hmotnosťou od 150 do 500 kg). Vďaka tejto konštrukcii je možné využiť dostupný priestor po celej výške skladu, a nie len v jeho spodnej časti. V závislosti od výšky regálov možno polootvorené sklady použiť na nízke, stredné alebo vysoké skladovanie (rovnako ako uzavreté sklady). Ak sa v nich skladujú dlhé predmety (napríklad kovové tyče, oceľové profily, dosky atď.), odporúča sa zriadiť konzolové regály. Nezabudnite tiež skladovací nábytok natrieť antikoróznym náterom, ktorý ho ochráni pred dažďom a vlhkým vzduchom.

Tovar v polootvorenom sklade

Bežným typom tovaru skladovaného v polootvorených skladoch sú materiály pre stavebníctvo, ktoré dobre odolávajú prírodným podmienkam prostredia, pokiaľ nie sú skladované "pod mrakom" a vystavené snehu alebo dažďu. Patria sem keramické tvarovky a vrecia s cementom, sadrou, štrkom a pieskom. Vo výrobných podnikoch, ako sú píly, sa môže polootvorený sklad použiť na skladovanie drevených dosiek, hliníkových profilov alebo plechov. Vzhľadom na nízke náklady na vytvorenie a údržbu týchto typov skladov sú obľúbené aj ako dočasné sklady tovaru - na staveniskách alebo v blízkosti iných stavieb. Polootvorený sklad v stavebníctve sa nepoužíva len na uskladnenie tovaru určeného na predaj. Niekedy ho využívajú aj realizátori projektov na uskladnenie stavebných strojov alebo zásob materiálu, napríklad pod prístreškom. Tie sú potom dostatočne chránené pred dažďom a zároveň k nim majú zamestnanci v prípade potreby ľahký prístup.

Sklady typu prístrešok sú bežné aj v logistike, t. j. všade tam, kde sa skladujú rôzne druhy tovaru. Sú potom doplnkom iných skladovacích priestorov. Existujú však tovary, ktoré ľahko neznesú podmienky polootvorených skladov. Na prvom mieste treba spomenúť potraviny, ktoré sa spravidla skladujú v uzavretých skladoch. Na atmosférické podmienky je citlivá aj väčšina chemických látok, ako sú čistiace prostriedky, výrobné materiály atď. ktoré sa zvyčajne skladujú za určitých podmienok. Tie si zvyčajne vyžadujú skladovanie v špecifických podmienkach, ktoré možno zabezpečiť len v uzavretých priestoroch. Existujú aj situácie, keď na skladovanie tovaru postačuje otvorené skladovanie. Týka sa to výrobkov, ktoré sú odolné voči slnku, zmenám teplôt a dažďu. Týmto spôsobom je možné znížiť náklady na skladovanie výrobkov bez toho, aby boli ohrozené.

Výhody a nevýhody polootvorených skladov

Medzi výhody tohto typu skladu patria nízke investičné náklady (v porovnaní s uzavretými skladmi) a nízke náklady na údržbu; možnosť používať ho ako dočasnú stavbu a jednoduché premiestňovanie z miesta na miesto (vďaka absencii základov); voľné používanie spaľovacieho zariadenia v rámci polootvoreného skladu; pohodlie a potenciál na skladovanie tovaru, ktorý nie je citlivý na zmeny teploty a vlhkosti. Medzi nevýhody uzavretých skladov patria: nemožnosť skladovať tovar citlivý na časté zmeny teploty a vlhkosti; obmedzený (nie vždy) prístup k elektrickej energii a vode a ťažkopádna organizácia sociálnych a hygienických zariadení; riziko poškodenia v dôsledku prudkých búrok alebo silných dažďov; a napokon potreba strojov (a infraštruktúry) odolných voči zmenám teploty a vlhkosti.

Zhrnutie

Pri výbere typu skladu je dôležité prispôsobiť rozhodnutie druhu skladovaného tovaru a potrebám podniku. Výberom polootvoreného skladu možno znížiť mnohé počiatočné a prevádzkové náklady a získať veľkú skladovaciu plochu. Treba však mať na pamäti, že je vhodný len pre určitý typ sortimentu, len čiastočne odolný voči meniacim sa poveternostným podmienkam.

 

Autor príspevku: Mgr:

Monika Sojka - marketingová špecialistka